Eglė Kusaitė teismo salėje paleista į laisvę

Eglė Kusaitė teismo salėje paleista į laisvę

Ketvirtadienį išnagrinėjęs terorizmu įtariamos klaipėdietės Eglės Kusaitės prašymą Lietuvos apeliacinio teismo teisėjas nusprendė teismo salėje paleisi įtariamąją į laisvę.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

E. Kusaitė prašė panaikinti Vilniaus apygardos teismo (VAT) sprendimą, kuriuo jos suėmimas pratęstas dviem mėnesiams.

Liepos 22-ąją VAT prokurorų prašymu E. Kusaitei kardomąjį suėmimą pratęsė dar dviem mėnesiams, iki rugsėjo 26-osios. VAT teismo teisėja Teresėlė Kazlauskienė E. Kusaitę paliko Lukiškėse, nes suėmimo pagrindai yra ne visiškai išnykę, byloje yra pakankamai duomenų įtarimui pareikšti, dvidešimtmetė gali bėgti nuo teismo.

E. Kusaitė ir jos gynėjai ketvirtadienį vykusiame teismo posėdyje teigė, jog VAT verdiktas neteisėtas ir nepagrįstas. Advokatė Ingrida Botyrinė aiškino, kad teisėja nepateikė argumentų, kodėl visiškai neatsižvelgė į argumentus, jog E. Kusaitė turėjo būti iki teismo paleista į laisvę arba, atvirkščiai, iki teismo negali būti laikoma kalėjime.

Mergina teisme sakė, kad neišsižadės islamo, nes esą jame atrado gyvenimo kelią. E. Kusaitė pakartojo, kad ją nuolat stebėjo Valstybės saugumo departamento pareigūnai, nuomojo butą, apsimetinėjo musulmonais ir stūmė į radikalųjį islamą.

"Demokratinėje valstybėje žmogus turi teisę į religiją", - kalbėjo įtariamoji.

Įtariama, kad E. Kusaitė nuo 2009-ųjų birželio iki spalio 24 dienos, veikdama Lietuvos Respublikoje ir vykdydama Rusijos Federacijoje veikiančių islamistinių teroristinių grupuočių narių nurodymus, rengėsi šių asmenų nurodymu kaip savižudė sprogdintoja nenustatytoje vietoje Rusijos Federacijoje susisprogdinti ir taip sukelti pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai. Šį sunkų teroro nusikaltimą rengėsi padaryti turėdama tikslą įbauginti visuomenę. Prokurorų teigimu, E. Kusaitė mokėsi gaminti sprogmenis ir juos detonuoti.

Šiuo metu pradėtas vykdyti įtariamosios ir jos gynėjų susipažinimas su visa ikiteisminio tyrimo medžiaga. Tam prokuroro nutarimu nustatytas trijų savaičių terminas susipažinti su ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis. Po susipažinimo bus sprendžiama dėl bylos perdavimo teisminiam nagrinėjimui. Tyrimo medžiagą sudaro 15 tomų dokumentų.

E. Kusaitei gresia laisvės atėmimas nuo 10 iki 20 metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Mergina Lukiškėse sėdėjo nuo praėjusių metų spalio.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder