Bausti galima, bet neskubama

Bausti galima, bet neskubama

Prieš pusę metų atsirado galimybė bausti be reikalo į Bendrojo pagalbos centrą (BPC) skambinančius ir dirbti trukdančius žmones, tačiau ja pareigūnai naudojasi skirtingai: vieni piktavalius tik gąsdina atsakomybe, kiti burnos neaušina ir iš karto baudžia.

Nuo pat pirmųjų BPC veiklos dienų Lietuvoje nemokamu telefono numeriu 112 naudojasi ne tik į bėdą patekę žmonės. Dažnai sulaukiama melagingų pranešimų, prašymų pasikalbėti apie gyvenimą, užsakyti alkoholinių gėrimų, juokų, patyčių, keiksmų, o dailiosios lyties budėtojos sulaukia net intymių pasiūlymų. Beprasmių ir dirbti trukdančių skambučių netrūksta.

Siekiant jų išvengti, pirmąją šių metų dieną įsigaliojo Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnis, pagal kurį už tokio ir panašaus turinio skambučius jų autorius leidžiama bausti įspėjimu, 300-500 litų bauda arba nuo 15 iki 30 parų areštu. Tačiau skambučiai nesiliauja, o pažeidėjus vieni pareigūnai toleruoja labiau nei kiti.

BPC Klaipėdos skyriaus viršininkas Rolandas Milius pripažįsta, kad tokių skambučių vis dar esama, tačiau uostamiestyje niekas atsakomybės už tai iki šiol nesulaukė.

"Iki šiol į policiją kreipėmės tik dėl vieno tokio atvejo, atsakymo kol kas nėra, tad praktika nesusiformavusi, dėl to mes ir neskubame. Be to, nenorime policijos užversti raštų krūvomis. Kiek žinau, kolegos Vilniuje elgiasi lygiai taip pat", - sakė R. Milius.

Pernai BPC visoje Lietuvoje sulaukė per 3,1 mln. skambučių, teigiama, kad dešimtadalis jų buvo nereikalingi. Tačiau net ir šalies mastu bausmės piktybiniams trukdytojams nepasipylė.

"Mes tą pataisą naudojame kaip prevencinę priemonę, kurios anksčiau neturėjome. Dabar trukdančius dirbti įspėjame, jog jis daro pažeidimą, o mes visa tai įrašinėjame. Jeigu to paties asmens skambučiai nenutrūksta, policijai galime perduoti įrašą, kuris tampa pagrindu piktavalį nubausti", - sakė BPC viršininkas Artūras Kedavičius.

Tuo metu Klaipėdos rajone su BPC budėtojams dirbti trukdančiais asmenimis nesitaikstoma - šioje teritorijoje atsiradusia galimybe bausti pažeidėjus pasinaudojama gana dažnai. Vien per praėjusią savaitę rajono apylinkės teisme išnagrinėtos trys administracinės bylos dėl skambinimo 112 žinant, kad nėra pagalbos poreikio.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder