Bibliotekoje siautėjo vandalas

Bibliotekoje siautėjo vandalas

Šeštadienį Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje įvyko precedento, ko gero, Lietuvoje neturintis vandalizmo aktas - sudarkytas tapytojo Valdemaro Šemeškos darbas "Moteris su kaljanu". Vandalo surasti dar nepavyko.

Stebėjimo kameromis užfiksuotas vaizdas iš pradžių įtarimo nesukelia: iš toli matomas vyras su gaubtuvu, kuris vaikšto po parodų salę ir apžiūrinėja tapytojo darbus. Tik gerai įsižiūrėjus pastebima, kad bibliotekos lankytojas greitu, vos 3 sekundes, užtrukusiu judesiu baltais dažais išdarko kūrėjo darbą, kuriame vaizduojama nuoga moteris, gulinti ant kušetės.

Bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Laima Pačebutienė sakė, jog šio nemalonaus įvykio išsamiai komentuoti negali.

"Galbūt policija ras būdų ištirti šį įvykį", - sakė moteris.

Moteris sakė, kad pagal sutartį autorius kūrinių draudimu pasirūpina pats, o biblioteka neatsako už trečiųjų asmenų padarytą žalą.

Bibliotekoje tokio incidento dar nėra buvę.

"Gaila, bet mes neturime galimybės prie kiekvienos parodos pastatyti po apsauginį. Biblioteka yra vieša įstaiga, mes tiekiame ir bevielį internetą, todėl čia mes privalome įleisti net žmones be skaitytojo pažymėjimo. Kiekvienas eksponuojantis savo darbus žino šias sąlygas", - sakė moteris.

Tapytojo žmona, vadybininkė Dalia Šemeškienė sakė apie panašų įvykį Lietuvoje negirdėjusi. Moteris sakė, kad prieš pasirašant sutartį dėl darbų eksponavimo jie buvo įvertinti pinigine verte.

Ji svarstė, kad vandalas greičiausiai parodoje buvo apsilankęs anksčiau ir būtent tuomet nusikaltėlį tikriausiai papiktino darbas "Moteris su kaljanu", nors socialine prasme parodoje esą būta ir gilesnių, galbūt labiau šokiruojančių darbų.

Pats kūrinio autorius V. Šemeška taip pat apgailestavo dėl šio incidento ir vylėsi, kad policija sugaus nusikaltėlį, sugadinusi apie 2 000 eurų vertinamą darbą.

"Nedidelis nuostolis"

Linas POŠKA, kultūrologas
Dailininko Šemeškos meniniai pranašumai yra kuklūs, todėl mūsų šalies kultūra didelio nuostolio nepatyrė. Juk nuogą žmogų galima vaizduoti dviem būdais - estetiškai ir meniškai. Tačiau nuoga moteris, pavaizduota tapytojo, neatitinka nei vieno šių vaizdavimo būdų. Galbūt tai ir papiktino meno mėgėją, kuris baltais dažais nusprendė "pataisyti" kūrinį. Tokio elgesio motyvų spektras gali būti nuo labai gudraus, kaip kad istorijoje puikiai žinomi pačių darbų kūrėjų organizuotos vagystės, iki naivaus - pavyzdžiui, meno mėgėją galėjo papiktinti nekorektiškas nuogos moters vaizdavimas.
Jei vandalizmo aktas buvo atliktas be klastingų motyvų - norint vienu ar kitu būdu sureikšminti šią parodą - tuomet būtina suprasti žmoguje esantį instinktą griauti. Čia panašiai kaip pajūryje - vienas vaikas stato pilį, o kitas ateina ir sugriauna. Tai jiems teikia malonumą. O jei yra dar ir rizikos faktorius - būti pagautam - tuomet žmones galima lyginti su grafičių kūrėjais, kurie sienas terlioja "tagais".

"Gali būti ir nuoskauda"

Roma ŠIMULIONIENĖ, Klaipėdos universiteto Psichologijos katedros dėstytoja docentė
Šis paveikslas vandalui galėjo sukelti įvairių asociacijų. Jam galbūt nepatiko, kad bibliotekoje eksponuojama nuoga moteris. Juk tai du nesuderinami dalykai. Galbūt šis žmogus turėjo nuoskaudų, kurias išliejo būtent ant šio kūrinio.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder