Įkliuvo dar viena kvaišalus platinusi gauja

Įkliuvo dar viena kvaišalus platinusi gauja

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (VPK KPONTV) ir Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą dėl organizuotos nusikalstamos grupuotės (ONG) narių įvykdytų nusikaltimų bei baudžiamąją bylą perdavė teismui.

Įtariama, kad ONG nariai neteisėtai disponavo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis labai dideliais kiekiais, Norvegijos Karalystėje labai dideliais kiekiais platino kvaišalus bei anabolinius steroidus. Šiuos nusikaltimus įtariamieji vykdė organizuotoje grupėje.

Įtariamieji įtraukdavo į nusikalstamą veiklą su ONG susijusius Lietuvoje ir Norvegijoje gyvenančius asmenis, kontroliuojamus ūkio subjektus bei jų transporto priemones.

2014 m. vasario-kovo mėn. Norvegijos policija realizavo tyrimą dėl psichotropinių medžiagų kontrabandos ir jų platinimo. Baudžiamojon atsakomybėn Norvegijoje buvo patraukti septyni asmenys – šeši Norvegijos piliečiai ir vienas Norvegijoje gyvenęs bei dirbęs lietuvis.

Pas sulaikytuosius rasti ir paimti labai dideli kiekiai kvaišalų – apie 10 kg amfetamino, apie 180 000 tablečių su psichotropinėmis medžiagomis (apie 40 kg) bei didelis kiekis civilinėje apyvartoje ribojamų anabolinių steroidų.

Tolesnius tyrimo veiksmus Norvegijos teisėsaugininkai atliko kartu su Klaipėdos apskrities VPK KPONTV pareigūnais.

Buvo nustatyta, kad Norvegijoje gyvenantys lietuviai tarpininkavo tarp ONG narių bei narkotinių (psichotropinių) medžiagų pirkėjų. Amfetamino, kokaino, psichotropinių vaistų bei anabolinių steroidų buvo galima užsakyti vieno socialinio tinklalapio profilyje.

Po atliktų bendrų tyrimo veiksmų 2014 m. birželio mėn. Norvegijoje buvo sulaikyti vienas norvegas ir trys iš Lietuvos atvykę asmenys. Jiems Norvegijoje pareikšti įtarimai dėl apie 1,2 kg kokaino kontrabandos ir neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis labai dideliais kiekiais.

Vienas iš sulaikytųjų taip pat kaltinamas kartu su bendrininkais disponavęs ir aukščiau paminėtomis psichotropinėmis medžiagomis.

Iškart po sulaikymo įtariamųjų gyvenamosiose vietose Lietuvoje taip pat buvo atliktos kratos. Vieno iš jų namuose aptiktas didelis anabolinių steroidų kiekis.

Po kelių dienų Norvegijoje buvo sulaikytas dar vienas ten gyvenęs ir dirbęs lietuvis. Tyrimo duomenimis, jis tarpininkavo tarp ONG narių ir narkotinių (psichotropinių) medžiagų pirkėjų Norvegijoje. Nustatyta, kad jis neteisėtai disponavo daugiau nei 22 000 tablečių su psichotropinėmis medžiagomis.

2014 m. liepos mėn. Norvegijos Karalystės prokuratūra perdavė Lietuvai dar vieno ONG nario, uostamiestyje užregistruotos uždarosios akcinės bendrovės direktoriaus, baudžiamąjį persekiojimą. 2014 m. rugsėjo mėn. Klaipėdos senamiestyje jį sulaikė Lietuvos policijos Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai.

Sulaikytajam pareikštas įtarimas dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis labai dideliais kiekiais organizuotoje grupėje. Įtariamasis iki šiol suimtas.

Už šį labai sunkų nusikaltimą LR BK numato laisvės atėmimą nuo 10 iki 15 metų.

Prokuroro sprendimu apribotos suimtojo nuosavybės teisės į automobilį „BMW“ ir pinigus, rastus kratų metu.

Beje, Norvegijos teismų nuosprendžiais keturi Lietuvos piliečiai jau pripažinti kaltais disponavę narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis labai dideliais kiekiais. Jiems paskirtos realios laisvės atėmimo bausmės (nuo 1 m. 10 mėn. iki 5 m. 2 mėn.).

ONG priskiriamo ir už disponavimą kokainu nuteisto klaipėdiečio Norvegijoje laukia dar vienas teismo procesas dėl psichotropinės medžiagos platinimo labai dideliais kiekiais.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder