Avarijoje prie Plungės žuvo budizmo mokytoja

Avarijoje prie Plungės žuvo budizmo mokytoja

Kaip jau rašė Lrytas.lt, šeštadienį vakare tragiškoje avarijoje prie Plungės žuvo pirmoji lietuvė, įgijusi teisę mokyti Zen budizmo, Myong Hae Sunim (Loreta Kairytė). Žuvo ir kartu vykusi jos bendražygė Rasa.

Apie tai savo profilyje socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Kwan Um Zen mokykla Lietuvoje. „Žinome, kad viskas laikina, tačiau kartais ši tiesa pasiekia mus pačiu skausmingiausiu būdu...“, – rašė buvę žuvusiųjų bendražygiai.

Kaip skelbė mokykla, mokytoja Myong Hae Sunim Zen budizmo mokymu susidomėjo 1991 m., Zen Meistrui Seung Sahnui lankantis Lietuvoje. Tai paskatino lietuvę dalyvauti daugelyje Zen renginių įvairiose šalyse, vėliau tapti vienuole, abate, o galiausiai ir mokytoja.

Kokios savybės jai padėjo pasiekti tokių aukštų pareigų, Lrytas.lt paklausė jos bendražygio, Kwan Um Zen mokyklos Lietuvoje koordinatoriaus Alvydo Turskio.

Jis sakė: „Manau, jai reikėjo didelio atsidavimo ir atkaklumo, nes šiame kelyje buvo daug pratybų ir praktikų.

Taip pat buvo svarbus noras padėti kitiems, geri mokytojai ir dar kažkas, ką sunku apibūdinti – dėl ko žmogaus protas atsiveria ir tampa aiškus.

Mūsų mokykloje sakoma: „Protas, aiškus kaip erdvė, aiškus, kaip veidrodis“. Nes jeigu žmogaus protas apsiblausęs, jis tikrai negalės tinkamai atspindėti situacijos ir mokyti kitų.“

Pašnekovas paaiškino, kad moderniame pasaulyje Kwan Um Zen budizmo mokykloje moterų ir vyrų teisės lygios, net ir visai pasaulinei mokyklai vadovauja moteris, amerikietė.

Lietuvoje teisės mokyti budizmo neturėjo (ir dabar vėl nebeturi) ne tik jokia moteris, bet ir joks vyras.

„Aš ją prisiminsiu kaip labai šviesią ir nuolat besišypsančią asmenybę“, – sakė A.Turskis.

Iš viso jų bendruomenė Lietuvoje vienija apie 100 žmonių, daugiau yra jiems prijaučiančių.

A.Turskis pasakojo, kad jau keliolika metų mokytoja Myong Hae Sunim gyveno Honkonge. Ten ji buvo apsistojusi kartu su savo mokytoja ir dar keliomis kolegėmis Zen budizmo centre, neprimenančiame tipiško vienuolyno.

Tačiau, žinoma, vienuolės turėjo laikytis tam tikrų taisyklių, kurių pagrindinė – tarnavimas ne savo asmeniniam poreikiam, o kitiems.

Į Lietuvą Myong Hae Sunim šįkart buvo atvykusi pusmečiui. Čia ji vedė mokymus, ir ne tik lietuviams – internetu konsultavo bendruomenės narius iš įvairiausių pasaulio šalių. Velionės veikla buvo svarbi ne tik bendruomenės nariams Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Rudens pradžioje mokytoja, jei tik situacija dėl koronaviruso būtų leidųsi, planavo grįžti į Honkongą, tačiau visus planus sugriovė nelaimė.

Kaip jau skelbė lrytas.lt, baisi avarija šeštadienį įvyko apie 22 val. 40 min. Plungės r., Berenių kaime, kelio Mažeikiai-Plungė-Tauragė 51-ame km.

Pasak Policijos departamento, automobilis „Mercedes Benz S320“ (vairuotojas nustatinėjamas), lenkdamas dešine puse automobilį „Toyota Auris“ vairuojamą moters (gimusi 1970 m.), atsitrenkė į jo galinę dalį, kuris nuo smūgio išvažiavęs į priešpriešinę eismo juostą susidūrė su krovininiu automobiliu „Scania“, kurį vairavo vyras (gim. 1970 m.).

Eismo įvykio metu žuvo automobilio „Toyota Auris“ vairuotoja ir kartu važiavusi moteris bei sužalotas automobilio „Scanija“ vairuotojas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder