Modestas Paulauskas

Olimpiniam čempionui Modestui Paulauskui - 75-eri

Šiandien vienas tituluočiausių Lietuvos krepšininkų Modestas Paulauskas mini 75-erių metų jubiliejų. Olimpinis, dukart pasaulio ir keturis kartus Europos čempionas "Vakarų ekspresui" sakė, kad dėl karantino didelių iškilmių nerengs, tačiau šventišką pasisedėjimą su šeima savo kaimo sodyboje šįvakar planuoja.

"Labai jau greitai lekia tas laikas. Nespėjau nė sumirksėti, o jau 75-eri. Širdyje jaučiuosi kur kas jaunesnis. Bet nieko juk nepakeisi, kaip toje dainoje: "Laiko nesustabdysi ir neatsuksi atgal". Pavasaris, tuoj parskris gandrai, tad stengiamės išlikti pozityvūs, nepaisant pasaulyje siaučiančios koronavirusio pandemijos. Saugomės, sėdime namuose. Laikomės visų instrukcijų", - pabrėžė jubiliatas.

Jis pasidžiaugė, kad šįvakar 22.50 val. per LRT Plius kanalą rodys dokumentinį filmą "Krepšinis: Modestas Paulauskas. Krepšinio švyturys".

"Susėsime visi kartu su šeima ir dar kartą pažiūrėsime šį filmą", - sakė olimpinis čempionas.

M. Paulauską drąsiai galima vadinti viena šlovingiausių krepšinio legendų. Jis krepšinį pradėjo žaisti nuo šešerių metukų ir sparčiai kilo karjeros laiptais.

Modestas augo sportininkų šeimoje. Jo vyresnysis brolis Edmundas kurį laiką žaidė Lietuvos krepšinio rinktinėje, vyriausiasis brolis Emanuelis buvo vienas geriausių respublikos disko metikų, o sesuo Elvyra vilkėjo Lietuvos tinklinio rinktinės marškinėlius. 1962 m., būdamas 17 metų, jis, atstovaudamas Klaipėdos "Maisto" komandai, tapo Lietuvos suaugusiųjų čempionu. Aštuoniolikmetis jaunuolis jau buvo kviečiamas į Kauno "Žalgirio" meistrų komandą, o po metų - į Tarybų Sąjungos olimpinę rinktinę.

"Tuomet patekti į "Žalgirio" komandą buvo kažkas nerealaus. Tiesiog buvo visų krepšininkų svajonė", - aiškino M. Paulauskas.

Jis 1963 metais Lietuvai atstovavo TSRS tautų spartakiadoje, tais pačiais metais tapo Europos jaunių čempionu. Modestas buvo ne tik šalies rinktinės kapitonas, bet ir rezultatyviausias žaidėjas. Apie jo žaidimą su pasigėrėjimu rašė Italijos spauda.

Nuo 1965 metų M. Paulauskas buvo Sovietų Sąjungos rinktinės narys. Kai debiutavo šioje rinktinėje, M. Paulauskui nebuvo net 20 metų ir tąkart jis tapo Europos čempionu.

Vėliau kaip iš gausybės rago pasipylė vienas po kito skambūs titulai: 1967 m. (Suomijoje), 1969 m. (Italijoje) ir 1971 m. (Vokietijoje) tapo Europos čempionu, 1973 m. (Ispanijoje) iškovojo Europos čempionato bronzos medalį, dukart džiaugėsi Vasaros olimpinių žaidynių aukso medaliais (1968 m. Meksikoje ir 1972 m. Vokietijoje), dukart pasaulio čempionatuose (1967 m. Urugvajuje ir 1974 m. Puerto Rike) kopė ant aukščiausiojo prizininkų pakylos laiptelio, kartą (1970 m. Jugoslavijoje) pelnė pasaulio čempionato bronzos medalius. M. Paulauskas tada buvo vienas iš rinktinės lyderių.

Šis krepšininkas rekordinius 7 kartus (1965, 1966, 1967, 1969, 1970, 1971, 1972 m.) buvo pripažintas geriausiu Lietuvos sportininku. 1965 metais, būdamas vos 20-ies, jis buvo pripažintas naudingiausiu Europos čempionato žaidėju. 1991 metais pateko tarp 50 geriausių FIBA pasaulio žaidėjų.

Modestas profesionalaus krepšininko karjerą baigė būdamas 32-ejų.

2004 metais Klaipėdos centre, Puodžių gatvėje, įrengta M. Paulausko vardo krepšinio aikštelė.

Modestas Paulauskas mokėsi tuometinėje pirmojoje vidurinėje mokykloje, kuri vėliau buvo pavadinta Kristijono Donelaičio mokykla, o dabar - Vytauto Didžiojo gimnazija. Šioje mokykloje dienas jis leido iki 17 metų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder