Didžiausia grėsmė saugumui - organizuotas nusikalstamumas

Didžiausia grėsmė saugumui - organizuotas nusikalstamumas

Organizuotas nusikalstamumas, Europolo duomenimis, yra didžiausia grėsmė saugumui Europoje. Žemyne smarkiai išaugo mafijos grupuočių vykdomų nusikaltimų ir smurto, antradienį Hagoje tarptautinėje konferencijoje pareiškė Europos policijos agentūros atstovas Jaris Liukas (Jaris Liukku). Lyderiaujančios, anot jo, yra Italijos mafijos gaujos.

Jos veikia užsienyje, yra sunkiai susekamos ir labai efektyviai organizuotos. Tačiau esą stiprėja ir grupuotės, pavyzdžiui, iš Albanijos ar Rytų Europos.

Tyrėjų spėjimu, Europoje veikia daugiau kaip 5 000 į mafijas panašių grupuočių, kurioms priklauso nusikaltėliai iš 100 šalių. Jos aktyviai veikia narkotikų prekybos srityje, o taip pat uždirba iš žmonių kontrabandos, plėšimų, prekybos žmonėmis ir ginklais. Milijardiniai pelnai, anot ekspertų, išplaunami į legalias įmones. Taip organizuotas nusikalstamumas įsiskverbia į ekonomiką.

Tyrėjai ypač pavojinga vadina Kalabrijos „Ndranghetą“. Ji savo veiklos teritoriją plečia vis labiau į Rytų Europą, sakė Italijos kovos su mafija dalinio vadovas Džiuzepė Governalė (Giuseppe Governale). Per korupciją ir smurtą grupuotė esą giliai įsiskverbia į visuomenę ir tampa vis didesnė bei įtakingesnė.

ES šalių tyrėjai šiuo metu Hagoje, kur įsikūrusi Europolo būstinė, tariasi dėl kovos su organizuotu nusikalstamumu strategijų.

Dėl migracijos krizės ir teroro pavojaus gaujos nuėjo į antrą planą, kritikavo Europolas. Kad būtų galima su jomis efektyviau kovoti, Europos tyrėjai esą turi glaudžiau bendradarbiauti ir dėmesį sutelkti į gaujų vadeivas bei jų struktūras.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder