2018 m. rugsėjo 25 d. 23:45 val., antradienis

Metų klaipėdiečiai

Auksinis virėjas Skirmantas Mizgiris: "Ir bulvę galima patiekti nebanaliai"

(6)

Auksinis virėjas Skirmantas Mizgiris: "Ir bulvę galima patiekti nebanaliai" nuotrauka, foto

PATRIOTAS. Nors Skirmantas Mizgiris dar norėtų išvažiuoti tęsti studijų užsienyje, savo ateitį jis sieja su Lietuva.

© Eimanto CHACHLOVO nuotr.

"Vakarų ekspresas" pradeda pristatyti 22-ųjų "Metų klaipėdiečio" rinkimų finalininkus. Jaunuoju talentu pretenduojantis tapti Klaipėdos turizmo mokyklos trečiakursis Skirmantas Mizgiris neslepia, kad pripažinimas ir pagarba svarbūs ne tik scenos žmonėms, virėjams - lygiai taip pat.

"Jaunojo talento" nominacijai devyniolikmetis Skirmantas buvo pasiūlytas dėl to, kad šį rudenį iš Londone vykusio Europos viešbučių ir turizmo mokyklų asociacijos profesinio meistriškumo konkurso parvežė aukso medalį. Apie jo pergalės svorį byloja vien jau tai, kad šiame konkurse dalyvavo per 500 dalyvių iš 23 šalių.

Kaip reagavote į žinią, kad tapote pretendentu tapti "Metų klaipėdiečiu"?

Mama skambina vieną rytą ir sako: "Greitai nusipirk "Vakarų ekspresą". Galvoju, kas nutiko? Žinoma, buvo labai malonu išvysti savo pavardę tarp pretendentų į šį garbingą titulą. Juk ne vien tik scenos žmonėms, politikams, bet visiems kitiems pripažinimas yra labai svarbu. Virėjai - ne išimtis.

Rinktis virėjo profesiją buvo paties idėja?

Manau, kad labiausiai mane šiam žingsniui įkvėpė mano mama. Vaikystėje aš dažnai jai padėdavau virtuvėje ruošti maistą. Mama dažnai kartodavo, kad ateityje įsivaizduoja mane dirbant virėju. Ir man pačiam visa tai buvo prie širdies, tad po dešimtos klasės įstojau į Klaipėdos turizmo mokyklą. Nė minutės nesigailėjau dėl tokio savo pasirinkimo.

Esi laimingas žmogus, nes labai anksti suvokei savo pašaukimą.

Tikrai taip, nes juk kiek yra žmonių, kurie, būdami brandaus amžiaus, dar nežino, kuo iš tikrųjų norėtų būti, dirba nemėgstamus darbus. Man ir kai kurie draugai sako pavydintys, kad aš toks jaunas jau susiradau savo mėgstamiausią sritį.

Gaminti maistą namuose dabar madinga, tad daugelis manome esantys visai neprasti virėjai. Visgi vien savo virtuvėje įgytų žinių tikriausiai nepakanka, kad taptum profesionaliu virėju?

Manau, kad daug kas priklauso nuo paties žmogaus. Galbūt ir savamokslis virėjas gali būti labai geras. Bet žinių visgi reikia. Klaipėdos turizmo mokykloje įgijau ne tik jų, bet ir turiu galimybę atlikti praktiką geriausiuose uostamiesčio restoranuose. Įvairūs projektai, stažuotės. Ši mokykla atvėrė daug kelių. Esu labai dėkingas dviem mokytojoms, kurios man padėjo ruoštis šį rudenį Londone vykusiam konkursui. Atsakingai ruošiausi tris mėnesius, profesijos mokytojos Gitana Vidmantienė ir Albina Petrulienė iki išnaktų su manimi dirbdavo, net budėtoja ateidavo jau mūsų krapštyti namo. Man patinka, kad šioje mokykloje labai atsakingai žiūrima į mokslus, ne veltui net ir baigę aukštąsias mokyklas čia atvažiuoja mokytis.

Londone vykęs konkursas - pirmasis toks rimtas savęs išbandymas?

Taip. Kai mokyklos vadovybė pranešė, kad mane išrinko atstovauti, iš pradžių labai abejojau, bet paskui suvokiau, kad tai puiki galimybė išbandyti savo jėgas tarptautiniu lygiu.

Kaip vyko konkursas?

Atsitiktiniu būdu visi moksleiviai buvo suskirstyti komandomis po tris. Man teko gaminti patiekalą kartu su moksleiviais iš Didžiosios Britanijos bei Olandijos. Paaiškėjo, kad mūsų trijulė geriausiai iš visų pasirodė kulinarijos dekatlono rungtyje. Tai kaip dešimtkovė sporte. Konkursas susidėjo iš dešimties etapų. Buvo svarbu viskas, ne tik galutinis rezultatas, kokį patiekalą mes pagaminome, bet ir tai, kaip tarpusavyje sekėsi bendrauti, kiti niuansai. Neslėpsiu - įtampa buvo didžiulė, nes mus nuolatos stebėjo ne tik teisėjai, bet ir salėje sėdintys žiūrovai.

Kai supratote, kad tapote nugalėtojais...

Įdomu tai, kad dėl techninių kliūčių iš pradžių neparodė mūsų komandos tarp laimėtojų, tad jau buvau susitaikęs, kad laimę teks bandyti kitą kartą. Bet staiga paaiškėjo, kad būtent mes gavome auksą. Sunku net apsakyti, kaip jaučiausi. Panašu, kad akimirkai buvau "išskridęs".

Konkurso metu reikėjo paruošti žuvies patiekalą. Tau, kilusiam iš Nidos, tai turėjo būti nesudėtinga. O gal nemėgsti žuvų?

Kažkodėl visi galvoja, kad iš pajūrio kilę žmonės labai mėgsta žuvis ir puikiai moka jas gaminti. Iš tikrųjų nėra taip. Aš taip pat mėgstu valgyti toli gražu ne visas žuvis. Konkurso metu ruošėme juodadėmę menkę su krevetėmis ir moliuskais. Svarbu buvo sugalvoti, kad tai būtų inovatyvu. Ir mums pavyko.

Šis laimėjimas pradžiugino tavo bendramokslius, draugus, o gal pajutai ir pavydo užuominų?

Daugelis nuoširdžiai pasidžiaugė mano laimėjimu, juk tai ir visos Klaipėdos turizmo mokyklos įvertinimas. Tačiau buvo visko. Vienas mieste sutiktas pažįstamas tiesiai šviesiai rėžė: "Tai kiek tėvai sumokėjo, kad "perspjautum" visus? Tikriausiai kokius 50 tūkstančių?" Ką gali atsakyti tokį požiūrį turinčiam žmogui? Sakau: "Baik tu, už 50 tūkstančių net į viduriuką nebūčiau patekęs, reikėjo viso šimto" (juokiasi - Autor. past.).

Kuo dirba tavo tėveliai? Gal virėjų specialybė paveldima?

Ne, mano mama kirpėja, o tėtis paprastas darbininkas. Bet mama visada skaniai gamino. Jai pirmai ir puoliau skambinti, vos tik gavau aukso medalį. Išgirdusi šią naujieną ji greitai padėjo ragelį. Nieko nesupratęs perskambinau. Atsiliepė tėtis, sako: "Mama negali kalbėti, dabar verkia. Iš laimės..."

Palepini tėvelius savo ruoštais gardžiais valgiais?

Taip, kai tik grįžtu namo, verdu aš. Vis stebinu juos dar neragautais valgiais. Ir konkursinį patiekalą grįžęs jiems paruošiau.

Koks darbas virtuvėje tau labiausiai prie širdies?

Man labiausiai patinka komponuoti patiekalą lėkštėje, jį puošti. Labai mėgstu eksperimentuoti, o monotonija nepatinka.

Atrodo, kad tam, jog patiekalas būtų skanus, reikia brangių produktų. Ar ir iš paprasčiausių bulvių įmanoma paruošti ką nors įmantresnio?

Jei turi daug idėjų, iš bet ko gali paruošti restorano vertą patiekalą.

Tai ką Skirmantas Mizgiris paruoštų iš bulvės?

Tai būtų bulvių pyragas. Norite recepto? Griežinėliais plonai pjaustytos bulvės skardoje suspaudžiamos, įdedama prieskonių ir apipylus grietinėle kepama orkaitėje.

Sako, kad režisieriai, aktoriai nebegali normaliai žiūrėti filmo ar spektaklio, nes vis analizuoja kolegų darbus. O virėjai geba restorane tiesiog ramiai pavalgyti?

Jau nebemoku. Vis analizuoju, studijuoju, kaip pagaminta. Net draugai kartais imi pykti: "Nieko nesakyk. Tiesiog valgyk."

Turi mėgstamiausią patiekalą?

Ne, neturiu. Ir nemėgstamiausio neturiu. Virėjas turi viską ragauti, viską valgyti. Jei būsi išrankus, nemėgsi to ar ano - vargiai tapsi geru virėju.

Šie mokslo metai tau paskutiniai mokykloje, kokie tolesni planai?

Artimiausi planai susiję su tobulėjimu. Norėčiau dar išvažiuoti tęsti studijų į užsienį.

Griežtai draudžiama "Vakarų eksprese" paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo. Turinio naudojimo taisyklės.

Komentarai

Morta

2016-11-14   09:04

IP: 85.76.36.134

Labai gražu, kad jaunas žmogus dirba ir dirba sunkiai, kad pasiektų tai ko nori. Kai ko nors sieki, reikia tiek jėgų įdėti, tiek išmonės ir žinių, kad vėliau nes stebėtis tenka - ar tai aš? Sveikinu ir linkiu nesustoti. Mes apie jus, Skirmantai Mizgiri, dar išgirsime !

:)))

2016-11-13   12:56

IP: 84.15.186.133

Putos taskos is pavydo:))) sedi uz ekrano snargleta nosi krapstai, ir mastai kirtuko protu .. Kaip cia ka apsikus, ane , kotlete?:D

ne

2016-11-13   12:25

IP: 78.61.146.170

As irgi manau, greitai ir vaikus 6-8 metu prades kelti metu klaipedieciais, kurie is plastelino nulipde suniuka ir gavo pirma vieta darzelyje. Be to, cia ne jo asmeninis pasiekimas, o komandos, kuria sudare ir kitu saliu pilieciai.

Tavo komentaras

Vardas*

El. paštas

Komentaras*

Siunčiama. Prašome palaukti...

Šiandien VE.lt skaitykite

Metų klaipėdiečiai

Gausiai į iškilmingą "Metų klaipėdiečio" apdovanojimo šventę susirinkę svečiai akcentavo, jog jiems...

"Metų klaipėdiečių" šventei - Padėkos dienos titulas nuotrauka, foto

Jau 23 kartą klaipėdiečiai išrinko labiausiai miestui nusipelniusius žmones. Ketvirtadienį vykusioje jaukioje...

Suspindo Klaipėdą garsinantys "Metų klaipėdiečiai" nuotrauka, foto

Jau šįvakar paaiškės 23-iųjų "Vakarų ekspreso" organizuojamų "Metų klaipėdiečio" rinkimų laureatai. Tiesa,...

"Metų klaipėdiečio" finale pakvipo intriga nuotrauka, foto

Gatvės menininkai Edvardas Šeputis-Shepa ir Tadas Vincaitis-Plūgas "Meniškos sielos" nominacijai Metų klaipėdiečio...

Gatvės menininkai neturi laiko kalboms nuotrauka, foto

„Atlantui“ pergalė išslydo iš rankų paskutinę minutę nuotrauka, foto

Sportas, Lietuvos futbolo A lygos 26-ojo turo rungtynėse antradienį Klaipėdos „Atlantas“ namuose sužaidė...

Sporto salėje - laboratorija ir klasės nuotrauka, foto

Klaipėda, Kretingos gatvėje esančią sporto salę norima paversti ugdymo patalpomis. Klaipėdos licėjus čia...

Pristatytas K. Donelaičio aikštės projektas nuotrauka, foto

Klaipėda, Šią savaitę Klaipėdos savivaldybėje vyko K. Donelaičio aikštės rekonstrukcijos projekto viešas pristatymas....

Popiežiaus vizitas sujaudino ir klaipėdiečius nuotrauka, foto

Klaipėda, Progos bent akies krašteliu pamatyti savaitgalį Vilniuje ir Kaune viešėjusį popiežių Pranciškų...

Klaipėda, Paskelbta prieš 1 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 3 val.

Klaipėda, Paskelbta prieš 3 val.

Pasidalink

Jūsų vardas*

Draugo el. paštas*

Komentaras

Siunčiama. Prašome palaukti...