Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (560)

Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (560)

"Vakarų ekspresas" tęsia pasakojimų ciklą apie senuosius Klaipėdos namus ir juose gyvenusius, dirbusius ar besimokiusius žmones. Šiandien toliau varstysime Turgaus gatvės 8-ojo namo duris. Jo pirmame aukšte įsikūrusi Klaipėdos savivaldybės viešoji biblioteka.

Tiksliau, jos dalis, nes bibliotekos 6 skyriai ir 11 padalinių išsidėstę visame mieste. Ir juose vyksta nė kiek ne menkesnis kultūrinis, edukacinis darbas nei bibliotekos širdyje Turgaus g. 8.

Gyvename kalėdinėmis ir naujametėmis nuotaikomis. Tad į Semionovų butą brausimės pašniukštinėti, kaip Naujųjų sutikimas atrodydavo ir atrodo jų namuose, taip pat ir jūroje, nes O. Semionovas vyresnysis prisipažino: kol eidavo į jūrą, Naujieji krante "iškrisdavo" kas antri metai. Kaip ir jūroje.

Taigi, šiandien toliau dairysimės Turgaus g. 8-ajame name, kuriame bibliotekos kaimynystėje gyvena Semionovų šeima, ypač susidraugavusi su jos darbuotojomis.

Kai laive siautėdavo Neptūnas

20 metų jūras ir okeanus raižęs kapitonas prisipažino, kad alkoholio laive netoleruodavo. "Dėl to esu "pelnęs" priekaištų, netgi dalies įgulos, kuri nuolat keisdavosi, nemalonės. Bet... Susirenkame į reisą pusė iš anksčiau, maždaug pusė naujokų. Niekas nepaneigs, kokia svarbi komandos dermė dirbant darbą. O dermė niekada nesiras, jei žmonės nepažįsta vienas kito. Tad taisyklei dėl alkoholio vartojimo laive kartais nusižengdavau. Ir tai būdavo šventės", - sakė kapitonas. Naujieji, jeigu jie išpuldavo reise, žinoma, būdavo švenčiami. Iš jų labiausiai išsiskyrė tie, kai su laivu "Venta" buvo kertamas ekvatorius.

NEPTŪNAS. Per Naujuosius kertant ekvatorių "Ventą" aplankė "Neptūnas".

"Puikus oras, šviečia saulė. Net negali patikėti, kad kažkur Europoje siaučia pūgos, po kojomis girgžda sniegas. Laivo kokai pasistengė, kad naujametis stalas būtų ir gražus, ir skalsus. Tarsi kokioje žemuogių pievelėje buvo čirškinami visų taip mėgiami šašlykai. Naujuosius kaip tik pasitikome kirsdami ekvatorių. O tai reiškia, kad turėjome pakrikštyti pirmąkart jį kertančiuosius. Radosi ir Neptūnas, radosi ir tie, kurie puikiai žinojo, kaip tuos pirmakarčius krikštyti, - jie tiesiog buvo suantspauduoti", - įspūdžius pasakojo O. Semionovas, priminęs, kad su Lietuvos vėliava iškėlusia "Venta" yra apiplaukęs pasaulį. Žinoma, laivuose pasitaikydavo ir ne tokių įsimintinų Naujųjų sutikimų. Kai siautėdavo štormai, ne ką tepašvęsi... Jei kokioje ramesnėje akvatorijoje, švęsdavo. "Geriau, kai visi drauge, negu kajutėse triukšmauja..." - argumentavo kapitonas.

Krante kaip krante

Na, o kai Naujieji išpuldavo krante, Semionovai, kaip ir daugelis šeimų, Naujuosius sutikdavo dažniausiai namuose draugų būryje. "Ypač jų būrys pagausėjo, kai atsikraustėme į Turgaus gatvę. Žiūrėk, nuėję prie eglutės Teatro aikštėje, susitinkam bičiulių. Kaip nepakviesi taurei šampano? Kartais po fejerverkų užsuka ir šiaip, kurie kelią į mūsų namus žino. Namuose - būtinai eglutė, būtinai šampano. Na, sakyčiau, tradiciškai", - pabrėžė kapitonas. Jis pasidžiaugė, kad keičiasi klaipėdiečių įpročiai sutinkant Naujuosius: "Anksčiau prie eglutės Teatro aikštėje tikrai būdavo nesaugu dėl pačių įvairiausių modifikacijų petardų lakstymo. Dabar norintieji prie fejerverkų prisidėti su savomis raketomis ar petardomis pasirenka saugesnius atstumus nuo minios. Ypač džiugina tai, kad, atrodo, praėjo mada daužyti butelius", - jau kelintus metus krante Naujuosius pasitinkantis kapitonas džiaugėsi.

Specialiai sveikinti bibliotekininkių neina

Kadangi Semionovų šeima per tuos sprogusius vamzdžius bibliotekoje susidraugavo su bibliotekos darbuotojomis, paklausiau, gal yra kokie ritualai jas pasveikinti naujamečio proga? "Ne, kad eitume specialiai pasveikinti, tradicijų neturime. Per Naujuosius, žinoma, biblioteka nedirba. Na, o po Naujųjų, jeigu susitinkame, žinoma, pasisveikiname, palinkime", - sakė bibliotekos kaimynas, labai vertinantis bibliotekininkių darbą. Naudodamasis proga ponas Olegas paprašė su Naujaisiais metais pasveikinti jūreivius ir kaimynes bibliotekininkes.

Prezidentu rinktų jūreivį

Visai netikėtai besikalbant "išlindo" prezidento rinkimų tema, kai kažkuriame kontekste O. Semionovas pacitavo Švedijos ministro pirmininko, žuvusio nuo žudiko rankos, Ulofo Palmės išmintį. Kadaise jis yra pasakęs maždaug taip: jeigu būtų renkama pasaulinė vyriausybė, siūlyčiau tik jūreivius. Ir kapitonas paaiškino kodėl. "Kai žmogui gresia pavojus ar jam blogai, skambinama policijai, medikams. Jūroje tokių tarnybų nėra. Jūreivis, pamatęs į bėdą pakliuvusį, puola gelbėti. Tai jūreiviams galioja ir krante." Gal ir tiesa. Nes dar iš vaikystės pamenu šūksnius "palundra", jeigu kas būdavo skriaudžiamas. Nežinau, ar dabar dar jūreiviai tebevartoja šitą šūksnį. Na, o dėl prezidento rinkimų kažkaip nepamenu, kad bent koks jūreivis būtų bandęs pretenduoti. Netgi Seime jūreivių neturime. Nors nuolat deklaruojame, kad Lietuva - jūrinė valstybė, bet žagrės iš kišenių tebekyšo...

Taigi, šiandien atsisveikiname su Turgaus g. 8-uoju namu. Kur nuves paieškų keliukai, pamatysime kitą penktadienį.

NAUJAMETIS STALAS. Taip tuomet atrodė naujametis stalas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder