Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (383)

Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės (383)

"Vakarų ekspresas" tęsia pasakojimų ciklą apie senuosius Klaipėdos namus ir juose gyvenusius, dirbusius ar besimokiusius žmones. Toliau miname Bangų gatvės 19-ojo namo butų slenksčius.

Šiandien žvalgysimės, kaip ir kuo gyveno aktorių Genovaitės ir Edvardo Čepulių kaimynai Albinas ir Barbora Seleniai.

Šviesių plaukų paviliotas

Skuodiškis A. Selenis buvo įvaldęs batsiuvio amatą. Skuode batsiuvių buvo ir daugiau, tad Albinas verstis tokiu amatu išvažiavo į Platelių apylinkėse esančius Notėnus, apsigyveno pas zakristijoną. Taip susiklostė draugystė su juo ir su mokytoju.

Notėnų kaime A. Selenis nusižiūrėjo gražuolę Barborą, su kuria padraugavęs dvejus metus susituokė.

"Kai susiženyjom, važiavom į Liepoją mano gražuolei plaukų raityti. "Negarbanosim, nes plaukai dažyti", - skėlė kirpėjos. Jos negalėjo patikėti, kad šviesūs ir be galo gražūs plaukai yra natūralūs", - 2001-aisiais santuokos 60-mečio proga yra pasakojęs A. Selenis.

Gražią šeimos gyvenimo pradžią sumaitojo karas. 1945 m. Seleniai nuo šūvių, žudynių ir suirutės ryžosi bėgti į Klaipėdą. Šis miestas A. Seleniui buvo neblogai pažįstamas, mat čia jis dar prieškariu tarnavo Lietuvos kariuomenėje ir gyveno raudonosiose kareivinėse (dabar - Klaipėdos universitetas).

Viršininku būti nepatiko

Seleniai buvo vieni pirmųjų pokarinio uostamiesčio civilių gyventojų.

"Kai atsikraustėme čia, tegyveno tik trys šimtai žmonių. Nyku, tuščia, aplink vien griuvėsiai. Ir tokios negyvos namų akys be stiklų. Jėzau, kaip baisiai Klaipėda atrodė. Beveik visi laikė kiaules, karves. Ir mes turėjom karvę, šėrėm kiaules", - pasakojo Selenių duktė Vida Selenytė-Kairienė, ir šiandien tebegyvenanti Bangų g. 19-ajame name.

Pradžioje Seleniai apsigyveno name kitoje Bangų g. pusėje, tiesiai prieš 19-ąjį namą. Skudurais, faneromis užkaišiojo langus. Neturėjo net rakto, duris kėde užremdavo.

PORA. Dabar jau šviesaus atminimo Barbora ir Albinas Seleniai labai darniai nugyveno savo amželį. Spėjo ir savo santuokos 60-metį atšvęsti. Didžioji jų gyvenimo dalis prabėgo Bangų g. 19-ajame name.

Šalia Selenių apgyvento namo jau kūrėsi apželdinimo kontora. Čia pirmiausiai A. Selenis ir įsidarbino. Įgūdžių apsieiti su augalais turėjo. Vėliau padarė karjerą - tapo namų valdybos viršininku. Bet viršininkauti labai jau nepatiko. Daugeliui namų reikėjo stiklų langams, durų, grindlenčių, dažno namo ir stogas buvo kiauras. O iš kur visa tai gauti? Plėšti vienus namus ir tempti į savo prižiūrimus teisingos prigimties A. Seleniui atrodė nusikaltimas.

B. Selenienei sutuoktinio pareigos irgi labai jau nepatiko: prisuko kam čiaupą, ir jau sodina prie stalo... Teigiama to darbo pasekmė buvo tai, kad dirbdamas namų valdyboje A. Selenis gavo kur kas geresnį butą Bangų g. 19-ajame name.

Pasitarę Seleniai nusprendė, kad šeimos galvai reikėtų rimtesnio darbo. Tad Albinas pradėjo mokytis vairuoti ir vėliau daugelį metų dirbo Pieno kombinato vairuotoju. Viso Bangų g. 19-ojo namo kiemo vaikai laukdavo "dėdės" Albino grįžtančio iš darbo, nes kartais visus apdalindavo vafliniais traškiais ledų indeliais.

Reta profesija

O Barbora Selenienė įsidarbino Tiltų ir Turgaus gatvės sankryžoje buvusioje universalinėje parduotuvėje drabužių lygintoja. Pokariu niekas nelaužydavo liežuvio žodžiais "universalinė parduotuvė". Ir vaikams, ir seneliams tai buvo "univermagas".

Labai daug kas iš prieškarinės, o ir pokarinės kartos klaipėdiečių negalėjo atleisti "architektui", sudarkiusiam "univermagą" vykdant "rekonstrukciją". Iš įdomaus pastato liko neišvaizdus kubas su dideliais, standartiniais langais. Jau nekalbant apie prieškario universalinės "F. Lass ir Co" parduotuvės interjerą. Pokario klaipėdiškiai dar mena sraigtinius laiptus su metaliniais pinučiais, raudonmedžio ir riešutmedžio inkrustacijas, stalelius su įmantriomis kojomis... Gali tik spėlioti, kur visos tos grožybės rekonstruojant parduotuvę iškeliavo.

B. Selenienė pokariniame "univermage" turėjo nediduką 2x2 m kambariuką, kuriame ir lygino į salę iškeliaujančius paltus bei kostiumus, sukneles ir marškinius.

Bus daugiau.

Prašymas

Prašytume atsiliepti ir kitus Bangų g. 19-ojo namo pokario gyventojus arba jų palikuonis. Skambinti tel. 493435 arba rašyti el. p. adresu [email protected]

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder