Kai buvo sprendžiamas Lietuvos likimas

Kai buvo sprendžiamas Lietuvos likimas

"Ačiū Jums, nes savo leidiniu sutvirtinote tikėjimą mūsų tautos ateitimi", - tokį laišką nuo prezidento Valdo Adamkaus gavo klaipėdietis fotografas, etnografas, istorikas, žurnalistas Bernardas Aleknavičius, išleidęs dar vieną knygą "Nebeužtevenksi upės bėgimo. Vakarų Lietuvos tautinio prisikėlimo fotometraštis".

Retai aptiksi knygą, kurioje tiek daug pasakytų nuotraukos. 1988 - 1993 m. Lietuvoje viskas vyko staigiai ir audringai. Ir toje audrų jūroje Bernardas Aleknavičius su fotoaparatu nardė nuo Baltijos iki Vilniaus, užgriebdamas ir Latvijos, ir Karaliaučiaus srities dalį.

Atgimimo mitingai Klaipėdoje, kitakalbių, besipriešinančių Atgimimo bangoms, sueigos Žemaitijoje, Marijos Taikos Karalienės bažnyčios grąžinimas tikintiesiems, Baltijos kelias, Baltijos apkabinimas, Lietuvos šviesuolių portretai Lietuvos žmonių jūrose, daug kentėjusių tremtinių ir politinių kalinių susitelkimai brangiose vietose, jūrų skautų atgimimas ir daugybės kitų įvykių Lietuvoje fotografiniai atšvaitai su minimaliais tekstais arba Lietuvos dainių eilėmis sudėti šioje knygoje.

"Atidžiai verčiau puslapį po puslapio. Žvelgiau į istorijon įamžinančias tautos atgimimo nuotraukas ir skaičiau širdį virpinančius žodžius, tiek džiuginančius, tiek skaudinančius. Bet tai yra istorinis, nemeluotas palikimas ateinančioms kartoms. Galbūt Jūsų nuostabai, bet šį laišką rašau užvertęs Jūsų leidinį perskaitęs trečią kartą. Širdyje ilgam išliekantys pagarbos, džiaugsmo ir liūdesio jausmai. O skaudu, kad šiandien išgyvename skirtingą gyvenimą nei įsivaizdavome, dėl kurio kovojome ir galėjome susikurti. Tiesa, matau didelę pažangą atkūrus nepriklausomybę, bet turbūt nesuklysiu pasakęs, kad visi trokštame šviesesnės Lietuvos. Todėl tikiu, kad Jūs savo darbu, šiuo leidiniu priversite ne vieną pagalvoti, ar ne laikas prisiminti, už ką buvo kovota", - tai vėlgi citata iš prezidento Valdo Adamkaus laiško knygos autoriui ir sudarytojui B. Aleknavičiui.

Manau, kad geresnės recenzijos šiai knygai neparašysi. Taigi, turėsime puikią Vakarų Lietuvos 1988-1993 m. kultūrinio, religinio, politinio ir visuomeninio gyvenimo panoramą, kuri tarsi už rankos nuveda į tuos momentus, kai buvo sprendžiamas tautos ir valstybės likimas. Leidinio "Nebeužtvenksi upės bėgimo. Vakarų Lietuvos tautinio prisikėlimo fotometraštis", išleisto "Drukos" spaustuvėje, sutiktuvės kovo 9 d. 14 val. spaustuvėje "Druka", Mainų g. 5.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder