"Klaipėdos akvarelės" - tarsi kūdikis, paleistas į pasaulį

"Klaipėdos akvarelės" - tarsi kūdikis, paleistas į pasaulį

Girulių bibliotekos-bendruomenės namai nukėlė visus svečius į senąjį Klaipėdos gyvenimą. Čia vyko susitikimas su "Klaipėdos akvarelių" keturių dalių knygų autore, "Vakarų ekspreso" žurnaliste Gražina Juodyte.

Renginyje dalyvavo ir režisierė, ilgametė knygos autorės bičiulė Dalia Kanclerytė, pasidalinusi su dalyviais tuo, ką jai reiškia ši knyga, ketvirtosios knygos leidėjas Antanas Stanevičius.

Pasak susirinkusiųjų, labiausiai knygoje stebina autorės gebėjimas mažuose dalykuose pastebėti kažką didaus ir kiekviename žmoguje įžvelgti herojų.

"Gražina su didele meile žvelgia į kiekvieną istorijos žmogų, nesvarbu, koks jis būtų. Štai todėl knyga primena mūsų pačių poelgius, skausmus, džiaugsmus. Knyga turi gyvybę, kurią įkvėpė pati autorė", - savo mintimis dalijosi D. Kanclerytė.

Tokiai nuomonei pritarė ir Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Bronislava Lauciuvienė, įvertinusi knygos unikalumą ir didelį autorės įdėtą darbą.

"Aš pati neįsivaizduoju, kiek reikėjo turėti sveikatos bei atiduoti sielos, laiko, žinių ir minčių, kad atsirastų šitos knygos. Jose kiekvienas žmogus ir gyvenimas - unikalus, o miesto kultūrinis ir socialinis veidas nupieštas per žmonių patirtis. Tai - milžiniškas darbas", - sakė B. Lauciuvienė.

Knygos leidėjas A. Stanevičius džiaugėsi, kad viskas knygoje yra tikra bei apčiuopiama ir su renginio žiūrovais pasidalino mėgstamiausiomis knygos istorijomis.

Pati G. Juodytė tikino niekaip negalinti išskirti pasakojimų, kuriuos mėgtų labiau nei kitus.

"Stanevičius man sakė - atrink istorijas, kurias labiausiai mėgsti. Tačiau taip, kaip motinos myli visus savo vaikus, taip ir tos istorijos man - kaip kūdikiai, paleisti į pasaulį", - sakė žurnalistė.

Autorė, parengusi jau keturias "Klaipėdos akvarelių" dalis, teigė, kad istorijų pradėjo ieškoti ten, kur augo, o dabartinė siekiamybė - kad kažkam ateityje tai būtų naudinga.

"Su ketvirtąja knyga atėjo suvokimas, kad šiose knygose yra keliolika epochų. Kuriu jų veidrodį, kurio galbūt kam nors kada prireiks", - viltimis dalijosi G. Juodytė.

"Klaipėdos akvarelės" - tai Gražinos Juodytės keturių dalių istorinių apybraižų knyga. Jos pagrindu tapo nuo 2007 metų "Vakarų ekspreso" spausdinamas rašinių ciklas "Klaipėdos akvarelės: namai ir žmonės", kurio publikacijose bandoma pažvelgti, kas vyko už senųjų Klaipėdos pastatų sienų įvairiais istorijos laikotarpiais. Pirmoji šių knygų serijos dalis sulaukė aukščiausio žurnalistinio darbo įvertinimo - Vinco Kudirkos premijos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder