Balsų pirkimo byla subliūško

Balsų pirkimo byla subliūško

Vienas iš kelių dešimčių per praėjusius Seimo rinkimus plačiai nuskambėjusių balsų pirkimo skandalų baigėsi netikėtu aukštesnės instancijos teismo išteisinamuoju nuosprendžiu. Konstatuota, kad įkalbinėti parduoti balsą už 10-15 litų ar degtinės butelį - joks nusikaltimas.

Klaipėdos apygardos teismas panaikino praėjusių metų lapkričio 2 d. pagreitinta tvarka išnagrinėtoje baudžiamojoje byloje paskelbtą Šilutės rajono apylinkės teismo apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo 43 metų Rusnės gyventojui Viktorui Mertinsui skirta 5200 litų bauda, ir jį išteisino.

Pirmosios instancijos teismas niekur nedirbantį dviejų vaikų tėvą pripažino kaltu dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise - realizuoti savo teisę rinkti - per išankstinį balsavimą antrajame rinkimų į Seimą ture, Šilutės-Pagėgių rinkimų apygardoje.

Tai buvo pirmasis teismo nuosprendis dėl minėtoje rinkimų apygardoje per pastaruosius Seimo rinkimus užfiksuotų pažeidimų.

Pernai spalio 25 d. V. Mertinsas trims Rusnės gyventojams pažadėjo sumokėti po 10-15 litų arba atsilyginti degtine už tai, kad šie balsuotų už konkretų kandidatą į Seimo narius.

Teismo teigimu, šis kandidatas - partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Kęstas Komskis.

Sandėris iki galo neįvyko. Nors V. Mertinso į Šilutės rajono savivaldybę nuvežti ir atgal namo parvežti rusniškiai balsavo už ką reikia, jį sutrukdė laiku į pranešimą apie įvykį sureagavę policininkai.

V. Mertinsas savo kaltės nepripažino. Prokurorai anksčiau neteistam rusniškiui prašė skirti pusę metų viešųjų darbų, kas mėnesį dirbant po 40 val.

Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad byloje nėra surinkta neginčijamų įrodymų, jog V. Mertinsas būtų trukdęs kuriam nors asmeniui realizuoti savo teisę rinkti.

Nors liudytojai patvirtino, kad vyras kurstė juos balsuoti už konkretų kandidatą, siūlydamas butelį degtinės ar tokios pat vertės piniginį atlygį, tokia veika negali užtraukti baudžiamosios atsakomybės.

Pasak teisėjų kolegijos, šie rusniškio veiksmai atitinka administracinio teisės pažeidimo sudėtį, todėl baudžiamojoje byloje priimtas išteisinamasis nuosprendis.

Šis Klaipėdos apygardos teismo nuosprendis gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Neseniai Šilutės rajono apylinkės teismui perduota nagrinėti dar viena baudžiamoji byla, kurioje trukdymu pasinaudoti rinkimų teise kaltinami du pamario gyventojai - 46 metų moteris ir trejais metais vyresnis vyras.

Dėl rinkėjų balsų pirkimo Šilutės-Pagėgių rinkimų apygardoje jau priimti du apkaltinamieji nuosprendžiai, vienas ikiteisminis tyrimas nutrauktas, dar vienas tyrimas tebevyksta.

Šiuo metu visoje šalyje dar vyksta 17 ikiteisminių tyrimų dėl įvairių pažeidimų per 2012 metų Seimo rinkimus. Iš viso jų buvo pradėti 37.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder