Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (550)

Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (550)

"Vakarų ekspresas" tęsia pasakojimų ciklą apie senuosius Klaipėdos namus ir juose gyvenusius, dirbusius ar besimokiusius žmones. Šiandien toliau klebensime Teatro g. 2-uoju numeriu žymimo Klaipėdos dramos teatro (KDT) duris. Tas sunkiąsias, varstomas, tegul ir rekonstruotas pagal autentiškus brėžinius, jau 200 metų.

Taigi, "Akvarelių" Klaipėdos dramos teatro ciklo pabaigai - aktorių portretų vitrinėlė. Visi jie buvo ir yra nepakartojami savo vaidmenimis, savo asmenybėmis.

Taip, teatras - sudėtingas mechanizmas, jeigu pasižvalgai kiek daugiau nei į tai, kas vyksta scenoje. Visos grandys yra labai svarbios. Tačiau man, Klaipėdos dramos teatro spektaklius pradėjusiai lankyti gal nuo kokių penkerių šešerių metų, visada, ir netgi dabar, teatre patys svarbiausi buvo ir tebėra aktoriai. Jau vien todėl, kad jų sukurti vaidmenys tokie trapūs, laike subyrantys tarsi smėlio pilys. Net pačios didingiausios.

Cikle apie KDT liko "neapdainuotos" mano mėgstamiausios aktorės šviesaus atminimo Valentina Leonavičiūtė, Elena Gaigalaitė ir šiandien žiūrovus džiuginančios vaidmenimis Eglė Barauskaitė, Regina Šaltenytė, Nelė Savičenko. Už kadro liko ir Darius Meškauskas, Igoris Reklaitis, Kęstutis Macijauskas, šviesaus atminimo Povilas Stankus, Henrikas Andriukonis, Valentinas Klimas. Čia įvardintų kai kurių aktorių darbais gali pasidžiaugti ir visai kitų kartų žiūrovai nei aš. O kas beprikels šviesaus atminimo Valentinos Leonavičiūtės Bobelę Skiedrelę? Ji ne tik "Proletariniame laimės malūne" sukūrė minėtą personažą. Be kita ko - epizodinį, o besispardančios Skiedrelės vaizdas atmintyje giliai įsirėžė.

Na, ir kaip galėčiau perteikti tą vaizdą, netgi jei jis būtų nufilmuotas? Spektaklio atmosfera - aktorių ir žiūrovų ryšys - vis tiek už kadro. O tuomet po daugelio spektaklių iš KDT išeidavome nušvitę. Kaip per vieną iš jubiliejų teigė Vytautas Paukštė, aktoriai dažnai atlieka ir dvasios ganytojo vaidmenį. Gal kartais net svarbesnį nei kunigai. Taigi, "Akvarelių" ciklą užbaigsiu bent jau paminėtų, bet cikle už kadro likusių aktorių nuotraukomis.

Atsiprašymas ir patikslinimas

Kai kadaise rašytojui Markui Tvenui laikraštis pranešė, kad jis miręs, šis, turėdamas puikų humoro jausmą, sureagavo staigiai, informuodamas tą laikraštį: "Gandai apie mano mirtį gerokai perdėti." Taigi, 549-ojoje "Akvarelėje" įsibrovė apmaudus nesusipratimas 11 metų KDT nebedirbantį talentingą aktorių Povilą Stankų priskirti prie išėjusiųjų TENAI, nors jis neseniai baigė filmuotis Algimanto Puipos filme pagal Torgny Lindgreno romaną "Kamanių medus". Tai dviejų brolių, nekenčiančių vienas kito, istorija. Vieną brolių vaidinti buvo pakviestas P. Stankus, kitą - Juozas Budraitis. Taigi, P. Stankus kupinas kūrybinių jėgų ir įspūdžių. Kai paskambinau jam atsiprašyti, aktorius kvatojosi ir prašė nesielvartauti. Dabar dar sykį atsiprašau P. Stankaus ir mūsų skaitytojų, anot M. Tveno, dėl gerokai perdėtų gandų

Bus daugiau. Pradžia - 2007 m. balandžio 23 d., nuo 2018 m. vasario išeina penktadieniais. "

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder