Aukščiausiasis Teismas atvertė Darbo partijos bylą

Aukščiausiasis Teismas atvertė Darbo partijos bylą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atvertė Darbo partijos vadinamosios "juodosios buhalterijos" bylą. Bylą ėmėsi nagrinėti mišri septynių kasacinio teismo teisėjų kolegija, sudaryta iš baudžiamųjų ir civilinių bylų teisėjų.

Į teismą antradienį atvyko tiktai vienas iš nuteistųjų, buvęs parlamentaras, laikinasis Darbo partijos vadovas Vytautas Gapšys. Kiti nuteistieji - partijos įkūrėjas europarlamentaras Viktoras Uspaskichas ir buvusi finansininkė Marina Liutkevičienė - teisme nepasirodė, paaiškėjo, kad jie iš pašto neatsiėmė teismo siųstų šaukimų. Buvo iškilusi grėsmė, kad kasaciniam teismui nepavyks atversti bylos, tačiau neatvykusiųjų advokatai informavo, kad apie bylą jų atstovaujamieji informuoti telefonu. Teismas nematė kliūčių pradėti bylos nagrinėjimą iš esmės.

Generalinė prokuratūra kasacinį skundą Darbo partijos byloje įteikė balandžio pabaigoje. Skunde prokurorai Aukščiausiojo Teismo prašė įvertinti, ar Lietuvos apeliacinis teismas, nagrinėdamas nuteistųjų nusikalstamas veikas dėl mokestinių prievolių išvengimo teikiant valstybės įgaliotoms institucijoms - Valstybinei mokesčių inspekcijai ir "Sodrai" - finansines deklaracijas su žinomai neteisingais duomenimis, pagrįstai jas pripažino kvalifikuotinomis kaip neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimą, o ne kaip sukčiavimą.

Kasaciniu skundu taip pat prašoma patikrinti, ar V. Uspaskicho atžvilgiu nutraukiant bylą dėl suėjusių apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminų buvo tinkamai taikomos Baudžiamojo kodekso nuostatos. Taip pat prašoma įvertinti, ar pagrįstai baudžiamoji byla nutraukta juridinio asmens, tai yra Darbo partijos, atžvilgiu dėl jos reorganizacijos, ar pagrįstas apeliacinio teismo sprendimas atsisakyti taikyti turto konfiskavimo nuostatas ir iš Darbo partijos išieškoti jos neteisėtai gautas ir partijos veikloje panaudotas pinigines lėšas - per 7 mln. eurų. 

VMI ir prokurorai prašo panaikinti apeliacinės instancijos teismo nuosprendį ir bylą grąžinti iš naujo nagrinėti šiam teismui. Darbo partijos vadovas Valentinas Mazuronis kasacinio teismo prašo pakeisti žemesnių teismų sprendimus ir siekia, kad partijai būtų grąžintos valstybės dotacijos. Savo ruožtu nuteistieji siekia būti visiškai išteisinti, bylą nutraukti.

Prokuroro Sauliaus Versecko, Darbo partijos atstovo pirmininko V. Mazuronio, Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Kontrolės departamento direktoriaus Mariaus Žemgulio, nuteistųjų V. Uspaskicho, V. Gapšio ir M. Liutkevičienės kasacinę baudžiamąją bylą nagrinėja keturi Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjai ir trys Civilinių bylų skyriaus teisėjai. Procesui pirmininkaus teisėjas Viktoras Aidukas. Bylos pranešėja - teisėja Rima Ažubalytė. 

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra vienintelis kasacinis teismas įsiteisėjusiems bendrosios kompetencijos teismų sprendimams peržiūrėti, kuris patikrina teismų sprendimus teisės taikymo aspektu.

ELTA primena, kad vasarį Apeliacinis teismas buvusį Darbo partijos vadovą ir įkūrėją europarlamentarą V. Uspaskichą, buvusį parlamentarą Seimo narį V. Gapšį ir buvusią partijos finansininkę M. Liutkevičienę išteisino dėl sukčiavimo, bet jie liko kalti dėl apgaulingo buhalterijos tvarkymo ir privalėjo sumokėti atitinkamas baudas: V. Uspaskichas sumokėjo 190 MGL (6 878,48 Eur) baudą, V. Gapšys - 100 MGL (3 620,25 Eur), o M. Liutkevičienė - 160 MGL (5 792,4 Eur) dydžio baudą.

Tuomet apeliacinės instancijos teismas pakeitė 2013 m. liepą paskelbtą Vilniaus apygardos teismo nuosprendį Darbo partijos byloje, kur už sukčiavimą ir apgaulingą buhalterinės apskaitos tvarkymą V. Uspaskichui Vilniaus apygardos teismas buvo skyręs ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, o V. Gapšiui - per 10 tūkst. eurų baudą.

Iš šios bylos yra atskirta Seimo narės Vitalijos Vonžutaitės byla, kurią Lietuvos apeliacinis teismas dar tik nagrinės. 

Šiuose Seimo rinkimuose Darbo partija neperžengė 5 proc. barjero ir į parlamentą nepateko.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder