Mokslininkas paaiškino, ką daryti su iš parduotuvės parneštais pirkiniais ir batais

Mokslininkas paaiškino, ką daryti su iš parduotuvės parneštais pirkiniais ir batais

Kaip elgtis grįžus iš parduotuvės su pirkiniais ir batais? Ar juos būtina dezinfekuoti? Ar apsauginės kaukės išties apsaugo nuo viruso plitimo ir kokiu atstumu gali pasklisti oro lašeliai kitam žmogui nusičiaudėjus?

Kada sulauksime vaistų nuo koronaviruso? Į šiuos klausimus atsakė Vilniaus universiteto (VU) Biochemijos instituto Biotermodinamikos ir vaistų tyrimo laboratorijos vadovas profesorius Daumantas Matulis.

Profesorius išsklaidė kai kurias abejones apie koronavirusą ir paaiškino, kaip žmonėms reikia elgtis grįžus iš parduotuvės ar kitos viešosios vietos, siekiant apsisaugoti nuo viruso grėsmės ir apsaugoti savo artimuosius. „Pabandykite gana logiškai pergalvoti, kur vaikščiojote.

Tarkime, jūs buvote parduotuvėje, kur kažkas apčiaudėjo, apkosėjo ir ant žemės guli viruso dalelių. Jeigu jūs su tokiais batais pasivaikščiojote po tokią vietą, po to labai greitai parėjote namo, tuos batus gali paliesti vaikai, gyvūnai... Galbūt juos ir reikėtų palikti nepasiekiamose vietose bent kelioms valandoms.

Bet mes turime ne tik paliesti tą vietą, kur buvo virusas, kad užsikrėstume, bet ir pasikrapštyti nosį, akis su ta pačia odos vieta. Per pačią odą virusas patekti praktiškai negali, nors ir tokia galimybė yra“, – aiškino D.Matulis. 

Kaip elgtis su pirkiniais?

Profesorius paaiškino, ar būtina dezinfekuoti pirkinius, grįžus iš parduotuvės. Anot jo, parsinešus namo maisto produktus, kaukes ar kitus daiktus, kurie galėjo turėti kontaktą su virusu, „keleto valandų palaikymas saulėje ar tiesiog lauke“ yra pakankama priemonė, sumažinanti užsikrėtimo riziką ir po kelių valandų viruso ant produktų paviršių jau turėtų nebūti.

 

 

Tiesa, mokslininkas perspėjo ir dėl rizikos užsikrėsti virusu per daiktus, kuriuos į namus pristato kurjeriai ar kiti asmenys, kurie taip pat gali būti viruso nešiotojai. Jis patarė, ką tokiu atveju reikėtų daryti. 

„Didžiausias pavojus galėtų kilti, jeigu jums atneša į namus ir pristato kažkokį maisto pirkinį, o to pirkinio rankeną neša žmogus, kuris, sakykime, yra užsikrėtęs ir ką tik apčiaudėjo ir apkosėjo tą rankeną, arba palietė su ranka, ir jūs perimsit tą dalyką, tai saugos vardan, nusiplaukite rankas muilu.

Galvokite, ką jūs liečiate namie. Ar jūs liečiate jungiklius, ar judinate rankenas, atidarinėjate duris – galbūt yra galimybė tas rankenas ne su delnu atidaryti, o su alkūne arba pastumti duris, taip, kad neprisiliestumėte, kol nueisite iki krano ir su paprastu muilu nusiplausite rankas“, – teigė jis.

Profesorius atkreipė dėmesį į viruso išlikimą ant paviršių: „Labai preliminarūs tyrimai sako, kad ant metalinių paviršių iki trijų parų virusas išlieka. Tačiau tas išlikimas yra nebūtinai paties viruso, bet jo RNR, t.y. genetinės medžiagos. Todėl neaišku, ar jis tikrai po trijų dienų galėtų užkrėsti.“

D.Matulis pridūrė, kad yra preliminarių žinių, kad koronavirusą gali nešioti gyvūnai, bet tikslios informacijos trūksta. Tyrimai dar tebėra atliekami. Apskritai visi šiuo metu vykdomi tyrimai dėl koronaviruso, profesoriaus įsitikinimu, yra tik preliminarūs ir ne visai tikslūs. 



Kada dėvėti ir dezinfekuoti kaukes?

Profesorius taip pat atkreipė dėmesį, kad viešojoje vietoje būtina dėvėti apsaugines kaukes, nes jos nors šiek tiek apsaugo nuo viruso plitimo. Jis aiškino, kad, jeigu kažkas viešumoje nusičiaudo, lašeliai sklinda 10 metrų atstumu, o jų įkvėpus, žmogus iškart gali užsikrėsti.

„Pabandykite įsivaizduoti situaciją: jeigu jūs nueinate į parduotuvę, kur yra daug žmonių, ir kažkas nusičiaudo, galbūt ir netyčia, galbūt ir užsidengęs, vis tiek 10 metrų gali pasklisti lašeliai.

Tie lašeliai gali ant jūsų nukristi, ant akių, ant nosies, ir, jeigu jūs jų įkvėpsite, turite tikimybę užsikrėsti. Kaukė nėra šimtaprocetinė apsauga, bet labai sumažina tikimybę užsikrėsti“, – teigė profesorius.

D.Matulis pabrėžė, kad praėjus daugiau nei parai, koronavirusas ant įvairių paviršių nebėra pavojingas, tad praėjus šiam laikui daugkartines kaukes yra pakankamai saugu naudoti ir be dezinfekcijos.

„Kaip mums dabar atrodo, tai kad keleto valandų arba paros vis dėlto užtenka, jeigu jūs tiesiog neliečiate tų daiktų, kad virusas nebeišliktų ir užsikrėsti galimybė būtų labai menka. Tai liečia ir daugkartines kaukes, ir su virusu susijusius daiktus“, – patarimais dalijosi profesorius. 

Ar galima užsikrėsti tiesiog prasilenkiant gatvėje?

Mokslininkas pabrėžė, kad yra klaidinga manyti, jog užsikrėsti galima tik per 10 minučių bendraujant su koronaviruso nešiotoju. Anot jo, užsikrėsti galima ir per porą sekundžių. „Nėra tikrai pasakyta, kad 10 minučių dar bus saugu, o 20 minučių jau bus nesaugu. Jūs galite užsikrėsti ir per sekundes“, – tikino D.Matulis.

Profesorius akcentavo, kad net bėgiojant parke galima užsikrėsti koronavirusu. „Grynai teoriškai galimybė yra, jūs galite tiesiog prabėgti, galite net už 10 metrų būti nuo kito žmogaus ir užsikrėsti nuo jo, jeigu jis pakosėjo, pačiaudėjo ir nusileido lašeliai“, – sakė jis.

 

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder