Nemuno gatvės spindesys ir skurdas

Nemuno gatvės spindesys ir skurdas

Nemuno gatvės kairėje pusėje, važiuojant iš miesto AB "Smiltynės perkėla" antrosios perkėlos link, atsiveria vienas už kitą "puikesni" pastatų bei įrenginių griuvenų vaizdeliai. Čia ne Klaipėdos uostas ir net ne jo rezervinė teritorija. Visa tai, pasak Uosto direkcijos atstovų, yra valstybinė žemė. Vienų objektų savininkai bando kažkiek tvarkytis, kitų - nieko nedaro. Tad situacija šioje miesto dalyje nesikeičia metų metais, išskyrus vieną kitą išimtį.

Nemuno gatvėje dabar praktiškai gyvenamųjų namų nėra, gyventojai jau seniai iškeldinti, liko tik vienas kitas privatus pastatas. Kai kurie pastatai yra avariniai ir kelia grėsmę praeiviams. Pasirodo, šiukšlių krūva, t. y. kažkada buvęs namas, yra privatus turtas ir niekas nieko negali padaryti. Čia yra ir Klaipėdos savivaldybei priklausantis pastatas "gražuolis".

VAIDUOKLIS. Privatus namas, kurio šeimininkai tarsi šuo ant šieno - nei patys ką nors daro, nei kitiems leidžia ką daryti.

Kadangi ši gatvė yra uosto pašonėje, planuota, kad ji bus uosto rezervinė teritorija. Tačiau taip neatsitiko, nors ir dabar dar tebekalbama, kad miestas Nemuno gatvę turėtų tiesiog perduoti uostui, nes joje nei gyventi, nei vykdyti kokią nors visuomenės poreikiams reikalingą veiklą yra beveik neįmanoma būtent dėl uosto kaimynystės.

Išimtis viso šio "grožio" kontekste - jau šį pavasarį duris turintis atverti naujas trijų žvaigždučių viešbutis "Europa City Aurora", sujungtas su restauruotu buvusiu "Auroros" kino teatro pastatu.

Įrenginiai - "Begos"

Toje pačioje Nemuno gatvėje yra ir neišvaizdūs valymo įrenginiai. Pasirodo, jie nėra bešeimininkis turtas ir yra vienintelis prižiūrimas objektas visame laužyne.


AB "Klaipėdos kartonas" generalinis direktorius Arūnas Pasvenskas papasakojo, kad maždaug 1986-1987 metais buvo pradėti statyti vadinamieji lokaliniai valymo įrenginiai. Juose turėjo būti apvalomi senajame celiuliozės fabrike naudojami vandenys, o paskui jau galutinai išvalomi Dumpiuose. Tačiau vėliau, kai buvo sustabdytas celiuliozės virimas, vandens išvalyti prieš jį išgabenant į Dumpius nebereikėjo. Tad tie įrenginiai taip ir liko nebaigti statyti.

A. Pasvenskas jau nebeatsimena kada, bet daugiau nei prieš 10 metų jūrų krovinių kompanija "Bega" juos nusipirko aukcione. Žemė, kurioje jie yra, Uosto direkcijos atstovės ryšiams su visuomene Gedos Mikaločienės teigimu, yra valstybinė, ji uostui nepriklauso ir nėra jo rezervinė teritorija.

Kalnelio su šešiomis vandeniui skirtomis talpyklomis teritorija yra aptverta. Talpyklose susirenka paprastas lietaus vanduo. Darbo valandomis prie šių įrenginių galima patekti pro antrinių žaliavų įmonės vartus. Pasak "Begos" darbuotojų, talpyklų teritorija yra stebima. Jeigu netyčia joje pasirodytų, tarkime, vaikai, ieškantys nuotykių, per dvi minutes prisistatytų apsaugos darbuotojai.

Kol kas "Bega" didelių investicijų į šį objektą artimiausiu metu neplanuoja, bet teritoriją tvarko ir prižiūri. Planų, ką ketina daryti su šiais įrenginiais, "Begos" vadovybė kol kas neatskleidžia.

Skylė - privatus pastatas

Ir vis dėlto į valymo įrenginių teritoriją patekti visiškai nesunku. Antrieji vartai į ją yra baigiantis sugriūti pastatas, priklausantis privatiems asmenims.

"Begos" atstovai tvirtina ne kartą vedę derybas su jo savininkais, kad šie susitvarkytų, tačiau jie esą nesileidžia į kalbas.

Pavasarį "Begos" darbuotojai organizuoja talkas - koks 100 žmonių renka šiukšles, narkomanų išmėtytus švirkštus, genėja medžius ir t. t. Tačiau jie tvirtina vieni nepajėgiantys sutvarkyti viso Nemuno gatvės laužyno, juo labiau kad ir neturi teisės šeimininkauti ne savo žemėje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder