Klaipėdos džiazo festivalis - tramplynas fotografams

Klaipėdos džiazo festivalis - tramplynas fotografams

Klaipėdos pilies džiazo festivalis šį savaitgalį į uostamiestį sukvietė beveik 150 muzikantų ir atlikėjų iš Lietuvos bei užsienio. Dvidešimt ketvirtą kartą vykstančio festivalio scenoje Kruizinių laivų terminale pasirodys garsiausios pasaulio džiazo ir "world" muzikos žvaigždės, vyks kone dvi dešimtys įvairių muzikinių pasirodymų ir renginių. Dalyvaukite festivalyje, fotografuokite įspūdingiausias jo akimirkas ir siųskite jas "Vakarų ekspreso" konkursui "Klaipėdos džiazo ekspresija" el. p. [email protected]. Galbūt tai - jūsų galimybė pradėti pasaulinę fotografo karjerą.

Mes paviešinsime jūsų nuotraukas portale www.ve.lt, "Vakarų ekspreso" paskyroje "Facebook" - tad jas pamatys tūkstančiai žmonių. Daugiausiai balsų ir "like" surinkusių nuotraukų autorius paskelbsime birželio 12 d. Konkurso nugalėtojų laukia Klaipėdos pilies džiazo festivalio bei dienraščio "Vakarų ekspresas" dovanos. O gal jūsų fotokadras atkreips ir džiazo festivalio organizatorių bei atlikėjų dėmesį.

Pasaulinis įvertinimas

Klaipėdos pilies džiazo festivalio savanorių nuotraukos jau ne kartą publikuotos festivalio afišose, lankstinukuose ir leidiniuose. Mūsų miesto džiazo fotografų profesionalumą įvertino ir XX Klaipėdos pilies džiazo festivalyje groję Raphael Wressnig - Soul Gumbo. Savo vinilinei plokštelei bei tarptautinio turo plakatui atlikėjai pasirinko Andriaus Pelakausko ir Mato Baranausko festivalio metu padarytas nuotraukas.

PASTEBĖJO. Klaipėdos pilies džiazo festivalyje groję Raphael Wressnig - Soul Gumbo savo vinilinei plokštelei bei tarptautinio turo plakatui pasirinko Andriaus Pelakausko ir Mato Baranausko festivalio metu padarytas nuotraukas.

"Man šis įvertinimas - tai paskatinimas dirbti toliau ir stipri motyvacija. Taip, man pavyko ir buvo pastebėtos viena kita nuotraukos, tačiau neketinu užmigti ant laurų. Tikiu ir noriu padaryti daugiau gerų nuotraukų, kalbėti savo kūryba ne tik Klaipėdos publikai, bet ir globaliau. Džiazo žvaigždžių įvertinimas rodo, kad mano pasirinkta kryptis teisinga. Juk dabar fotografuoti gali visi, mano tikslas yra sukurti išskirtinį kadrą, kuris nepaskęstų nuotraukų masėje", - kalbėjo Andrius Pelakauskas.

Andrius sakė savanoriaujantis ne tik Klaipėdos pilies džiazo festivalyje. "Laikausi pozicijos, jog ne viskas pinigais matuojama. Juolab kad pats festivalis yra nekomercinis, viešas renginys ir man pačiam smagu prisidėti prie jo kūrybos bei viešinimo. Šis festivalis man yra puikiai praleistas laikas, įdomus darbas ir praktika. Klaipėdos džiazo festivalis - tai didelė scena, kurioje susitinka labai įvairūs atlikėjai, labai spalvingos asmenybės iš viso pasaulio ir kiekviena jų turi savo charizmą. Tokio lygio renginių Klaipėdoje nėra tiek daug, kiek norėtųsi. Fotografuoti tokį renginį yra gana sudėtinga. Reikia jausti apšvietimą, muzikos specifiką ir atlikėjo išraišką. Lyginant su komerciniais didelio masto koncertais džiazo festivalis dovanoja neribotas saviraiškos galimybes ir laisvę. Komerciniuose koncertuose paprastai galima fotografuoti pirmus tris kūrinius ir viskas, o savanoriaudami Klaipėdos pilies džiazo festivalyje galime fotografuoti viso festivalio metu, nuo atlikėjų atvykimo iki improvizacijų scenoje. Įdomu fotografuoti ir todėl, kad tai - gyvas reportažas, kuriame turi pagauti emocijas čia ir dabar, nes niekas jų nepakartos", - kalbėjo fotografas.

Auga kartu su festivaliu

Domas Rimeika Klaipėdos pilies džiazo festivalį fotografuoti pradėjo prieš dvejus metus. "Buvau festivalio savanoris kitoje grupėje, tačiau, renginiui įsibėgėjus, nesusilaikiau nepaėmęs į rankas fotoaparato. Tarp savanorių ir džiazo festivalio atlikėjų užsimezga labai artimas kontaktas, su atlikėjais gali gyvai bendrauti, kartu kurti šventę. Tad festivalio fotografavimas - neįkainojama patirtis ir tobulėjimo galimybė. Į mano sukurtas nuotraukas atkreipė dėmesį festivalio organizatorių komanda ir žiūrovai socialiniuose tinkluose. Po festivalio gavau daugybę užsakymų fotografuoti kitus renginius bei šventes. Esu labai dėkingas Klaipėdos džiazo festivaliui už pasitikėjimą ir paskatinimą, įkvėpimą daryti tai, kas man patinka labiausiai. Fotografija man tapo daug daugiau negu pomėgis. Šiais metais baigiu gimnaziją ir ateitį ketinu susieti su fotografija", - sakė D. Rimeika.

Šiais metais Klaipėdos pilies džiazo festivalyje savanoriauja 11 fotografų ir videoperatorių komanda. Jos kuratorė Roberta Burgan-Norkuvienė pažymėjo, jog fotografai ir vaizdo operatoriai lydi Klaipėdos pilies džiazo festivalį nuo pat jo gimimo, tačiau renginiui išaugus ir persikėlus į Kruizinių laivų terminalą - pasikeitė festivalio komandos požiūris į renginio vaizdo dokumentiką.

"Festivalio fotografus ir vaizdo operatorius ėmėme kviesti kaip savanorius. Jų užfiksuotus vaizdus pradėjome kaupti, publikuoti festivalio interneto svetainėje, naudoti festivalio atributikai, leidiniams, afišoms. Festivalio savanoriais gali tapti tiek fotografijos ir videoprofesionalai, tiek mėgėjai. Jiems suteikiama kūrybinė laisvė. Tris keturias dienas fotografuodami festivalio sceną ir užkulisius fotografai gauna ne tik profesinės patirties, bet ir užmezga daugybę vertingų kontaktų. Labai smagu stebėti, kaip jauni fotografijos ir videomenininkai auga kartu su festivaliu", - teigė pašnekovė.

Egzotiška fiesta

XXIV Klaipėdos pilies džiazo festivalis vakar prasidėjo užvedančiais jungtinio Lietuvos, Italijos ir Ispanijos kolektyvo "Sabor Latino" lotynų muzikos ritmais. Tunisietis Nabil Khemir kartu su Lietuvos ir Portugalijos pajėgas suvienijusiu kolektyvu "Raimondas Dauginas Exotic Band" suplakė egzotišką arabų ir vakarietiškojo džiazo muzikos stilių kokteilį, pristatė unikalų paties sukurtą muzikos instrumentą "RayJam". Pirmąjį festivalio vakarą užbaigė vokalinė grupė iš Norvegijos "Nordic blue". Klaipėdos pilies džiazo festivalis tęsis iki sekmadienio. Didieji festivalio koncertai vyksta Kruizinių laivų terminale šiandien nuo 18.30, rytoj nuo 18 val.

"Kaip ir kasmet, intensyviai ruošėmės, negailėjome savo laiko bei jėgų tam, kad ne tik patys galėtume mėgautis, bet ir ištikimiausius festivalio žiūrovus galėtume nudžiuginti nemokamais ir muzikos stilių įvairove pasižyminčiais koncertais. Šių metų programa pasižymi muzikos stilių įvairove, festivalio publika galės pasimėgauti atlikėjų iš itin skirtingų ir egzotiškų pasaulio šalių, tokių kaip Kuba, Irakas, Tunisas, Izraelis, pasirodymais", - sakė Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatorė Inga Grubliauskienė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder