"Noriu garsinti Klaipėdos ir Lietuvos vardą"

"Noriu garsinti Klaipėdos ir Lietuvos vardą"

"Nežinau, kas pasiūlė mane kaip pretendentę į "Švyturio" Klaipėdos ateities" stipendiją, tačiau šiam žmogui esu be galo dėkinga. Ačiū ir konkurso organizatoriui "Švyturio" alaus daryklai, kuri, beje, vienintelė remia ir palaiko klaipėdiečius, apdovanojamus per tarptautinių konkursų laureatų bei pedagogų pagerbimą Vilniuje", - sako pianistė, Klaipėdos universiteto (KU) studentė Adelė Daunoravičiūtė.

Priminsime, jog praėjusią savaitę baigėsi konkurso dėl 12 000 Lt stipendijos skyrimo jaunajam talentui balsavimo etapas. "Vakarų ekspreso" skaitytojai ir portalo www.VE.lt lankytojai iš 30 pasiūlytų kandidatų išrinko aštuonis finalininkus, iš viso atidavę 60 150 balsų. Daugiausiai palaikymo atiteko pianistei, Klaipėdos vardą įvairiuose pasaulio konkursuose nuolat garsinančiai A. Daunoravičiūtei.

TRIJULĖ. Adelė Daunoravičiūtė (dešinėje) ir Kristina Budvytytė su pedagoge profesore Tatjana Romaškina. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Nauda - ne pinigai, o patirtis

Adele, nuo to laiko, kai "Vakarų ekspresas" rašė apie jūsų pasirodymą Niujorko koncertų salėje "Carnegie Hall", praėjo beveik metai. Kaip jums sekėsi per tą laiką?

Iš tiesų, aš ir Kristina Budvytytė, savo pedagogės KU profesorės Tatjanos Romaškinos paskatintos, dalyvavome JAV konkurse "American Protege", laimėjome 1-ąją vietą ir gegužę vykome į Niujorką koncertuoti laureatų koncerte garsiojoje salėje "Carnegie Hall". Šiame koncerte pasirodė 30 atlikėjų virtuozų - konkurso "American Protege" laimėtojų kategorijoje "Fortepijonas ir styginiai instrumentai". Iš viso šioje kategorijoje varžėsi daugiau nei 200 dalyvių. Koncertas "Carnegie Hall" buvo nepamirštamas įvykis, turėjęs įtakos tolesnei mūsų koncertinei veiklai čia, Lietuvoje. Sulaukėme daugybės kvietimų dalyvauti įvairiuose renginiuose - ir kaip duetas, ir kaip solistės, ir trise su savo pedagoge.

Gal išaugo ir jūsų honorarai?

(Juokiasi) Didžiausias honoraras, kurį esu gavusi, buvo 300 litų už valandos trukmės koncertą. Kai koncertavome su K. Budvytyte bei profesore T. Romaškina, už ansamblinę programą gavome po 70 litų. Taigi kol kas didžiausia mūsų nauda yra patirtis, - šypsosi.

Ambicingi planai

Kur pastaruoju metu koncertavote už Lietuvos ribų ir kokios pasaulio salės artimiausiuose jūsų planuose?

Su profesore T. Romaškina dalyvavome įdomiame festivalyje Australijoje, Melburne, "Play Me, I'm Yours", kuris kasmet vyksta vis kitame mieste. Tai tokie gatvės fortepijoninės muzikos koncertai. Instrumentai pastatyti įvairiausiuose miesto vietose, tarkime, vidury tilto; pianistai sėdi ir groja. Mes su profesore grojome keturiomis rankomis prie skvero ir upės.


Planų turiu išties ambicingų, bet nenoriu jų kol kas atskleisti. Manęs laukia didelis pasiruošimo darbas ir labai stiprūs konkurentai.

Kalbate apie pasaulinio masto konkursą? Kada jis vyks?

Lapkričio mėnesį. Dabar noriu susikoncentruoti tik į šį pasirengimą ir iki to laiko atsisakyti kitų kvietimų. Reikia pasigilinti į save, į savo trūkumus, per trumpą laiką "paaugti", pranokti save...

Groja nuo vaikystės

Adele, dalyvauti konkursuose nemažai kainuoja. Esate studentė. Kas jus remia?

Tėvai. Ne, jie nesusiję su muzika. Mano mama buhalterė, tėtis - elektrikas. Tiesa, jis moka groti armonika, - šypsosi. - Aš dar dirbu koncertmeistere. Iš tiesų, kad dalyvautum konkurse, pvz., solo kategorijoje, turi sumokėti maždaug 150 eurų įnašą. Ką jau kalbėti, kad reikia ir tinkamos aprangos, batelių... Paramos įnašams prašome universiteto. Vieną kartą stipendiją man skyrė ir miesto savivaldybė. Ją pasidalinau su Kristina ir prof. T. Romaškina.

Kas jus stumtelėjo į fortepijoninės muzikos glėbį? Kas motyvavo siekti aukštumų?

Kai man buvo penkeri metukai, mūsų namuose atsirado pianinas. Jį paliko draugai prieš išvykdami gyventi į Australiją. Iš pradžių jis stovėjo nenaudojamas, o paskui pradėjau mokytis "Vyturio" vidurinėje mokykloje, kurioje sustiprintas muzikinis ugdymas. Groju nuo 7 metų. Baigiau S. Šimkaus konservatoriją ir tuomet įstojau į KU. Esu dėkinga savo buvusioms pedagogėms Editai Šapolaitei, Jūratei Liutkienei, o labiausiai pasitikėti savimi ir siekti aukštų rezultatų mane įkvėpė prof. T. Romaškina.

Sužinojo iš laikraščio

Kam panaudotumėte "Švyturio" stipendiją? Koks didžiausias jūsų gyvenimo siekis?

Ši stipendija man yra didelis netikėtumas... Apie ją sužinojau iš mamos, ji - iš kolegės, o ši - iš jūsų laikraščio. Tačiau tai, kad rėmėjas - "Švyturys", nenustebino: jie vieninteliai remia tarptautinių konkursų laureatus bei pedagogus iš Klaipėdos per kasmetines jų pagerbimo iškilmes Prezidentūroje ir Vyriausybėje. Jei pasisektų, jų dovaną panaudočiau dalyvavimui konkursams, kad galėčiau garsinti Klaipėdos bei Lietuvos vardą.

Kitąmet, kai baigsiu magistrantūrą, planuoju užsiimti pedagogine veikla ir, be abejo, svajoju koncertuoti kaip solistė su orkestru...

Didžiausias siekis - užsitarnauti gerą vardą ir tapti vertinamai tarp aukščiausio lygio muzikantų.

Žadate gyventi Lietuvoje ar kelsite sparnus?

Užsienyje geresnės yra tik pajamos. Tačiau dabar mano kiti prioritetai.

INFORMACIJA

Antrajame "Švyturio" Klaipėdos ateities" stipendijos konkurso etape galutinį laimėtoją rinks komisija, sudaryta iš "Švyturio", Klaipėdos savivaldybės ir "Vakarų ekspreso" atstovų. Stipendija bus įteikta balandžio 29 d. 13 val. uostamiesčio rotušėje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder