Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (549)

Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (549)

"Vakarų ekspresas" tęsia pasakojimų ciklą apie senuosius Klaipėdos namus ir juose gyvenusius, dirbusius ar besimokiusius žmones. Šiandien toliau klebensime Teatro g. 2-uoju numeriu žymimo Klaipėdos dramos teatro (KDT) duris. Tas sunkiąsias, varstomas, tegul ir rekonstruotas pagal autentiškus brėžinius, jau 200 metų.

Galiausiai pakviečiau pokalbiams jaunuosius teatro aktorius - kokias tradicijas, atėję į teatrą, aptiko? Į kurias įsiliejo jie patys? Kokias tradicijas patys sukūrė nebūtinai sceniniam "vartojimui"? Ir, apskritai, kai dabar aktoriai nebėra griežtai surišti su vienu vieninteliu teatru, o gali po pasaulį skrajoti su režisieriais, kurie aktorius pasirinko savo spektakliams, kas jiems yra KDT? Ką vertina ir brangina labiausiai?

Kraitis

Po to, kai Simona Šakinytė 2007 m. Klaipėdos universitete baigė aktorystės studijas, KDT ji sukūrė arti dvidešimties labai skirtingų "planų" vaidmenų, patyrė įvairių režisierių kietas, apyšvelnes rankas. Jos "kraičio skrynioje" Izabelė Jaroslavos Pulinovič "Elzės žemėje" (rež. Povilas Gaidys), Onutė Gintaro Grajausko "Pašaliniams draudžiama" (rež. Oskaras Koršunovas), Rūmų dama Arvydo Juozaičio "Karalienėje Luizėje" (rež. Gytis Padegimas), Duktė Augusto Strindbergo "Šmėklų sonata" (rež. Gintaras Varnas) ir daugelis kitų. Kaip ir vyresniosios kartos aktoriai, Simona į tuos ir kitus vaidmenis sudėjo gyvenimišką patirtį, žinias ir talentą. O ką ji rado, atėjusi į KDT, štai jos atsakymas:

"Mano kursui teko keista dalia į teatrą ateiti tuo metu, kai teatras neturėjo namų. Galima sakyti, atėjome ne į teatrą, o į "žvejus". Ko gero, sunkoka buvo aktoriams puoselėti teatrines tradicijas būnant ne teatre. Liūdna, nes labai norėjosi "paragauti" to tikrojo senojo teatro, apie kurį girdėdavom daugiausiai iš kolegės Nijolės Sabulytės lūpų.

Iš vienos pusės buvo gana sunkus laikas, kai nuolat girdėdavai, jog kažko nespėsim, nors galiausiai viską suspėdavom. Iš kitos pusės buvo smagu - daug gastrolių, daug smagių nutikimų tų gastrolių metu. Dėl tradicijų įdiegimo į teatro gyvenimą - net nežinau... Vienintelė tradicija turbūt liko tai, kad iki šiol visi bijo, kad kažko nespės... Juokauju, žinoma. Atėjus į teatrą man viskas kaskart kitaip. Daugiau idėjų, mažiau bendrystės...

Aš nesu ta aktorė, kuri skrajoja po pasaulį su spektakliais. Gal ir norėčiau, nes pasaulis man patinka ir labai norėtųsi jį pamatyti su teatru, bet šiuo metu labiau tenka po jį lakstyti kaip turistei, nei kaip aktorei. KDT yra labai svarbi mano gyvenimo dalis. Aš nedrįsčiau jo pavadinti savo namais, nes pastaruoju metu jame būnu ne taip jau ir dažnai, bet jis man brangus dėl kai kurių spektaklių, dėl kolegų aktorių, kurių daugelį laikau draugais, dėl scenos, dėl žiūrovų."

S. Šakinytės vaidmenų KDT "dosjė"

2015 m. Princesė Meilutė. K. Macijauskas "Nutikimai smaližių šalyje", rež. K. Macijauskas.

2015 m. Hedviga. H. Ibseno "Laukinė antis", rež. R. Rimeikis.

2014 m. Roza. I. Vyrypajev "Girti", rež. L. Vaskova.

2014 m. Jana. P. Zelenka "Paprastos beprotybės istorijos", rež. D. Rabašauskas.

2013 m. Henrietė. A. Dilytė "Dėdės Tito džiazas", rež. A. Dilytė.

2013 m. Bobulė. K. Dragunskaja "Lunačiarskio lunaparkas", rež. D. Rabašauskas.

2013 m. Klaudija. P. Marksas, V. Marksas "Viskuo kaltas teatras", rež. P. Gaidys.

2013 m. Nidzio, Kitė, Šona, padavėja. C. Čerčiolio "Top girls (Neprilygstamosios)", rež. G. Padegimas.

2012 m. Edita. D. Maslovska "Mums viskas gerai", rež. J. Vaitkus.

2011 m. Kiaulė. S. Maršakas "Katės namai", rež. D. Rabašauskas.

2010 m. Marija. G. Grajauskas "Mergaitė, kurios bijojo Dievas", rež. J. Vaitkus.

2009 m. Rita. P. Gladilinas "Iš miglos išniro angelas", rež. R. Rimeikis.

2009 m. Tarnaitė Maša, Olga Jeleckaja. I. Turgenevas "Įnamis", rež. A. Lebeliūnas.

2009 m. Pegė Bliu. E. Emmanuelis Šmitas "Oskaras ir ponia Rožė", rež. P. Gaidys.

Bus daugiau. Pradžia - 2007 m. balandžio 23 d., nuo 2018 m. vasario išeina penktadieniais.

ANONSAS

Taigi, su "Akvarelių" ciklu apie Klaipėdos dramos teatrą nuo seniausių laikų iki šių dienų ritamės link pabaigos. Jame dėl įvairių priežasčių liko "neapdainuotos" mano mėgstamiausios aktorės šviesaus atminimo Valentina Leonavičiūtė, Elena Gaigalaitė, ir šiandien žiūrovus džiuginančios vaidmenimis Eglė Barauskaitė, Regina Šaltenytė, Nelė Savičenko. Už "kadro" liko ir Darius Meškauskas, Igoris Reklaitis, Kęstutis Macijauskas, Povilas Stankus, Henrikas Andriukonis, Valentinas Klimas. Tad kitą savaitę tie, kurie seka ciklą, ras kai ką neįprasta. Ką - žiūrėkite kitą penktadienį.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder