Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (442)

Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (442)

"Vakarų ekspresas" tęsia pasakojimų ciklą apie senuosius Klaipėdos namus ir juose gyvenusius, dirbusius ar besimokiusius žmones. Šiandien keliausime į Tomo gatvės 10-ąjį namą. Ką jame aptiksime?

"Kai dirbau Tomo g. 2 įsikūrusiame ekskursijų biure, kasdien šia gatvele eidavau į "Dienovydį" gerti kavos. Ir svajodavau, kaip norėčiau čia gyventi... Ir svajonės išsipildė - net gėlių darželį prie laiptelių turime", - redakcijai laiškelį parašė Tomo g. 10-ojo namo dabartinė gyventoja Rima Kaubrienė.

Jai labai smalsu, - o kokia šio namo istorija? Smalsu tapo ir man, nes Tomo gatvėje, kaip ir kituose aplinkinių gatvelių namuose, gyveno daug legendinės 4-osios vidurinės mokyklos moksleivių. Bet apie pokarinius šio namo gyventojus - kiek vėliau.

Klaipėdos gyventojų gausėjimo tendencijos

Nors į Tomo gatvės namus esame beldęsi ir anksčiau, tačiau nebuvo paliestos Klaipėdos gyventojų skaičiaus augimo tendencijos. Istorikas Jonas Tatoris pažymėjo, kad iki XVI a. Klaipėdos - Mėmelio miestelis gyventojų skaičiumi teprilygo nedideliam kaimui. Bet jį pastebėjo kolonistai, turėję vilčių plėtoti amatus ir prekybą. 1722 m. Klaipėdoje gyveno apie 3 400 žmonių. Nemaža jų dalis buvo kariškiai ir jų šeimų nariai.

KIEMELIS. Sovietmečiu, tiksliau, Miesto vykdomojo komiteto pirmininko Alfonso Žalio laikais, Klaipėdos restauratoriai pagal tuometines galimybes (statybinių medžiagų skurdumas, namų puošybos elementai) darė viską, kad Klaipėdai būtų sugrąžintas europinio miesto įvaizdis. Tomo g. 10-ojo namo kiemelis. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

Kai po Septynerių metų karo Klaipėda prarado tvirtovės statusą, gyventojų sudėtis keitėsi - mažėjo kariškių, daugėjo amatininkų, pirklių, tarnautojų. 1790 m. Klaipėdoje gyveno jau 6 300 žmonių. Į XIX amžių miestas įžengė turėdamas apie 7 000 gyventojų.

REKLAMA. Taip kepėjų Dioringų dinastija reklamuodavo savo verslą miesto laikraščiuose.

Vienas iš klaipėdiečių, Ditrichas Gravenštatas (Dietrich Gravenstädt), 1768 m. pasistatydino namelį Tomo gatvėje, dabartinio namo Nr. 10 vietoje. Iš kur jis į Klaipėdą buvo atvykęs, nepavyko nustatyti. Kuo vertėsi - taip pat. Aišku tik tiek, kad D. Gravenštatas ir jo palikuonys Klaipėdoje gyveno ir dirbo beveik 90 metų.

Kepėjų dinastija

Kaip ir kitas Klaipėdos senamiesčio vietas, Tomo gatvę nušlavė didysis 1854 m. gaisras. Gali tik spėlioti, kur dėjosi benamiais likusi Gravenštatų šeima - grįžo į Holšteiną, Liubeką ar Kuršą, o gal Zalcburgą? Iš šių miestų ir buvo suvažiavę (su viltimis prasigyventi) daugiausiai kolonistų.

1858 m. čia pasistačiusi namą ir atidariusi kepyklą-parduotuvę įsikuria Dioringų šeima. Ji, matyt, buvo pasiturinti, nes šiame name gyveno ne tik Dioringai, bet ir kepėjai meistrai bei jų padėjėjai. Tad namas turėjo būti nemažas. Juk ir miltus kažkur reikėjo laikyti, ir kakavą, iš kurios virdavo šokoladą. Gal ir arklių šeima turėjo - tuos miltus, kiaušinius, sviestą iš toliau, bet pigiau pirktus parsivežti.

ŠIANDIENA. Taip atrodo rekonstruotas kepėjų Dioringų dinastijos namas šiandien. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

Apie Dioringų šeimos gyvenimo būdą gali tik spėlioti. Bet faktas vienas - kepėjų verslas, įskaitant ir šokoladų, "konfitiūrų" gamybą bei prekybą buvo perduodamas iš kartos į kartą iki pat 1942-ųjų. Tarp kepėjų ir pameistrių - daugiausiai vokiškos pavardės. Bet beveik per šimtmetį šios kepyklos gyvavimo metų pasitaikė ir viena kita lietuviška pavardė - tarpukario metais, kai Klaipėda buvo prijungta prie Lietuvos.

 

Prašymas

Pasak žymaus irklavimo trenerio Liudo Mileškos, gyvenusio priešais Tomo g. 10-ąjį namą, jis menąs tame statinyje gyvenusias dviejų brolių Povilaičių šeimas. Viena jų augino du sūnus - Algį ir Romą - bei dukrelę, kurios vardą laikas iš atminties išdildė. Labai prašytume atsiliepti Povilaičių atžalas, galinčias papasakoti, kaip klostėsi šio namo pokarinių gyventojų likimai. Skambinti tel. 8 612 24184 arba rašyti el. paštu [email protected].

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder