Europos kovos su sukčiavimu tarnyba tirs įtartinus Edmundo Jakilaičio, Lauryno Šeškaus ir Jogailos Morkūno įmonių sandorius

Europos kovos su sukčiavimu tarnyba tirs įtartinus Edmundo Jakilaičio, Lauryno Šeškaus ir Jogailos Morkūno įmonių sandorius

Įvertinusi gautą medžiagą, Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) pradėjo tyrimą dėl VŠĮ „Pirmoji kava“ ir UAB „TV Play“ įtartinų sandorių įsisavinant Europos Sąjungos paramos lėšas. Apie tai tarnyba informavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūną Ramūną Karbauskį, kuris kreipėsi į OLAF dėl galimai neskaidriai panaudotos ES paramos.

R. Karbauskį kreiptis į OLAF paskatino vasario mėnesį viešumoje pasirodžiusi informacija, kad VšĮ „Pirmoji kava“ gauna ES lėšas „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ laidos rengimui ir įtartinais sandoriais perduoda ES paramą E. Jakilaičiui ir L. Šeškui priklausančiai UAB „TV Play“.

Šių metų pradžioje L. Šeškus žiniasklaidai ne vieną kartą yra teigęs, kad savo draugo J. Morkūno, kuris yra VšĮ „Pirmoji kava“ steigėjas, paprašė dalyvauti konkurse dėl laidos kūrimo, nes pats dar nebuvo įsteigęs įmonės. Laiminčiosios organizacijos vadovas viešai pripažino, kad yra iš anksto susitarta dėl dalyvavimo konkursuose, kurių metu siekiama laidos „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ finansavimo. Taip pat kilo klausimas, ar VšĮ „Pirmoji kava“ iš viso turėjo teisę pretenduoti į ES paramą bei skelbti konkursą dėl laidos rengimo.

Savo nuomonę apie įtartinus sandorius yra išsakiusi ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), kuri dėl jų kreipėsi į Lietuvos generalinę prokuratūrą.

VPT balandžio mėnesį taip pat kilo įtarimas, kad minėti ES finansuojami projektai buvo vykdyti neskaidriai, siekiant neteisėtai gauti ir pasinaudoti ES finansinės paramos lėšomis, o atsakingų asmenų, susijusių su projektų vykdymu, veiksmuose galimai yra korupcijos apraiškos požymių.

OLAF tiria ES biudžetui kenkiančio sukčiavimo, korupcijos ir sunkių pažeidimų ES institucijose atvejus ir formuoja Europos Komisijos kovos su sukčiavimu politiką. Į šios tarnybos akiratį patenka įvairūs nusižengimai - nuo lėšų grobstymo, apgaulingų reikalavimų iki viešųjų pirkimų procedūrų pažeidimų.

Pasak R. Karbauskio, visa ES parama Lietuvai nukreipta stiprinti valstybę, užtikrinti jos tvarumą.

„Tokie tikslai pasiekiami tik tuomet, kai visos ES lėšos, kaip ir valstybės biudžeto pinigai, naudojamos skaidriai. Priešingi procesai alina valstybę, todėl mūsų pareiga užtikrinti, kad kiekvienas euras būtų ne „įsisavintas“, o investuotas skaidriai“, - sako jis. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder