Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (469)

Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (469)

"Vakarų ekspresas" tęsia pasakojimų ciklą apie senuosius Klaipėdos namus ir juose gyvenusius, dirbusius ar besimokiusius žmones. Šiandien toliau dairysimės Vilties g. 3-iajame name, kuriame 1947 m. buvo apgyvendinta "Tarybinės Klaipėdos" žurnalisto Samuilo Boriko šeima.

Ne vienas žurnalistas, besimalantis tuometinės ideologijos girnose, suprantantis ir įvertinantis savo padėtį, bandydavo išsisukti nuo partijos komitetų užsakomų vedamųjų ar ideologinių straipsnių. Jie nišas rasdavo kitose srityse - pasakodami apie kultūrininkus arba sportą. Tačiau kai kuriems net į galvą neateidavo, jog šios sritys lygiai taip pat buvo ideologizuotos, tik ne visai tiesiogiai.

KABRIOLETAS. "Tarybinės Klaipėdos" žurnalistų desantas per rinkimus. Pirmas iš kairės - Samuilas Borikas.

Užgniaužta unikali istorija

S. Borikas savo rašiniams pasirinko pramonės sferą. Bet ir čia rasdavosi slenksčių, ties kuriais galėjai suklupti.

Chruščiovinio atšilimo metais S. Borikas ėmė gilintis į, regis, patriotiškiausios srities - kovos prieš nacizmą - istoriją. Naršydamas prieinamus dokumentus ir archyvus sužinojo, kad kare ne viskas buvo taip gražu, kaip apie tai rašė "Pravda".

GRIUVĖSIAI. Pokarinės Klaipėdos centras. Keistai turėjo žiūrėtis tarp tokių griuvėsių "nardantis" kabrioletas.

"Tėtis nuoširdžiai mylėjo Lietuvą, domėjosi jos istorija. Ir atkapstė duomenų apie du lietuvius, Jugoslavijos Didvyrio ordino kavalierius, Jugoslavijoje ir Italijoje kovojusius prieš fašistus. Ir ruošė didelį straipsnių ciklą. Nežinau, kuo jie galėjo užkliūti tuometiniams partiniams ideologams, tačiau po karo tuos lietuvius išsiuntė į Sibiro lagerius. Vienas ten ir mirė. Antrasis, regis, Aleškevičius, tik septintojo dešimtmečio pradžioje grįžo į gimtąją Šilalę. Tėvas iškapstė šią istoriją ir intensyviai su ja dirbo. Pirmuosius rašinius spėjo išspausdinti laikraštyje "Tarybinė Klaipėda", bet "serija" buvo nutraukta. Ir ne tik - KGB konfiskavo visus dokumentus ir rašinius ruošiamai knygai",- prisiminė I. Borikas.

Jis dar turi vilčių KGB archyvuose rasti knygos apmatus ir juos išleisti, nes I. Boriko atmintis tebesaugo daugelį vaikystės vaizdų, tarp kurių - ir prie Borikų buto durų klūpantis žmogus.

VŽT reiškė vidutinis žvejybos traleris. Tik žvejoję žuvį tokiais traleriais žino, ką reiškia ankštoje erdvėje su keliolikos žmonių įgula praleisti pusmetį trukdavusį reisą. Žurnalistas Samuilas Borikas, išplaukęs tokiu traleriu, per pusmetį "gyvos medžiagos" reportažams apie darbą jūroje surinko apsčiai.

"Pasibeldus duris atidariau aš ir nustėrau - prie slenksčio klūpojo žmogus, prašantis pakviesti tėvą. Tai buvo vienas iš tų dviejų lietuvių, gavusių Jugoslavijos Didvyrio ordinus. Iš gulagų paleistas, reabilituotas jis buvo įsitikinęs, kad laimingą nelaimingos istorijos pabaigą lėmė tėvo rašiniai. Ir todėl grįžęs į Lietuvą, jis atskubėjo tėvui padėkoti", - pasakojo I. Borikas.

Pašnekovas pridūrė, kad jo ir tėvo santykiai buvo ypatingi, kupini pasitikėjimo.

"Jis sugebėjo sujungti dvi savybes - buvo draugas ir tėvas. Savaitę prieš jo mirtį matėmės kasdien. Vieną dieną jis pasakė: "Kaip pavargau nuo visų tų stalinų, malenkovų, chruščiovų, brežnevų, andropovų, visos tos šlykščios politikos. Tai buvo žurnalisto sielos šauksmas. Ir aš supratau, kaip jam buvo sunku tuos daugelį metų",- pasakojo vyresnysis Borikų sūnus Ilja.

Jo tėvas netūnodavo tarp redakcijos sienų, o nuolat ėjo į žmones. Buvo netgi ryžęsis su vidutiniu žvejybos traleriu pusei metų išplaukti į jūrą.

Kabrioletas

Ir šiandien automobilis kabrioletas dažnai dvelkia prabanga. Reikia tik įsivaizduoti, kaip kabrioletas "Pobeda" Klaipėdos gatvėse turėjo atrodyti 1951 m., kai miesto magistralės dar buvo pilnos griuvėsių... Tais metais darytoje nuotraukoje buvo užfiksuotas ką tik iš gamyklos pargabentas automobilis. Specialaus garažo vairuotojas jį išbandė sename vokiečių mototreke, kurio dabar nebėra. O vėliau kabrioletu buvo važiuojama į kolūkius reportažų apie primilžius ar dorojamą grūdinių derlių rašyti.

Kai vykdavo rinkimai į Lietuvos ar SSRS aukščiausiasias tarybas, žurnalistai vykdavo į atokesnius Klaipėdos apskrities miestelius ir kaimus. Reikia tik įsivaizduoti, kaip tas kabrioletas atrodydavo kolūkiuose, kurių keliai būdavo išmalti traktorių.

Žurnalistas Valerijus Rajevskis, besidomintis retro automobiliais ir jų istorija, bandė atkapstyti, kodėl ir kokiomis aplinkybėmis "Tarybinei Klaipėdai" buvo skirtas automobilis, labiau reikalingas pietinėms šalims su karštu klimatu, tačiau jam išsiaiškinti nepavyko.

Nors kabrioletas ir buvo laikomas redakcijoje, jis priklausė specialiąjam garažui, aptarnavusiam valstybės ir miesto partinės valdžios organus.

Bus daugiau. Pradžia - 2007 m. balandžio 23 d., nuo 2014 m. išeina antradieniais. "Vakarų ekspreso" portale www.ve.lt skaitytojai "Akvareles" vienoje vietoje gali rasti meniu juostoje paspaudę nuorodą "Klaipėda".

ANONSAS

Kitą savaitę toliau svečiuosimės Vilties g. 3-iajame name ir sužinosime linksmų bei tragiškų istorijų, susijusių su berniūkščių "pramogomis" - paraku, granatomis ir šoviniais. Sužinosime ir kodėl sprogo Borikų buto krosnis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder