Ekspertai ištyrė studentės žudiko psichiką

Ekspertai ištyrė studentės žudiko psichiką

Lietuvą sukrėtusios pakeleivingu automobiliu važiavusios studentės Justinos Šikšniūtės išniekinimo ir nužudymo istorija netrukus pasieks atomazgą. Specialistai jau ištyrė brutualiu nusikaltimu įtariamojo Valdo Jankausko psichiką, tad byla greitai turėtų pasiekti teismą.

„Mano žiniomis, įtariamasis iš Valstybinės psichiatrijos tarnybos Utenos ekspertinio skyriaus, kur jam buvo atliekama stacionari psichiatrinė ekspertizė, jau pergabentas į Šiaulių tardymo izoliatorių. Specialistai savo darbą padarė, dabar jie turi parašyti išvadą, kokia yra įtariamojo psichikos būklė, ar jis gali atsakyti už nusikaltimus, dėl kurių pareikšti įtarimai. Kai tik gausime ekspertų išvadą, liks tik keli procedūriniai akcentai ir bylą galėsime perduoti teismui“, – teigė Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Aurelijus Stanislovaitis.

Anot jo, ekspertų išvados laukiama bet kurią dieną. Prokuroras patikino, jog su ekspertais nebendravo, tad nežino net pirminių išvadų.

Gautame dokumente bus parašyta, ar V. Jankauskas gali atsakyti už savo veiksmus, ar yra nepakaltinamas.

Jei pasitvirtintų pastarasis variantas, tuomet prokuroras kreiptųsi į teismą dėl priverstinių gydymo priemonių V. Jankauskui skyrimo. „Aišku, būtu tiriami nusikaltimo padarymo įrodymai, tačiau asmuo nuo baudžiamosios atsakomybės būtų atleistas. Jam teismas skirtų priverstinį gydymą. Jei ekspertai pasakys, kad įtariamojo psichikos būklė yra normali, byla bus nagrinėjama įprastai“, – aiškino A. Stanislovaitis.

V. Jankausko ligos istorijoje nėra jokių įrašų apie psichikos sutrikimus.

Jam pareikšti įtarimai dėl J. Šikšniūtės išžaginimo ir bejėgiškos būklės jos nužudymo, slepiant seksualinio pobūdžio nusikaltimą. Už tai gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Kai tik V. Jankauskas buvo suimtas, iškart imta kalbėti, jog būtina atlikti psichiatrinę ekspertizę. Teismas iš pradžių skyrė ambulatorinę ekspertizę. V. Jankauskas buvo atvežtas į Klaipėdos areštinę, kur turėjo bendrauti su psichologu ir psichiatru.

Tačiau jis vengė bendrauti su specialistais, neatsakinėjo į klausimus, todėl jie negalėjo įvertinti įtariamojo psichikos būklės.

Tada prokuroras dar kartą kreipėsi į teismą, kad V. Jankauskui būtų skirta stacionari psichiatrinė ekspertizė. Teismas vasarį tokį prašymą patenkino. Įtariamąjį specialistai stebėjo ilgiau nei mėnesį.

Kitą savaitę prokuroras A. Stanislovaitis dar kartą turėtų kreiptis į teismą – prašyti pratęsti kardomają priemonę suėmimą. Nors V. Jankauskas dienas tardymo izoliatoriuje leidžia jau pusę metų, bus prašoma, kad jis į laisvę neišeitų dar bent tris mėnesius.

J. Šikšniūtė dingo pernai lapkričio 16-osios vakarą, kai pakeleivinga mašina iš Saugų gyvenvietės Šilutės rajone norėjo grįžti į Klaipėdą, kur universitete studijavo viešąjį administravimą ir gyveno studentų bendrabutyje.

Su V. Jankausku, kuris pasisiūlė ją pavėžėti į Klaipėdą, mergina susipažino internete. Spėjama, kad vaikinas buvo suplanavęs nusikaltimą, nes jo automobilio bake nebūtų užtekę degalų iki Klaipėdos. Beje, V. Jankauskas niekada neturėjo vairuotojo pažymėjimo.

Įtariamasis buvo sulaikytas praėjus pusantros paros po studentės dingimo. Dar po dienos jis buvo suimtas trims mėnesiams, tą pačią dieną rastas ir merginos lavonas. Jis aptiktas Šilutės rajone, Macikuose, kanale, netoli vietos, kur gyvena V. Jankausko mama.

Mergina buvo išrengta, jos kūnas užmestas šakomis. Ekspertai kontatavo, jog mergina buvo pasmaugta, o prieš tai – išžaginta. Atlikus DNR ekspertizę, identifikuotas ir merginą išniekinęs asmuo.

J. Šikšniūtės tėvai savo vienturtės dukters palaikus kremavo. Urna palaidota Mažeikių rajone, Geidžių kapinėse.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder