"Kartais pagyrų būna per daug"

"Kartais pagyrų būna per daug"

Pianistės Leticija Jonaitytė ir Vaiva Bitinaitė - jauniausios nominantės "Metų klaipėdiečio" rinkimuose. Savo darbštumu ir pasiekimais jos sužavėjo dienraščio skaitytojus ir jų sprendimu pateko tarp trijų daugiausia kartų siūlytų kandidatų bei pretenduoja į Jaunojo talento nominaciją.

Sendvario progimnazijos moksleivė Leticija Jonaitytė ir Klaipėdos licėjuje besimokanti Vaiva Bitinaitė - solistės, tačiau "Metų klaipėdiečio" rinkimams buvo nominuotos kartu.

"Garbė, kad mus pastebi, palaiko, įvertina darbą. Bet be gero mokytojo laimėti konkursuose - be šansų", - kalbėjo mergaitės, žurnalistų prašydamos apdovanoti ir jas ugdančią pianistę Vaivą Purlytę.

Muzika - nuo mažens

Mokytoja bei mamos papasakojo, kad dešimtmetė Leticija ir dvylikametė Vaiva su muzika susipažino ankstyvoje vaikystėje: Leticijos namuose buvo pianinas, kuriuo grodavo mama Rūta Skurdenytė, o Vaiva penkerių jau grojo fleita, tačiau po poros metų prisėdo prie pianino. Ina Bitinienė pasakojo, kad dukrai Vaivai augant žaislai tarsi neegzistavo - lėlės tūnodavo dėžėje arba būdavo susodinamos vietoj žiūrovų, kad būtų kam dainuoti.

Abi mamos, pastebėjusios atžalų muzikalumą, atvedė jas pas Juozo Karoso muzikos mokyklos pedagogę V. Purlytę, tikindamos, kad jei ši priims mergaites, tikrai nepasigailės.

V. Purlytė pabrėžė, kad Leticija ir Vaiva yra labai muzikalios, charakteringos, darbščios ir kantrios. "Mane irgi reikia iškęsti", - juokėsi pedagogė.

Malonios pergalės

Nors oficialiai pamokos vyksta dukart per savaitę, Leticija ir Vaiva su mokytoja dar susitinka papildomai, nes dviejų pamokų gerai pasiruošti konkursams tikrai nepakaktų. Negana to, grojimui mergaitės labai dažnai paskiria ir savo savaitgalius.

Visose pamokose bei konkursuose dukras lydinčios R. Skurdenytė ir I. Bitinienė sako, kad mergaitės dirba labai sunkiai, tačiau viską atperka puikūs rezultatai: Leticija jau tapusi 7 konkursų Lietuvoje ir užsienyje laureate, Vaiva - net 14. Šiemetiniai dideli laimėjimai - pirmosios vietos tarptautiniuose jaunųjų atlikėjų konkursuose Madride (Ispanija) bei Romoje (Italija).

Didžiausias komplimentas joms - kai po pasirodymo prieina visiškai svetimas žmogus ir pasako: "Kaip gražiai sugrojot."

Mergaitės pasakoja, kad sugrįžusios su laimėjimais sulaukia didelės dėmesio ir sveikinimų bangos: "Tai malonu, bet kartais pagyrų per daug būna. O seneliai ir močiutės džiaugiasi labiau už mus."

I. Bitinienė sako per konkursus negalvojanti apie tai, ar dukra taps laureate, ar ne: "Svarbiausia - kad gerai sugrotų ir padarytų tą, ką su mokytoja buvo suplanavusi, kad būtų patenkinta savimi."

Pasak mokytojos V. Purlytės, abi pianistės turi retą bruožą - visai nebijo scenos. "Jums reiktų pamatyti, su kokiom šypsenom, su kokiu pasitikėjimu jos išeina, lenkiasi lyg jau būtų nugalėtojos. Jos džiaugiasi išėjimu į sceną, - pasakoja V. Purlytė. - Mergaitės yra gana mažos, o apskritai išleisti mokinį į sceną taip pat yra menas. Jos viena kitą palaiko, kad nesijaudintų, susikoncentruotų."

Mokytoja užsimena, kad susikaupti prieš pasirodymą mergaitėms padeda jos sakomi žodžiai. Kokie jie? "Stebuklingi. Neišduosim - paslaptis", - juokiasi V. Purlytė.

"Susigrojo" kelionėse

Vaiva prisipažino labai mėgstanti skaityti bei dainuoti, kai turi laiko. Pasak mokytojos, ji kepa fantastiškus keksiukus. Leticijai patinka šokti - kurį laiką lankė ir šokių užsiėmimus, net svajojo kada nors šokti "Žuvėdros" kolektyve, tačiau vėliau atsidėjo grojimui.

Abi mergaitės net važiuodamos į konkursus vežasi pratybas ir sprendžia uždavinius. Abi puikiai mokosi, todėl mokytojai dėl dažnų pianisčių kelionių nepyksta. Būtent kelionių metu Leticija ir Vaiva labai susibendravo, dabar viena kitą vadina geromis draugėmis, o interviu metu net keletą kartų pabaigė viena kitos sakinius.

"Jos labai panašios, "susigrojusios", - šypsosi mamos.

Pianistės, paprašytos apibūdinti viena kitą, tvirtina, kad nė viena neturi erzinančių savybių.

Pasak Leticijos, Vaiva yra draugiška, kūrybinga, protinga, sugeba prajuokinti. O Vaivai draugė atrodo linksma, darbšti bei protinga: "Ji yra jaunesnė, bet būna taip, kad su ja galima pasikalbėti įdomiau nei su bendraamžiais, su ja nenuobodu."

Dabar jaunosios pianistės sako galvojančios apie duetą - norėtų pabandyti groti keturiomis rankomis. Tam pritaria ir mamos bei mokytoja.

"Jei toliau bus laikomas toks pat tempas, jei taip dirbs iki pat 8 klasės, joms tikriausiai neliks kito kelio kaip tik rinktis muziką. Labai tuo džiaugčiausi", - šypsosi V. Purlytė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder