Deimantas Bugavičius

Garsioje mafiozo nužudymo byloje – keistas galvosūkis: grėsmingą raštą su reikalavimais gavo ir „Lietuvos rytas“

Kauno teisme nagrinėjama Deimanto Bugavičiaus žudikų byla gali subliūkšti. Mat teisiamųjų suole sėdi tik vykdytojai ir tarpininkas, o asmuo, kaltintas šio nužudymo užsakymu, net nekviečiamas į teismą. 

Jau daugiau kaip aštuonis mėnesius už grotų Lietuvoje laikomas ir šio nusikaltimo organizavimu kaltinamas estas Jaakas Tuuksamas pats stebisi, kodėl jo nėra tarp teisiamųjų.

„Aš noriu būti teisiamas ir įrodyti, kad buvau nepagrįstai apkaltintas šio nužudymo organizavimu.  Tačiau kažkodėl nesu kviečiamas į teismo posėdžius, o toliau laikomas už grotų“, – piktinosi Vilniaus pataisos namuose įkalintas estas. Kol kas neaišku, kaip bus toliau vykdomas procesas, Lietuvoje įvedus karanatiną.

Seifuose – tikri lobiai

Estijos pilietis J.Tuuksamas buvo sulaikytas pernai gegužę per garsią Europolo operaciją, kurios metu demaskuota Lietuvos piliečio Sergejaus Bėgliko vadovaujama gauja.

Pareigūnų duomenimis, ji prekiavo narkotikais ir vykdė užsakomąsias žmogžudystes. Teigiama, kad vien per pastaruosius dvejus metus šis nusikalstamas susivienijimas iš kvaišalų kontrabandos galėjo gauti beveik 700 milijonų eurų.

Grupuotės organizavimu apkaltintas S.Bėglikas, kuris jau 15 metų judėti gali tik invalido vežimėliu, buvo sulaikytas, kai vienoje Ispanijos klinikų jam buvo atliekamos fizioterapijos procedūros.

Pareigūnai sulaikytąjį iškart nuvežė į Marbeljos kurorte esantį 4 milijonų eurų vertės jo namą, kur buvo atliekama krata. Jos metu sienoje įrengtuose seifuose buvo rasta 90 šifruotų telefonų, kelis milijonus eurų kainuojančių brangakmenių ir aukso luitų, apie 30 tūkstančių eurų.

Kaimynai buvo priblokšti

Tuo pat metu buvo sulaikytas ir S.Bėgliko pavaduotoju, atsakingu už žmogžudysčių organizavimą, įvardytas J.Tuuksamas.

Antrankius šiam estui pareigūnai uždėjo Alikantės oro uoste, kai jis parskrido iš Londono. Krata buvo atlikta ir jo namuose, kurie savo prabanga nė iš tolo neprilygsta S.Bėgliko vilai. Kaimynai stebėjosi, kad su žmona Mari ir vaikais tyliai gyvenęs estas gali būti užsakomųjų žmogžudysčių organizatorius. 

Kameroje – blogos sąlygos

Po skambaus sulaikymo gaujos lyderis S.Bėglikas areštinėje praleido vos dvi paras. Malagos provincijos teismas nusprendė, kad Ispanijos įkalinimo įstaigos negali šiam invalido vežimėlyje sėdinčiam Lietuvos piliečiui sudaryti normalių sąlygų laukti teismo.

S.Bėglikas buvo paleistas už 15 tūkstančių eurų užstatą. Be to, jam nurodyta registruotis policijoje ir neišvykti iš Ispanijos, o J.Tuuksamas teismo sprendimu liko už grotų. 

Turtus atnešė bitkoinai?

Vos atsidūręs laisvėje S.Bėglikas į savo prabangų namą pasikvietė ispanų žurnalistus ir pademonstravo jiems savo turtus. Tuo metu, kai gaujos lyderiu įvardijamas klaipėdietis bendravo su ispanų korespondentais, jo patikėtiniai „Lietuvos rytui“ atsiuntė grėsmingą raštą reikalaudami, kad jokiose publikacijose nebūtų minima S.Bėgliko pavardė.

Atvykusiems ispanų žurnalistams S.Bėglikas parodė ir garaže stovinčius tris naujus automobilius – du „Mercedes-Benz“ ir „Range Rover“, kurių kiekvienas kainuoja apie 100 tūkstančių eurų.

„Aš labai myliu pinigus“, – „El Espanol“ leidinio reporteriams sakė S.Bėglikas. Įtariamasis mafijos bosas tvirtino neturintis nieko bendra nei su narkotikų prekyba, nei su nužudymais. Jis teigė, kad turtus susikrovė prekiaudamas bitkoinais ir kava iš Centrinės Amerikos. 

Lietuvoje tyko pavojai 

Paklaustas apie jo pavaduotoju vadinamą J.Tuuksamą Lietuvos pilietis tvirtino, kad tokio žmogaus niekada nėra nei matęs, nei regėjęs. „Lietuvoje mane nori nužudyti. Aš ten nesijaučiu saugus. O Ispanijoje esu ramus – man nereikia apsaugos. Šioje šalyje norėčiau numirti“, – aiškino S.Bėglikas.

Atrodo, kad būtent šie argumentai, jog Lietuvoje gali būti nesaugu, nulėmė Ispanijos teisėsaugos institucijų sprendimą neišduoti S.Bėgliko Lietuvai. 

Argumentas – žmogžudystė

Tuo metu Lietuvos prokuratūros prašymas išduoti S.Bėgliko pavaduotoją J.Tuuksamą buvo greitai patenkintas. Kreipdamiesi į Ispanijos teisėsaugą mūsų šalies prokurorai rėmėsi argumentu, kad J.Tuuksamas organizavo D.Bugavičiaus nužudymą.

Buvo teigiama, jog 2015 metais S.Bėglikas ir Renaldas Kanys kreipėsi į J.Tuuksamą, kad jis organizuotų D.Bugavičiaus nužudymą. J.Tuuksamas šį nurodymą esą perdavė šiuo metu Airijos kalėjime įkalintam žinomam samdomam žudikui Imre Araksui. 

Gaujos vadeiva laikomas S.Bėglikas laiką leidžia savo viloje, o jo pavaduotojas estas J.Tuuksamas – už grotų. 

Pasakojo apie laivą

Vos tik J.Tuuksamas buvo pargabentas į Lietuvą, teismas leido jį suimti trims mėnesiams. Be D.Bugavičiaus nužudymo organizavimo, J.Tuuksamui buvo pareikšti įtarimai ir dėl dalyvavimo S.Bėgliko vadovaujamame ginkluotame nusikalstamame susivienijime ir narkotikų kontrabandos.

Kaltinimai paremti remiantis su teisėsauga pradėjusio bendradarbiauti Agurkinių grupuotės nario Gijos Zabachidzės parodymais. Šis ilgą laiką Ispanijoje gyvenęs ir ten už žmonių grobimus teistas vyriškis papasakojo, kad 2007 metais Ispanijoje nuolat vykdavo grupuotės narių susitikimai.

Juose esą dalyvaudavo ir J.Tuuksamas, kuris turėjo narkotikams gabenti skirtą 40 metrų ilgio laivą. J.Tuuksamą agurkinis atpažino iš pareigūnų parodytos nuotraukos. 

Gaujos vadeiva laikomas S.Bėglikas laiką leidžia savo viloje, o jo pavaduotojas estas J.Tuuksamas – už grotų. 

Gavo ministro diplomą

Gavo ministro diplomą Pats J.Tuuksamas įrodinėjo net negalėjęs tuo metu Ispanijoje dalyvauti grupuotės susirinkimuose, nes dėl pareikštų kaltinimų sukčiavimu pabėgo iš šios šalies ir visą laiką gyveno Estijoje.

„Ten dirbau vietinio radijo redaktoriumi ir vadovavau šiaudų briketus gaminančiai bendrovei „Selefon“, kuri net buvo apdovanota žemės ūkio ministro garbės raštu“, – sakė J.Tuuksamas.

Tuo metu J.Tuuksamą, kuris buvo įtariamas vienoje padegimo byloje, teismas leido sekti. „Mano judėjimas tuo metu užfiksuotas Estijos policijos operatyvinėse bylose, iš kurių matyti, kad niekur iš savo šalies nebuvau išvykęs“, – teigė J.Tuuksamas. 

Estą pažino iš nuotraukos

Estas aiškino, kad tik 2014 metais išvyko iš Estijos ir su šeima apsigyveno Alikantės regione. Nuo 2016 metų Lietuvos prokuratūros prašymu J.Tuuksamą buvo pradėta sekti.

Bet pareigūnams taip ir nepavyko užfiksuoti nė vieno susitikimo ar pokalbio telefonu su S.Bėgliku, R.Kaniu ar kitais nusikalstamo susivienijimo nariais. Prokurorai savo kaltinimus, kad estas bendravo su S.Bėgliko vadovaujamos gaujos nariais, grindžia liudytojų parodymais.

Viena jų – buvusi D.Bugavičiaus draugė Arina Lomakina patvirtino mačiusi, kaip 2014 metais estas bendravo su R.Kaniu. Mergina J.Tuuksamą atpažino iš jai pareigūnų pateiktos nuotraukos.

Kaip įrodyti, kad nekaltas?

Tuo pat metu, kai J.Tuuksamui buvo įteiktas į estų kalbą išverstas kaltinamasis aktas, Kauno apygardos teisme prasidėjo D.Bugavičiaus žudikų teismas. Nors jo nužudymu yra kaltinami 11 žmonių, teisiamųjų suole atsidūrė tik trys – Estijos piliečiai Hansas Erikas Ehvertas, Arle Grabbi ir lietuvis Ričardas Baika.

Suprantama, kodėl nepavyko į teismo salę atvesdinti daugelio kitų kaltinamųjų, – jie yra užsienyje ir prokurorams kol kas nepasiekiami. Tačiau kodėl neteisiamas kauniečio nužudymo organizavimu kaltinamas ir Vilniaus pataisos namuose įkalintas J.Tuuksamas, daugeliui teisininkų – mįslė.

„Man tai nesuvokiama. Žmogus nori dalyvauti teismo procese ir įrodyti, kad yra nekaltas, bet jam neleidžiama. Mes daug kartų kreipėmės, kad kaltinamasis aktas būtų grąžintas prokuratūrai, tačiau niekas į tai nekreipia dėmesio“, – sakė J.Tuuksamo advokatas Gediminas Bukauskas.

Prokuratūra į „Lietuvos ryto“ klausimą dėl tokios keistos situacijos atsakė trumpai: „Visi atsakymai – teisme esančioje byloje.“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder