Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (401)

Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (401)

"Vakarų ekspresas" tęsia pasakojimų ciklą apie senuosius Klaipėdos namus ir juose gyvenusius, dirbusius ar besimokiusius žmones. Šiandien toliau vaikščiosime po geležinkelio stoties rajoną ir dairysimės S. Nėries gatvės 16-ajame name, kuriame gyveno Juzytė ir Aleksas Laurinaičiai, auginę penkis sūnus.

Netrukus, kai Aleksas Laurinaitis grįžo iš Liepojos į Klaipėdą, kaip ir brolis Jonas, pradėjo dirbti geležinkelyje. Gyveno su brolio Jono šeima. Kai Juzytė ir Aleksas susilaukė antrojo sūnaus - Vytauto - ir pradėjo lauktis trečiojo, Jonas Laurinaitis, darbe turėjęs autoritetą, pradėjo rūpintis brolio buto reikalais. Jo žygiais pasiekta rezultato - Alekso šeimai buvo paskirtas butas, o tiksliau - kambarys, S. Nėries 16-ajame name. Jų buto langai žvelgė į geležinkelio stotį.

BROLIUKAI. Laurinaičių beveik niekas pavarde nevadindavo. "Vizitinė kortelė" buvo tokia: "Tie, kurie penkis sūnus augina."

Šiame name Aleksas su Vytautu pasitiko dar vieną broliuką - Albertą.

Dukters belaukiant

Anuomet apie šeimos planavimus niekas nekliedėdavo. Tačiau J. ir A. Laurinaičiai, jau auginantys tris sūnus, svajojo ir apie dukterį. Matyt, svajonės buvo tokios karštos, kad Dievulis, užuot apdovanojęs dukrele, "pamėtėjo" dvynukus - Egidijų ir Ovidijų. Juk ne veltui sakoma - žmogus planuoja, o Dievas juokiasi...

Kai į Klaipėdą atvažiuodavo Laurinaičių giminaičiai iš Juzytės ar Alekso pusės, nežinodami tikslaus adreso, Laurinaičius greitai susirasdavo, vos paminėję "slaptažodį": kur gyvena tie, auginantys penkis sūnus...

Pareigos

Laurinaičių penketukas augo nedykaduoniaudamas. Visi turėjo ir atlikdavo savo pareigas.

"Kai ateidavo vasara, mums prasidėdavo darbymetis - uogauti žemuoges, avietes, mėlynes, o vėliau - bruknes ir spanguoles. Grybaudavome. Su miško gėrybių pertekliumi tėvai eidavo į turgų. Iš gauto "pelno" mums paskirdavo po rublį kitą. Su jais elgdavomės kuris kaip - pirkdavome ledų, limonado ar saldainių. Savo "uždarbį" naudodavom ir bilietams į kiną. Nepamiršdavome kapeikų atsidėti ir viens kito gimtadieniams", - pasakojo Aleksas jaunesnysis.

MASKVOJE. Aleksui (šeštas iš dešinės) dalyvauti kaip šokėjui olimpiadoje buvo visai smagu.

Kai būdavo ruošiamasi žiemai, "čečkavojant" kopūstus raugti, kiekvienas irgi buvo "atsakingas" - už morkų skutimą, pjaustymą, tirpalo ruošimą. Lygiai tas pat su agurkų raugimu žiemai. Kaip vyriausiajam sūnų Aleksui buvo patikėtos pareigos parnešti pienelio iš vaikų ligoninės broliukams, taip pat žibalo "kerogazui" - tokiai kiek tobulesnei konstrukcijai nei primusas, ant kurio buvo verdama, kepama.

Laurinaičiukams buvo nubrėžtos ribos, iki kur jie galį eiti. Už Biržos tilto - jau ne. Tik brolis Vytautas su krikšto tėvu Česlovu buvo laisvesnis. Mat jo krikšto tėvas turėjo valtį. Ir jie plaukiodavo įvairiomis kryptimis. Krikšto tėvo dėka Vytautas buvo didelis žvejybos aistruolis. O štai Aleksas turėjo kitą aistrą - pašto ženklus.

Begalvio gaidžio skrydis...

Broliai Laurinaičiai papasakojo ir apie vištų "fermą", kurią susikaltuose sandėliukuose tarp liepų buvo užsiveisę.

"Laikydavome po 15-20 vištų, kurioms galvos buvo kapojamos ypatingomis progomis: kai giminaičių atvažiuodavo ar kurio gimtadienis išpuldavo. Vištų "ferma" atsirado tuomet, kai giminaičiai kiekvienam broliukui padovanojo po gaidį", - prisiminė Aleksas jaunesnysis.

Ir čia pat prisipažino, kad vištienos nuo tol ir nevalgąs... Mat, kai atvažiavo giminaičių, vaišėms buvo nuspręsta "giljotinuoti" vieną iš gaidžių. Prieš egzekuciją Aleksiuką norėjo kur nors išsiųsti, bet tėvas paprieštaravo - tegul mato, kaip viskas vyksta. Ir tegul mokosi. "Mokslai" buvo labai "įtaigūs": gaidžiui nukirtus galvą, šis dar apskriejo ratą. Ir po to vaizdelio Aleksiukas vištienos atsižegnojo visam likusiam gyvenimui.

PARKE. Laurinaičiukus mama dažnai vesdavosi į parką, kur pasisukti karusele būdavo neišpasakytas džiaugsmas. Šiuo atveju - Vytukui ir Aleksiukui.

Vaikai turėjo ir dar vienas pareigas - kits kitą prižiūrėti. Šiaip jau visus jaunesnius broliukus "ganyti" buvo vyriausiojo - Alekso - pareiga. Bet, kai jis pradėjo lankyti mokyklą, Albertas privalėjo daboti Ovidijų, o Vytautas - Egidijų.

Tikėjimo reikalai

Nors pokariu buvo brukamas ateizmas ir neigiama Dievo egzistencija, iš kaimų ir miestelių Klaipėdon suvažiavę lietuviai buvo pakankamai atsparūs ateizmo baciloms. Net tuo atveju, jeigu galvosna ar širdysna įsiskverbdavo abejonių dėl to, kuris ten, aukštai, buvimo, "šliūbą" vis tiek daug kas bažnyčiose imdavo, vaikus kas paslapčia (jeigu aukštesnės pareigos) ar viešai krikštydavo ir "dirmavodavo".

"DIRMAVONĖ". Iš kairės - Albertas, Aleksas, Vytautas Laurinaičiai.

Dabar broliai Laurinaičiai jau nebegali atsakyti į klausimą, ar jų tėvai bažnyčioje santuokos sakramentą priėmė, tačiau jie puikiai pamena, kaip vakarais S. Nėries 16-ojo namo bute eidami miegoti turėjo kalbėti maldeles ir dėkoti Dievuliui už prabėgusią dieną. Visi Laurinaičiukai - krikštyti, "dirmavoti". O kai vyresnėliai Aleksas, Vytautas ir Albertas buvo ruošiami "dirmavonei", Katekizmo mokytoja Vytautui netgi kunigystę norėjo įpiršti. Mat Smetonos laikais gal skautijos judėjimo (Dievui, Tėvynei, Artimui) įtakoje, gal galvojant apie demografinius reikalus, šeimoms, gyvenančioms miestuose (kaimuose tos "ideologijos" visai nereikėjo, nes moterys gimdydavo tiek, kiek Dievulis duodavo), buvo teigiama, kad kiekviena šeima turi išauginti po vaiką Tėvynei, Dangui, tėvui ir motinai.

Šiandien visi Laurinaičiai gyvena ir dirba Klaipėdoje. Ir labai džiaugiasi, kad jų vaikystės namas stovi kur stovėjo. Kartais tai prieraišiems žmonėms yra labai svarbu.

ANONSAS

Kitą savaitę belsimės į geležinkelininko Aleksandro Malinausko šeimos buto duris, kurias atvers jų duktė Regina Malinauskaitė-Daubarienė. Prašytume atsiliepti žmones ar jų palikuonis, taip pat gyvenusius šiame name. Skambinti tel. 493435 arba rašyti el. p. adresu [email protected].

Bus daugiau. Pradžia - 2007 m. balandžio 23 d., nuo 2014 m. išeina antradieniais. "Vakarų ekspreso" portale www.ve.lt skaitytojai "Akvareles" vienoje vietoje gali rasti meniu juostoje paspaudę nuorodą "Klaipėda".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder