Koronaviruso krizė: svarbiausios ketvirtadienio naujienos

Koronaviruso krizė: svarbiausios ketvirtadienio naujienos

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą:

Viruso plitimas. Ketvirtadienį Lietuvoje patvirtinti trys nauji koronaviruso atvejai, du iš jų įvežtiniai: užsikrėtė iš Vokietijos bei Nigerijos grįžę asmenys. Taip pat užsikrėtė sostinės „Humanos“ sandėlio darbuotoja, jos būklė sunki. Nustatytas 61 su ja darbovietėje kontaktavęs asmuo.

Išmokos už vaikus. Seimas ketvirtadienį nusprendė baigti mokėti ligos išmokas už nesergančius vaikus, kuriuos per karantiną tėvai prižiūrėjo namie. Už pradinių klasių mokinius išmokos nebebus mokamos nuo birželio 8 dienos, o už darželinukus, priešmokyklinukus ir specialiąsias mokyklas lankančius mokinius su negalia – nuo pataisos įsigaliojimo kitą dieną po prezidento pasirašymo. 

Atsiveriančios sienos. Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad vis laisvėjant keliavimo suvaržymams Europos Sąjungos viduje, išorinių sienų atvėrimo tikėtis galima nebent birželio pabaigoje. Tuo tarpu dar viena valstybė, Malta, pranešė nuo liepos 1 dienos atverianti oro uostą ir planuojanti atnaujinti oro susisiekimą su beveik 20 valstybių, įskaitant Lietuvą.

Parama vyresniems darbuotojams. Seimo nariai pritarė pataisoms, numatančioms didesnę paramą vyresniems nei 60 metų amžiaus darbuotojams ekstremalios situacijos ar karantino metu. Jiems bus mokamos dešimtadaliu didesnės subsidijos negu kitiems, išmokos tęsis ir po karantino išlikus ekstremaliai situacijai.

NT rinkos pagyvėjimas. Registrų centras pastebi, kad nekilnojamojo turto sandorių skaičius gegužę, nors ir atsiliko nuo ilgalaikio vidurkio, lyginant su šių metų balandžio mėnesiu išaugo penktadaliu. Visgi Registrų centro atstovai kol kas negali pasakyti, ar tai reiškia šios rinkos stabilizavimąsi, ar pokytis susijęs su techniniais sandorių registravimo aspektais.

Užsienyje:

* Latvijoje mirė dar vienas koronavirusu užsikrėtęs žmogus, nustatyti trys nauji atvejai, Estijoje naujų atvejų nustatyta dešimt.

* Izraelio parlamentas ketvirtadienį nurodė darbuotojams likti namuose ir atšaukė numatytus posėdžius, kai įstatymų leidėjui buvo nustatytas užsikrėtimas koronavirusu.  

* Ukrainos policija tiria prezidento Volodymyro Zelenskio galimai įvykdytą karantino pažeidimą per trečiadienio darbo vizitą Chmelnyckyje, kai jis ir delegacijos nariai gėrė kavą kavinės viduje. Ukrainoje nustačius bendras užsikrėtusiųjų skaičius viršijo 25 tūkstančius.

* JAV per praėjusią parą nuo COVID-19 mirė dar 919 žmonių, o bendras letalinių atvejų skaičius viršijo 107 tūkstančius.

* Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas pranešė, kad šalies ligoninės nebesusidoroja su koronavirusinės infekcijos COVID-19 pacientų antplūdžiu. Armėnijoje oficialiai užregistruotas 11 221 koronaviruso atvejis, tarp jų – ir pačiam N. Pašinianui.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu. 

* Vyriausioji tarnybinės etikos komisija nutraukė tyrimą dėl premjero Sauliaus Skvernelio gatvės finansavimo aplinkybių, konstatavusi, jog nėra duomenų, kad S. Skvernelis supainiojo interesus. Premjeras džiaugėsi, kad istorijoje padėtas taškas, bet apgailestavo, kad dėl šios istorijos nukentėjo jo reputacija ir šeimos ramybė. Prezidentas Gitanas Nausėda paragino gerbti šį komisijos sprendimą, tačiau taip pat pridūrė, jog žmonių, laukiančių jų gatvių asfaltavimo metų metus, tai neįtikins.

* Prezidentas Gitanas Nausėda viešosioms konsultacijoms pateikė naujos redakcijos Korupcijos prevencijos įstatymą, kuriuo įstaigos būtų vertinamos pagal atsparumą korupcijai, o šie duomenys – skelbiami viešai, daugiau atsakomybės tektų institucijų bei įstaigų vadovams.

* Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis į Konstitucinio Teismo teisėjus pasiūlė Seimo kanceliarijos Teisės departamento vadovą Andrių Kabišaitį, bet „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė, jog valdančiųjų paramos ši kandidatūra neturės.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder