Girulių bunkeriui ruošia atgimimą

Girulių bunkeriui ruošia atgimimą

Vieninteliame pažintiniam lankymui pritaikytame, pajūryje esančiame Antrojo pasaulinio karo laikų vokiečių bunkeryje Giruliuose šį pavasarį prasidės tvarkyba.

Pajūrio regioninis parkas (PRP) kartu su Antrojo pasaulinio karo istorija ir kariniu paveldu besidominčia entuziastų organizacija „Memel Nord“ pradės stogo hidroizoliavimo darbus.

„Jau nemažai metų praėjo, kai dėl vis didėjančio ir nekontroliuojamo drėgmės poveikio dalis „Memel-Nord“ šiaurinio bloko patalpų buvo užlieta vandeniu ir jų būklė tapo avarine, todėl buvome priversti jas uždaryti ir dalis bunkerio tapo nebeprieinama lankytojams. Šiai dienai ekspozicija apsiriboja iki pusės turimo ploto. Visa ši liūdna padėtis artimiausiu metu pagaliau pasikeis“, – LŽ sakė „Memel Nord“ lyderis Aivaras Kurskis.

PRP direktorius Darius Nicius informavo, jog nuo bunkerio viršaus bus pašalinta visa sumedėjusi augmenija bei nukastas smėlis, atvertos ventiliacinės angos.

„Memel Nord“ karinį paveldą prižiūri parko direkcija, todėl kuriame įvairius šio komplekso kuo didesnio pritaikymo pažintiniam turizmui planus. Yra ruošiamas ir techninis paveldosauginio paminklo kapitalinio atnaujinimo projektas. Kreipsimės į įvairius šaltinius dėl finansavimo galimybių“, – LŽ sakė D. Nicius.

Šiais metais bus vykdomi stambūs stogo remonto ir hidroizoliacijos darbai.

Pasak A. Kurskio, įveikus drėgmės problemas bus galima toliau įrenginėti patalpas ir plėsti ekspoziciją.

„Šį šeštadienį, nuo 10 val. imsimės vandens šalinimo ir patalpų tvarkymo bei paruošimo darbų. Visus prijaučiančius ir neabejingus karo paveldui raginame apsirūpinti gera nuotaika, šiltesne apranga, geresne avalyne ir kviečiame į pirmąją šių metų talką!“ – ragino jis.

Kol vyks darbai, bunkeris nebus uždarytas, tad žmonės galės jį lankyti.

„Objektas atviras ir toliau bus atviras savaitgaliais, nuo 12 val. Įėjimas kainuoja 1 eurą. O darbai vyks paprastomis dienomis, kai žmonių srautai mažesni. Pašalinus tą drėgmės poveikį galėsime plėsti ekspozicijas, atverti naujas erdves žmonėms. Vienas iš planų – rekonstruoti karių buitines patalpas su lovomis ir panašiai“, – teigė A. Kurskis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder