Iš vergijos Ispanijoje išlaisvinti aštuoni lietuviai, suimti du juos išnaudoję tautiečiai

Iš vergijos Ispanijoje išlaisvinti aštuoni lietuviai, suimti du juos išnaudoję tautiečiai

Iš vergijos Ispanijoje išlaisvinti aštuoni lietuviai, vietos policija sulaikė du juos išnaudojus tautiečius, penktadienį pranešė Policijos departamentas.

Šią savaitę Valensijoje įvykdyta policijos operacija, per kurią išlaisvinti aštuoni 29 – 44 metų lietuviai ir sulaikyti jų tautiečiai vyras bei moteris, įtariami prekyba žmonėmis. Dar dviejų asmenų atžvilgiu tyrimas tęsiamas.

Taip pat atliktos trys kratos, per jas rastos nukentėjusiesiems priklausančios asmens tapatybės kortelės, prašymai dėl užsieniečio tapatybės numerio suteikimo, užrašai dėl darbo, darbo užmokesčio duomenys, banko kortelės ir daugiau nei 10 tūkst. eurų, kurie, manoma, atimti iš vergijoje laikytų žmonių. 

Manoma, kad nusikaltėliai veikė tarptautiniu mastu, aukomis jie naudodavosi dėl jų pažeidžiamumo: menkų kalbos žinių, ribotų finansinių galimybių, socialinės izoliacijos ir kitų priežasčių. 

Lietuvius išnaudoję tautiečiai rūpindavosi savo aukų dokumentais, tvarkė jų bankinius reikalus, tarpininkaudavo įdarbinant. Siekdami, kad vergijoje laikomi žmonės nesikreiptų į policiją, nusikaltėliai iš jų buvo atėmę visus dokumentus, banko korteles, griežtai kontroliuodavo jų gyvenimą, smurtaudavo fiziškai bei psichologiškai. 

Pasak policijos, dėl įtariamo Lietuvos piliečių išnaudojimo Valensijos regione ikiteisminis tyrimas pradėtas gegužės mėnesį. Ispanijos nacionalinė policija jame bendradarbiavo su Lietuvos kriminalinės policijos biuru ir Lietuvos policijos atašė Jungtinėje Karalystėje Linu Pernavu. 

Tyrimui labai padėjo įmonė, kurioje dirbo įkalinti lietuviai. Ji pasisiūlė bendradarbiauti, pateikė visus turimus dokumentus ir duomenis. 

Išlaisvinus priverstinai dirbusius lietuvius, nevyriausybinė organizacija „Cruz Blanca“ jiems suteikė teisinę pagalbą, būstą ir kitą paramą. 

Policijos teigimu, žemės ūkis yra viena iš sričių, kur prekyba žmonėmis užsiima organizuotos nusikalstamos grupuotės, o ypač jautri yra sezoninio darbo sritis. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder