Demaskuota tarptautinė grupuotė, pardavinėjusi prabangius automobilius

Demaskuota tarptautinė grupuotė, pardavinėjusi prabangius automobilius

Lietuvos teisėsaugos institucijos kartu su Latvijos Respublikos valstybės pajamų tarnybos Finansų policija išaiškino tarptautiniu mastu veikusią sukčiautojų grupuotę, kuri šešėlyje Lietuvoje ir Latvijoje parduodavo prabangius naujus ir naudotus automobilius. Pirminiais tyrimo duomenimis, vien Lietuvoje šešėlinė apyvarta galėjo siekti daugiau nei 4 mln. eurų.

Bendrą Lietuvos ir Latvijos finansinius nusikaltimus tiriančių teisėsaugos institucijų operaciją koordinavo Europolas. Jos metu sulaikyta 20 abiejų valstybių piliečių. Įtariama, kad neteisėtai veiklai nuslėpti sukčiautojų grupuotė panaudojo keliasdešimt Lietuvos, Latvijos ir Estijos bendrovių.

"Operacijos metu buvo sulaikyta 20 įtariamųjų, kurie sukčiavo PVM sukčiavimo srityje. Tyrimo metu nustatyta, kad jie naudojo apie 40 Lietuvoje įregistruotų įmonių, 43 - Latvijoje ir tris - Estijoje. Tyrimo metu nustatyta, kad jie pirkdavo ir parduodavo brangiai kainuojančias prabangias transporto priemones, kurias įregistruodavo, pirma, į savo įsteigtas įmones, paskui, iš anksto susitarę su Lietuvoje veikiančiomis įmonėmis, parduodavo jas, vėliau vėl jas nupirkdavo ir išgabendavo į Latviją, ir taip "apsukdavo" kelis ratus - vėl pirkdavo iš Latvijos į Lietuvą, Lietuvoje parduodavo veikiančiom įmonėm ir vėl parduodavo į Latviją", - spaudos konferencijoje sakė FNTT Vilniaus apygardos valdybos Nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus viršininkas Edgaras Leškevičius.

Vėliau automobiliai būdavo parduodami fiziniams asmenims, kurie automobiliais naudojasi iki šiol.

Preliminariais duomenimis, padaryta žala, nesumokėtas valstybei PVM siekia apie 0,5 mln. eurų. FNTT taip pat atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas, kur taip pat sukčiauta automobilių prekyboje - įvairiuose ES aukcionuose dalyvaujantys asmenys ten pirkdavo automobilius, o vėliau juos atgabendavo į Lietuvą ir čia parduodavo Estijos įmonei. Šio tyrimo metu nustatyta apie 10 mln. eurų apyvarta, padaryta žala siekia 2 mln. eurų.

Pasak Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktoriaus Mariaus Žemgulio, galimai fiktyvių įmonių tinklas buvo nustatytas, tiriant prašymą grąžinti PVM.

Šį ikiteisminį tyrimą kontroliuojanti ir vadovaujanti Vilniaus apygardos prokurorė Galina Seniut pabrėžė, kad tiriant šį nusikaltimą bendradarbiauta su kolegomis iš Latvijos ir Estijos, o tarptautinis elementas apsunkino ikiteisminį tyrimą. Sulaikytiems asmenims, kurių daugiausia latvių, įteikti pranešimai apie įtarimą padarius nusikalstamą veiką. Įtarimai pareikšti dėl sukčiavimo stambiu mastu ir dokumentų suklastojimo bei apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Anot teisėsaugininkų, su tokia sukčiavimo schema susiduriama ne pirmą kartą, tačiau tai pirmas atvejis, kuomet sukčiauta automobiliais. Pagal tokią schemą anksčiau sukčiauta su buitine technika, kitomis prekėmis. Sukčiai buvo pamėgę tokių markių, kaip "Porche", BMW, automobilius.

"Brangūs automobiliai brangiai kainuoja, gaunamas didesnis PVM, kurio vėliau nesumoka", - sakė E. Leškevičius.

"Dažniausiai tai buvo brangūs automobiliai", - antrino prokurorė.

Operacija vyko Latvijoje, įtariamieji buvo sulaikyti, apklausti ir vėliau paleisti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder