Alfonsas Šimkus iš teismo išėjo pakelta galva

Alfonsas Šimkus iš teismo išėjo pakelta galva

"Kaip turėjo būti, taip ir yra", - antradienį po išteisinamojo nuosprendžio teištarė buvęs Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Alfonsas Šimkus, kaltintas, tačiau nenuteistas už korupcinius nusikaltimus.

A. Šimkus buvo kaltinamas tuo, jog dar būdamas valstybės tarnautoju ir siekdamas asmeninės naudos kurstė kitą asmenį nusikalsti, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, suklastojo dokumentą ir jį panaudojo. Kartu su buvusiu valdininku buvo teisiami ir bendrovių "Klaipėdos keliai" ir "Travertinas" vadovai Juozas Rukšėnas bei Artūras Lukšas. Šie taip pat buvo įtariami dokumento klastojimu ir panaudojimu, padėjimu nusikalsti, svetimo turto iššvaistymu.

A. Šimkus tyrimo metu kaltės nepripažino, kiti du - iš dalies, tačiau teismas jų teiginius įvertino kaip abstrakčius teiginius.

Bylos medžiagoje teigta, kad A. Šimkus įkalbėjo J. Rukšėną iš jo vadovaujamos bendrovės kasos apmokėti už 9,5 tūkst. litų vertės paminklą valdininko uošviams, taip pat 12 kartų pylė degalus į departamento direktoriaus vairuojamą automobilį. Paminklą gaminusios ir pastačiusios įmonės "Travertinas" mokėjimo dokumentuose buvo nurodytas ne šis dirbinys, o kiti gaminiai.

Tačiau nė vieno iš kaltinamųjų veiksmuose Klaipėdos miesto apylinkės teismas neįžvelgė nusikalstamos veiklos požymių ir trijulę išteisino.

Tokio sprendimo motyvai - įvairūs. Pavyzdžiui, už paminklą buvusi A. Šimkaus žmona sumokėjo, nors ir 2009-ųjų gegužės 21 dieną, kai byla su kaltinimais jau buvo perduota teismui. Dėl bendrovės degalų pasiaiškinta taip: "Klaipėdos kelių" sąskaita jie į A. Šimkaus automobilio baką buvo pilami tuomet, kai departamento direktorius važiuodavo apžiūrėti įmonės statomų objektų mieste.

Be to, "Klaipėdos keliai" nepateikė civilinio ieškinio dėl bendrovės direktoriaus galimai padarytos žalos.

Na, o "Travertino" sąskaitoje nurodyti kiti gaminiai galėjo būti paprasčiausia klaida, padaryta tikrai nesiekiant nusikalsti.

A. Šimkui, J. Rukšėnui ir A. Lukšui panaikintos kardomosios priemonės - raštiški pasižadėjimai neišvykti.

Šis nuosprendis per 20 dienų gali būti apskųstas aukštesnės instancijos teismui. Šia galimybe, pasak valstybinį kaltinimą byloje palaikančio prokuroro Ruslano Gulenkovo, tikrai bus pasinaudota.

Korupcija įtariamą A. Šimkų darbo vietoje Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdybos agentai sulaikė 2008-ųjų rugsėjo 2-ąją, jo veiksmų tyrimas išskirtas į kelias bylas.

Praėjusių metų liepą A. Šimkus pripažintas kaltu dėl to, kad įkalbėjo kitos, miesto pasamdytos ir jo prižiūrimos įmonės atstovus sumokėti už automobilio detales. Už tai jam atimta teisė 3 metus dirbti valstybės tarnyboje bei skirta 6,5 tūkst. litų bauda.

Šis nuosprendis iki šiol neįsiteisėjęs - A. Šimkus jį apskundė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder