Vytautas Balsys: "Smalsu buvo išvysti savo darbus tarptautiniame kontekste"

Vytautas Balsys: "Smalsu buvo išvysti savo darbus tarptautiniame kontekste"

"Vakarų ekspresas" toliau pristato miestelėnų dažniausiai siūlytus kandidatus 2015-ųjų "Metų klaipėdiečio" rinkimams. Vienam iš trijų "Meniškos sielos" nominantų - skulptoriui Vytautui Balsiui - šie metai ypatingi tuo, jog jis tapo pirmuoju lietuviu, pakviestu dalyvauti šį rudenį jau dešimtą kartą vykusioje Florencijos bienalėje.

"Perdėto dėmesio nemėgstu. Bet, jei jis pagarbus, žinoma, malonu", - tai, kad jo veikla ir pastangos garsinti Lietuvos vardą neliko nepastebėtos, kukliai vertino skulptorius.

Daugžodžiauti nelinkęs, V. Balsys kalba savo darbais.

"Smagu buvo matyti, kad Florencijoje esančioje Fortezza da Basso pilyje vykusioje bienalėje eksponuojamą mano ekspoziciją labai atidžiai nagrinėjo šios srities profesionalai. O iš žiūrovų ne kartą išgirdau: "Amazing" (liet. - nuostabu). Man ir pačiam buvo labai smalsu išvysti savo darbus tokiame tarptautinio masto kontekste. Tokio dydžio parodoje, į kurią susirinko per 400 garsiausių menininkų iš viso pasaulio, dar nėra tekę dalyvauti. Tad, be jokios abejonės, tai - neįkainojama patirtis", - pasakojo V. Balsys.

Į Florencijos bienalę, kuri vyko spalio 17-25 dienomis, skulptorius gabeno keturis savo kūrinius. Tiesiog susikrovė skulptūras į autobusiuką ir iškeliavo.

"Vežiau į Italiją beveik toną skulptūrų, - šmaikštavo skulptorius. - Kelionė buvo labai sudėtinga. Ko gero, dabar pusę metų vairuoti nebenorėsiu."

Gamta, lyg tyčia, tada sugalvojo papokštauti su savarankiškai per 2,3 tūkst. km nusprendusiu įveikti menininku. Bavarijos Alpėse kelionę apsunkino sniegas, artėjant prie Italijos - liūtis, o grįžtant namo Lenkijoje matomumą ribojo tirštas rūkas.

"Be to, mus nuolatos stabdė pareigūnai, vis tikrino", - pasakojo V. Balsys.

Visgi, kad ir kokia fiziškai varginanti buvo kelionė, menininkas nė akimirkos nesigailėjo, kad ryžosi tokiam žingsniui. Florencijos bienalėje jis susipažino ne su vienu garsiu menininku, kurie žadėjo būtinai jį pasikviesti su meno kūriniais ir į savo šalį.

V. Balsys neslepia turėjęs lūkesčių susirasti tarptautinį vadybininką, tačiau tik atvykęs sužinojo, kad Florencijos bienalė labiau orientuota į žiūrovus, vadybininkų joje labai mažai.

"Kolegos iš Švedijos pasakojo, kad šiuo aspektu verčiau dalyvauti Anglijoje vykstančiose bienalėse. Ar vyksiu? Kol kas sunku pasakyti, bus matyti. Dabar turėjau du tikslus - pajausti tarptautinių parodų atmosferą ir dvasią bei kartu su manimi buvusiais sūnumi ir dukra išmaišyti skersai išilgai Florenciją, aplankyti galerijas. Abu šiuos tikslus įgyvendinau su kaupu", - džiaugėsi menininkas.

Pasibaigus bienalei buvo išleistas katalogas, kuriame pirmą kartą įrašyta ir lietuvio pavardė.

"Žinoma, šis faktas glosto širdį, juk kiekvienas menininkas turi kūrybinių ambicijų. Tačiau dėl to mano gyvenimas juk iš esmės nepasikeitė", - kalbėjo skulptorius.

V. Balsį, ko gero, labiausiai išgarsino trys darbų ciklai konceptualiais pavadinimais: "Rojaus sodai", "Nuodėmės" ir "Laiškai". Jo skulptūromis yra papuoštos įvairiausios erdvės ne tik Lietuvoje. Tarp skulptoriaus kūrybos pirkėjų yra buvę šveicarų, belgų, olandų, vokiečių, rusų.

"Jo skulptūrose įvykdyta mikelandželiška užduotis - džiuginti ir stebinti, kurią pats sau ir išsikėlė", - apie V. Balsį yra sakiusi menotyrininkė Algė Gylienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder