Degtindariai žino, kad geriausia gynyba - puolimas.

Neseniai keli dienraščiai išspausdino didelius straipsnius apie tai, kad 21 metų gargždiškiui Kaziui Majauskiui uostamiesčio bei Klaipėdos rajono policija iškėlė baudžiamąsias bylas dėl sukčiavimo ir turto prievartavimo.

Pareigūnai įstatymų nepažeidinėjo

Buvo rašoma, kad šis vaikinas, prisidengdamas Klaipėdos rajono policijos komisariato išduotu policijos rėmėjo pažymėjimu, iš sulaikytų uostamiesčio bei aplinkinių rajonų degtindarių reikalavo pinigų, žadėdamas jiems padėti išvengti baudžiamosios atsakomybės. Straipsniuose buvo spėjama, kad tokia nusikalstama veikla K. Majauskis galėjo užsiiminėti kartu su policijos pareigūnais. Be to, šių rašinių autoriai teigė, kad prieš aštuonis namine degtine prekiaujančius asmenis buvo neteisėtai panaudoti nusikalstamos veiklos imitavimo modeliai, nes policijos pareigūnai tam negavo leidimo iš prokuratūros.
Tokie kaltinimai yra labai rimti, todėl juos tenka arba iškart pripažinti bei griežtai nubausti įstatymus pažeidusius policininkus, arba paneigti. Į straipsniuose išsakytus priekaištus atsakyti sutiko minėtuose rašiniuose paminėti Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus darbuotojai Arūnas Užkuras ir Arūnas Stonys bei jų vadovas komisaras Silvijus Baranauskas.
Pareigūnai pripažįsta, kad degtindarius uostamiestyje jie "gaudė" pasinaudodami Kazio Majauskio paslaugomis, tačiau įstatymų tikrai nepažeidinėjo, nes jokie nusikalstamos veiklos imitavimo modeliai nebuvo panaudoti. Todėl ir gauti leidimo iš prokurorų jiems nereikėjo. Vyresnysis inspektorius Arūnas Užkuras bei inspektorius Arūnas Stonys teigia, kad minėtų straipsnių autoriams kažkas klaidingai išaiškino, kas yra tas nusikalstamos veiklos imitavimo modelis ir kada pareigūnai jį panaudoja.

Prokūratūros leidimas būtinas ne visada

Šiuo operatyvinės veiklos metodu policijos bei kitų specialiųjų tarnybų darbuotojai pasinaudoja, kai reikia gauti kurio nors asmens nusikalstamos veiklos įrodymų. Gavus Generalinės prokuratūros leidimą, policijos darbuotojui arba slaptajam bendradarbiui leidžiama dalyvauti darant nusikaltimą. Pavyzdžiui, pareigūnas pasiunčiamas iš įtariamojo nupirkti narkotinių medžiagų.
Tačiau Baudžiamojo kodekso 310 straipsnyje teigiama, kad nusikalstama veikla yra naminės degtinės gamyba, gabenimas bei prekyba. Policijos rėmėjas K. Majauskis degtinės negamino, niekur nevežė ir jos niekam nepardavinėjo. Jis tik sužinodavo, kas ir kur turės naminės degtinės. Šią informaciją jis perduodavo policijos darbuotojams, kurie įtariamąjį ir sulaikydavo su įkalčiais. Tokiems veiksmams atlikti pareigūnai neprivalo gauti Generalinės prokuratūros leidimo.
Tuo labiau, kad policijos darbuotojams niekas nedraudžia pasinaudoti gyventojų pagalba. Tokiems tikslams teisėtvarkininkai netgi turi ištisą parą veikiantį vadinamąjį pasitikėjimo telefoną, į kurį paskambinęs kiekvienas pilietis gali pranešti, kas, kur, kada gamina, veža ar parduoda naminę degtinę. Padėti atskleisti nusikaltimus privalo visi Lietuvos gyventojai, ne tik K. Majauskis. Tuo labiau, kad jis tuo metu buvo policijos rėmėjas. Šis vaikinas moka greitai įgyti degtinės prekeivių pasitikėjimą, todėl šie jam sutikdavo atvežti naminės degtinės. Ekonominius nusikaltimus tiriantys policijos pareigūnai tuo pasinaudodavo ir sulaikydavo įtariamuosius su visu "kroviniu".

Apgavo ir policininkus

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad Kazys Majauskis policijos rėmėju tapo ne tik dėl to, kad padėtų pareigūnams. Jis nusprendė veikti už policijos darbuotojų nugarų ir pradėjo iš sulaikytų naminės degtinės prekeivių reikalauti pinigų, žadėdamas padėti jiems išsisukti bei teigdamas, kad gautais pinigais dalinsis ir su teisėjais, ir su policininkais, ir su ekspertais, ir...
Uostamiesčio Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus komisaras Silvijus Baranauskas teigia, kad apie tokią policijos rėmėjo K. Majauskio veiklą jo pavaldiniai tikrai nežinojo. Deja, tenka pripažinti, kad sukčiavimu bei turto prievartavimu kaltinamas garžgiškis buvo toks "suktas", kad sugebėjo apgauti ne tik degtindarius, bet ir Gargždų bei Klaipėdos policininkus. Laimė, šios apgavystės truko neilgai. Galima sakyti, jog policijos pareigūnai jau ištaisė savo klaidą, nes patys įtariamąjį ir sulaikė.
Aišku, dabar, kai už turto prievartavimą bei sukčiavimą K. Majauskiui iškeltos net kelios baudžiamosios bylos, jam reikia bet kokia kaina išsisukti. Greičiausiai todėl jis teigia, kad gautus pinigus dalijosi su ENTS pareigūnais. Tačiau kažkodėl nė vienas degtinės prekeivis negali patvirtinti tai matęs. Visi jie teigia, kad pinigus paimdavo tik Kazys Majauskis.
Be to, šio įtariamojo pasakojimai apie pinigų dalybas su policijos pareigūnais yra nelabai logiški. Jeigu minėti Ekonominės policijos darbuotojai būtų nesąžiningi, pinigus iš namine degtine prekiaujančių asmenų jie galėjo paimti be K. Majauskio žinios, nes liudininkas tokiuose nešvariuose reikaluose tikrai nereikalingas. Tačiau tokiu atveju sulaikytus degtinės prekeivius policininkai būtų paleidę, o baudžiamųjų bylų neiškėlę. Tada apie neteisėtus pareigūnų veiksmus tikrai niekas nebūtų sužinojęs. Tai, kad naminė degtinė buvo konfiskuota, o baudžiamosios bylos sėkmingai tiriamos, reiškia, kad jokio sandėrio tarp Ekonominės policijos darbuotojų bei įtariamųjų nebuvo.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder