Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (484)

Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (484)

"Vakarų ekspresas" tęsia pasakojimų ciklą apie senuosius Klaipėdos namus ir juose gyvenusius, dirbusius ar besimokiusius žmones. Šiandien toliau žvalgysimės Vilties g. 9-ajame name. Maždaug 1970 metais čia atsikraustė Irena Juzefa Pilypaitė Petraitienė.

Ankstesnę "Akvarelę" baigėme žvalgytuvėmės Petraičių šeimoje, kai jie, sulaukę dviejų sūnų, pagaliau savo santuoką įregistravo Civilinės metrikacijos biure. O kai Irena laukėsi trečiojo, Petraičių gyvenimas pairo. Tada Romas pateikė ultimatumą - arba aš, arba vaikas.

"Iš manęs, nuolankios, paklusnios, kai kiekvienas jo žodis man buvo šventas, nesitikėjo atsakymo, kad vis dėlto renkuosi vaiką", - sakė Irena, dėl savo apsisprendimo šiandien visai nesigailinti.

Kai Irena padavė pareiškimą skyryboms, teisėja bandė paprotinti - esą ką darai, trys vaikai, kuriems reikalingas tėvas. Bet moteris buvo apsisprendusi tvirtai. Tad ji tris sūnus augino viena. Tačiau dabar su buvusiu sutuoktiniu visai neblogai sutaria. O du Petraičių sūnūs gyvenimus kuria Londone, vienas - Palangoje.

Moteris prisiminė, kaip artėjant 1987-iesiems ji buities kombinate vaikams pradžiuginti užsakė Senį Šaltį su Snieguole.

"Tas užsakymas kainavo tris rublius aštuoniasdešimt penkias kapeikas. Bendradarbės, sužinojusios apie tokią prabangą, stebėjosi, kaip man negaila tokių pinigų. O man buvo svarbiau vaikams padaryti naujametę staigmeną. Bet ji nelabai pavyko, nes Senis Šaltis su Snieguole gruodžio 31-ąją atbildėjo dviem valandomis anksčiau nei sutarta. Vaikus buvau suguldžiusi numigti prieš Naujųjų pasitikimą. Tad reikėjo skubiai juos ritinti iš lovų. Ir nebuvo laiko sūnų papuošti. Apsirengė kasdieniais drabužiais. Tokie nešventiški ir nuotraukoje", - pasakojo p. Irena

Kai buvo atkurta Lietuvos nepriklausomybė ir Klaipėdoje 1992-1993 m. už investicinius čekius prasidėjo butų privatizacija, Vilties g. 9-ojo namo gyventojai nerimavo, nes jiems nebuvo leista tų butų privatizuoti. Priežastis - buvusių namo savininkų Užpurvių palikuonys pareiškė nuosavybės teises į namo dalį.

"Buvau labai išsigandusi - negi reikės su trimis sūnumis atsidurti lauke be pastogės?" - prisiminė p. Irena.

Tuo metu ji iš kažko sužinojo ir graudžią Jono Užpurvio, buvusio dalies namo savininko, istoriją.

"Labai verkiau jau ne dėl to, kad bijojau atsidurti "lauke už durų", o dėl Jono Užpurvio likimo. Pagal pasakojimą, mokytoją Užpurvį, Klaipėdos krašto šviesuolį, mokėjusį 32 kalbas, labai mylėjo mokiniai. Jo pamokos Vytauto Didžiojo gimnazijos, jau pervardintos pirmąja vidurine, moksleiviai laukė kelias valandas. O mokytojo vis nėra ir nėra, kol kažkas pranešė - mokytojas areštuotas ir vežamas į Sibirą. Prisiminiau savo šeimos istoriją ir labai graudinausi", - sakė Irena.

Gal tik po penkerių metų leidimą privatizuoti butus tuometiniai Vilties g. 9-ojo namo gyventojai visgi gavo, nes nebuvo, kas galėtų paliudyti, kuri namo dalis Užpurviams priklausė. Kitos namo dalies savininkai Bajorai-Bajoraičiai jau buvo iškeliavę Anapilin, o palikuonių per tremtis, karo suirutes jie taip ir nesulaukė.

Prasidėjo naujas namo gyvavimo etapas, kai privatizuotų butų šeimininkai keitėsi kaip kaleidoskope. Tik I. J. Petraitienė savo gyvenamosios vietos visiškai nenorėjo keisti. Jai buvo graudu matyti, kaip iš buvusios kaimynės pedagogės Aldonos Žižienės buto ir rūsio kraustė knygas.

Bus daugiau. Pradžia - 2007 m. balandžio 23 d., nuo 2014 m. išeina antradieniais. "Vakarų ekspreso" portale www.ve.lt skaitytojai "Akvareles" vienoje vietoje gali rasti meniu juostoje paspaudę nuorodą "Klaipėda".

Anonsas

Netrukus žingsniuosime į Vilties g. 7-ąjį namą (anuomet - Lenino g. 7). Jame pokariu gyveno akušerio-ginekologo ir pokarinės Klaipėdos legendos Chaimo Cukermano, dirbusio Raudonojo Kryžiaus ligoninėje, šeima.

Prašytume atsiliepti kitus šio namo gyventojus ar jų palikuonis, galinčius papasakoti apie savąsias šeimas ir namo kaimynus tel. 8 612 24184 arba el. pašto adresu [email protected]

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder