Veryga pristatė, kokie pokyčiai laukia parduotuvėse

Veryga pristatė, kokie pokyčiai laukia parduotuvėse

Sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga pateikdamas naujausią informaciją apie koronaviruso plitimo suvaldymą šalyje pranešė ir apie pokyčius parduotuvėse.

„Naujiena, susijusi su tolimesniu karantino švelninimu, – keičiami tam tikri reikalavimai parduotuvėse. Anksčiau buvęs reikalavimas, kad galima pirkėjus aptarnauti tik kas antroje kasoje keičiasi. Nuo šiol, jei tarp kasų įrengiamos ne žemesnės nei 1,4 metro aukščio pertvaros, atskiriančios tiek darbuotojus, tiek eilėje laukiančius pirkėjus, atstumas tarp kasų gali būti mažesnis nei 2 metrai.", – informavo ministras.

Primenama, jog šalyje leidžiama laisvai prekiauti visose prekybos vietose, tačiau siekiant išvengti spūsčių, prekiautojai turi riboti pirkėjų srautą – užtikrinti ne mažesnį kaip 10 kv. m vienam pirkėjui tenkantį prekybos plotą arba vienu metu aptarnauti ne daugiau kaip vieną pirkėją. 

Taip pat užtikrinti, kad pirkėjai eilėse prie kasų ar savitarnos kasų laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito, o vietose, kuriose susidaro pirkėjų eilė – pažymėti privalomus atstumus tarp eilėje stovinčių pirkėjų.

Kaip ir iki šiol, visose prekybos vietose turėtų būti teikiama informacija apie higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kita) bei sudaryta galimybė tinkamai pasirūpinti rankų higiena, t. y. prie įėjimo gerai matomoje vietoje turi būti pakabintos pirkėjų rankų dezinfekcijai skirtos priemonės, vienkartinės pirštinės. Pasirūpinti, kad į prekybos vietą būtų įleidžiami tik apsaugines kaukes arba apsaugines veido priemones dėvintys pirkėjai, neturintys koronaviruso infekcijai būdingų simptomų.

Interaktyvus žemėlapis

Taip pat pristatyta, kad nuo rytoj pradės  veikti interaktyvus Lietuvos žemėlapis, kur bus pateikta visa su informacija pagal regionus, rajonus detaliai.

Čia bus galima rasti visą informacija apie ligos paplitimą, sergamumą, mirtis ir kitą pagrindinė informacija.

A. Veryga spaudos konferencijos metu kartu patikslino ir kompensuojamų vaistų gydyti koronavirusui tvarką.

„Kadangi sulaukiame pastebėjimų, kad apribojus lopinavirą/ritonavirą ir hidroksichlorokviną iškilo kai kurių problemų pacientams, kurie serga retomis ligomis, nes kai kuriems pacientams šie vaistai taip pat yra naudojami, yra pakoreguotos tvarkos, kad šiuos medikamentus būtų galima išrašyti ar skirti taip pat retomis ligomis sergantiems pacientams“, – informavo ministras.

Karantino termino nekonkretizavo

Ministras akcentavo, kad amžiname karantine tikrai negyvensime, tačiau jis reikalingas dėl teisinio reguliavimo. 

„Tai būtent infekcijų kontrolei sukurta priemonė, tam tikras teisinis režimas. Šiandien COVID-19 komitete kaip tik apie tai diskutavome, bet dar kol kas galutinio sprendimo nėra priimta. Kalbėjomės apie karantiną kaip apie ekstremalią situaciją, apie tam tikrus teisinius režimus. Galiu tik pasikartoti, kad karantinas yra svarbi priemonė, jei norime taikyti iš kitų šalių atvykstantiems asmenims svarbias izoliacijos priemones, kitus svarbius sprendimus, kurie susiję su renginių organizavimu ir panašiai", – kalbėjo A. Veryga.

Jis priminė, kad Lietuva tokiomis aplinkybėmis nėra gyvenusi, todėl ir teisininkams nėra lengva įvertinti situaciją.

„Galvojama, kaip Lietuvai išlaikyti galimybė saugotis tiek nuo įvežtinių atvejų, tiek efektyviai kontroliuoti židinius. Jei būtų atšauktas karantinas, kiekvieną židinį ar kiekvieną vietą reikėtų skelbti atskirais židiniais. Tada mechanizmas taptų labai griozdišku ir vis tik kviesčiau nebijoti to pačio žodžio. Suprantu, kad jis erzina, nes skamba kiekvieną dieną, bet jo nereikia bijoti, nes sąlygos yra nuolat švelninamos. Praktiškai visas viešas gyvenimas grįžta į savo ribas, jau diskutuojam apie renginius. Bet karantinas kaip režimas labai svarbus valdyti židiniams ir kitoms aplinkybėms specialistams“, – sakė A. Veryga.

Naujų – 15 atvejų

Naujausiais Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 15 naujų koronaviruso atvejų, bendras nustatytų atvejų skaičius siekia 1577.

Šiuo metu tebeserga 460 užsikrėtusieji, 1049 asmenys pasveiko. 368 asmenys yra izoliacijoje.

Dėl koronaviruso mirė 60 asmenų, dar aštuoni užsikrėtusieji mirė dėl kitų priežasčių.

Per antradienį ištirta 7980 ėminių, bendras laboratorijose ištirtų ėminių skaičius siekia 245 tūkst. 580.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros virusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus), naudoti apsaugos priemones, vengti būriavimosi, nuo kitų asmenų išlaikant bent 2 metrų atstumą.

Įtariamu koronaviruso atveju laikomas:

1) asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) protrūkiai ar plitimas visuomenėje;

2) asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais ir buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios;

3) asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) ir kuriam būtina hospitalizacija ir nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder