Požiūrį į kaukių dėvėjimą pakeitė naujos žinios apie koronavirusą – sveikatos specialistai

Požiūrį į kaukių dėvėjimą pakeitė naujos žinios apie koronavirusą – sveikatos specialistai

Pasikeitusį požiūrį, jog veido kaukes dėvėti turi ne tik koronaviruso simptomus jaučiantys sergantieji, bet ir visi žmonės, nulėmė naujos žinios apie patį virusą, sako visuomenės sveikatos specialistai.

„Pačioje pradžioje nežinojom, kad daliai žmonių simptomai gali nepasireikšti – kad yra besimptomių formų, vėliau taip pat išsiaiškinome, kad tris dienas iki simptomų pasireiškimo užsikrėtę asmenys išskiria virusą ir gali užkrėsti kitus“, – BNS trečiadienį teigė R. Lingienė.

Anot jos, dėl šios priežasties daugiausia dėmesio pandemijos pradžioje ir buvo skiriama simptomus jaučiančių asmenų informavimui apie apsaugos priemones, o ne skatinimui masiškai jas dėvėti. Su naujomis žiniomis vėliau šis požiūris pasikeitė.

Lietuvoje privalomas kaukių dėvėjimas buvo privalomas tam tikru metu per karantiną, šį pavasarį įvestą dėl koronaviruso grėsmės.

Šiuo metu kaukės yra rekomenduojamos, tačiau Vyriausybė trečiadienį nusprendė, kad nuo šeštadienio jas vėl bus privaloma dėvėti viešose uždarose patalpose, įskaitant prekybos centrus ir viešąjį transportą.

Tiek per karantiną, tiek dabar privalomas kaukių dėvėjimas įvedamas, siekiant apsaugoti sveikuosius, jog jų neužkrėstų asmenys, kurie serga koronavirusu, tačiau apie susirgimą patys dar nežino.

Vis dėlto, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas Saulius Čaplinskas atkreipia dėmesį, kad kaukes dėvėti naudinga ir sveikiems žmonėms, nes jos sukuria „tam tikrą barjerą“, kuomet kontaktuojama su sergančiuoju.

Paklaustas, kodėl dar pandemijos pradžioje viešojoje erdvėje tiek Lietuvoje, tiek užsienyje buvo aiškinama, jog sveikų žmonių kaukės neapsaugo, todėl jų dėvėti nereikia, S. Čaplinskas teigė manantis, kad tai buvo susiję „su apsaugos priemonių trūkumu ir nežinojimu“.

„Galbūt žmonės taip kalbėjo bijodami, kad nekiltų didžiulis ažiotažas ir netrūktų tų kaukių tiems, kam jų labiausiai reikia, arba jie taip kalbėjo turėdami per mažai žinių. Sunku pasakyt, o galbūt ir vienas, ir kitas“, – BNS sakė ULAC vadovas.

„Dabar jau pakanka ir mokslinių tyrimų, kurie įrodo kaukių efektyvumą“, – pridūrė jis.

Apie tai, jog kaukės neapsaugo, kovo pradžioje yra sakęs ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Nieko jos nesprendžia, nerekomenduojama jų naudot, nes neapsaugo jos, aš galiu dar kartą pakartot“, – tuomet aiškino jis.

Ilgą laiką masiškai kaukių dėvėti nebuvo rekomendavusi ir Pasaulio sveikatos organizacija, kuri birželio pradžioje savo poziciją pakeitė.

Lietuvoje nuo šeštadienio nesilaikantiems kaukių dėvėjimo reikalavimo gali grėsti ir administracinė atsakomybė nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder