Iš Vilniaus pataisos namų pabėgęs recidyvistas: pirma mintis buvo nusipirkti cigarečių

Iš Vilniaus pataisos namų pabėgęs recidyvistas: pirma mintis buvo nusipirkti cigarečių

Praėjusios Velykos Vilniaus pataisos namuose buvo išskirtinės ne tik tuo, kad vyko karantino metu, bet ir tuo, kad švenčių kulminacija tapo kalinio pabėgimas – naktį į laisvę ištrūko 8 kartus teistas recidyvistas Mantas Razevičius (gim. 1994 m.). Ketvirtadienį prieš teismą stojęs kalinys atskleidė, kodėl pabėgo ir kaip tai pavyko padaryti.

Kėdainiuose anksčiau gyvenęs M. Razevičius 2017 metais buvo nuteistas penkerių metų laisvės atėmimo bausme dėl sukčiavimo ir finansinių nusikaltimų, tačiau šiais metais jau buvo tiek reabilitavęsis, kad galėjo dienomis išeiti iš pataisos namų, laisvėje dirbo elektriku. Viskas pasikeitė po balandžio 13-osios, kai kelios minutės prieš vidurnaktį kalinys paspruko iš pataisos namų.

Laisve M. Razevičius džiaugėsi neilgai – bylos duomenimis, keliuose patruliavę pareigūnai bėglį surado vos per valandą, o pats kalinys teisme teigė, kad laisve džiaugėsi tik apie 20 minučių.

Pabėgimu iš įkalinimo vietos kaltinamas M. Razevičius teisme kaltę pripažino ir pateikė gan spalvingą įvykių versiją – anot kalinio, prieš pabėgimą tiek jis, tiek kiti likimo draugai šventė Velykas ir, nors buvo pataisos namuose, vartojo alkoholį. Vyrai jau buvo sugulę miegoti, kai netikėtai prisistatė pareigūnai ir ėmė tikrinti visų girtumą. Anot M. Razevičiaus, kadangi ir pats buvo neblaivus, spontaniškai sumąstė bėgti.

Kaip paaiškėjo, Vilniaus pataisos namuose kaliniai ne tik turi galimybę mėgautis alkoholiu – pabėgti iš šios įstaigos taip pat nėra sudėtinga.

„Su kolegomis nusprendėm Velykas atšvęsti. Iš vakaro atsiguliau miegoti, bet pakėlė pareigūnas, kuris tikrino visus su alkotesteriu. Dauguma buvo pripūtę, aš beveik paskutinis, jei neklystu, pasitikrinau. Liepė susirinkt daiktus, bet aš tų daiktų nesidėjau. Tiesiog apsirengiau ir pro duris išėjau – prižiūrėtojai net nepastebėjo“, – pasakojo teisiamasis.

M. Razevičius pasakojo, kad iš įkalinimo pastato išėjo per avarinį išėjimą, o iš pataisos namų kiemo pasprukti nebuvo sunku – paėmė kieme buvusias kopėčias ir perlipo gan neaukštą pataisos namų sieną.

Į laisvę ištrūkęs M. Razevičius buvo pasiėmęs tik piniginę ir telefoną, o laisvėje, kaip pats teigė, klaidžiojo be tikslo, nes neturėjo jokio plano.

„Vaikščiojau. Pirma mintis buvo susirasti cigarečių nusipirkti, nes nebuvau pasiėmęs. Vaikščiojau ratais. Bandžiau dar žemėlapį įsijungti, bet nepavyko“, – pasakojo kalinys.

M. Razevičius teigė besigailintis beprasmiško pabėgimo, kadangi dėl pastarojo neteko galimybės dirbti už pataisos namų sienų ir kitų lengvatų, taip pat tikino, kad pabėgimas buvo spontaniškas ir neplanuotas. „Jei būtume norėję bėgti, tai ne girti ir jau pasiruošę tokiems dalykams. Alkoholis čia ir sugadino viską“, – teisme pasakojo kalinys.

Į laisvę M. Razevičius turėjo išeiti 2022 metais, tačiau dabar, tikėtina, teks už grotų pasėdėti ilgiau – prokurorė Renalda Kučinskaitė prašė teisiamajam skirti 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kurią tektų pridėti prie dar neatliktos ankstesnės bausmės dalies.

Anot prokurorės, nors M. Razevičius ir pripažįsta savo kaltę bei gailisi, jau yra teistas 8 kartus, pripažintas recidyvistu, o pataisos namuose charakterizuojamas neigiamai.

Pats M. Razevičius su savo gynėja prašė teisėjos Aušros Dambrauskienės atsižvelgti į tai, kad pabėgimas buvo neplanuotas, spontaniškas veiksmas. Pats teisiamasis tikino norintis greičiau išeiti į laisvę, mat turi rūpintis šeima.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder