Gatvės menininkai neturi laiko kalboms

Gatvės menininkai neturi laiko kalboms

Gatvės menininkai Edvardas Šeputis-Shepa ir Tadas Vincaitis-Plūgas "Meniškos sielos" nominacijai Metų klaipėdiečio rinkimuose nominuoti už gatvės meno populiarinimą ir grafitį "Sapnas", kuris nuo 2015 metų puošia Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos skyriaus pastatą senamiestyje, vadinamąją "Vydūnkę".

Tai vienas iš tų retų atvejų, kai "Metų klaipėdiečio" rinkimuose varžosi ne klaipėdietis menininkas. T. Vincaitis-Plūgas yra kaunietis, tačiau būtent uostamiestyje, ant Gulbių gatvės 2 namo, šiais metais jis sukūrė dar vieną įspūdingą grafitį, kuriame pavaizdavo dvi mergaites, pozuojančias po Pirmosios Komunijos. Šis kūrinys buvo pirmosios T. Vincaičio personalinės parodos Klaipėdoje dalis. Jį sukurti menininkui padėjo klaipėdietis E. Šeputis-Shepa.

Už gatvės meno kūrinius miestiečių įvertinimo sulaukę dailininkai teigia, kad namų, kuriuos būtų galima įdomiai ištapyti, Klaipėdoje yra daug, tačiau jų gyventojai dažnai labiau nori namą suremontuoti nei pagražinti. O ir kaina kūrinių kone prilygsta remontui, nes kainuoja ne tik aerozoliniai dažai ir kūrybinis darbas, bet ir krano nuoma.

Nominantai apgailestauja, kad pasaulyje seniai profesionaliu pripažintą gatvės meno žanrą pas mus vis dar varžo visuomenės ir biurokratijos gniaužtai, net grafičio terminas dangstomas freskos, neofreskos pavadinimais, būgštaujant, kad jam sukurti leidimo niekas neduos. "Gali turėti kad ir genialią idėją, jeigu neturėsi svarbių asmenų palaikymo ir užnugario - leidimo negausi. Laisvo bendravimo, laisvo mąstymo ir laisvos išraiškos vis dar nėra, tačiau vis dar yra daug "labai gilių kišenių", - anksčiau yra užsiminęs E. Šeputis-Šepa.

Nepaisydami kliūčių dailininkai anksčiau prasitarė, jog ruošiasi naujam iššūkiui - sukurti ypač didelio formato kūrinį. Tikėkimės, kad jis atsiras Klaipėdoje, nes T. Vincaičio-Plūgo dauguma kūrinių puošia Kauno erdves. E. Šepučio-Shepos paskyroje socialiniame tinkle "Facebook" prieš savaitę paviešintas naujas kūrinys, sukurtas taip pat Kaune, ant mokyklos sienos Petrašiūnuose.

Pats menininkas interviu duoti nepanoro. Apie naujausius savo kūrinius, apie bendrą kūrybinį darbą su T. Vincaičiu, apie "Vydūnkę", kurioje prieš porą metų entuziastingai įsikūrė ir apie policijos komisariato pastatą, į kurį dabar klaipėdiečiai menininkai pretenduoja, apie meną uostamiesčio viešosiose erdvėse jis tepasakė: "Nenoriu duoti į šiuos klausimus atsakymų. Jie buvo prieš 10 metų ir liko tokie pat iki šiol. Man nėra ilgo ūso apie tą patį vis. Vienu interviu mažiau - gi ne praradimas."

Bloga nuotaika, nenoras kalbėti ar būti pastebėtam? Nesuprasi. Menininkas. T. Vincaitis-Plūgas atsiprašinėjo negalintis atrasti laiko pokalbiui, nes dirba. Gal ir nėra tokia jau bloga padėtis Lietuvoje su tuo gatvės menu...

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder