Masažo čempionė Jurgita Brazauskaitė: "Prisilietimas - sakralus veiksmas"

Masažo čempionė Jurgita Brazauskaitė: "Prisilietimas - sakralus veiksmas"

Pirmą kartą Lietuvoje surengtame tarptautiniame masažo čempionate pergalę šventė klaipėdietė Jurgita Brazauskaitė - 33 metų Klaipėdos universiteto studentė, netrukus tapsianti diplomuota kineziterapeute, dviejų vaikų mama.

Pirmasis tarptautinis čempionatas (tokie anksčiau vyko Lietuvos mastu) truko dvi dienas. Palangoje, "Vanagupės" SPA centre, varžėsi 25 masažuotojai iš 7 Europos šalių. Dalyviai buvo suskirstyti į penkias grupes po penkis žmones, jų gebėjimus vertino tarptautinė komisija.

J. Brazauskaitei pastarasis mėnuo buvo ypač intensyvus: čempionatui moteris ruošėsi baigiamosios studijų sesijos metu. Apie pergalę ir vingiuotą kelią jos link kalbėjomės paskutinio egzamino išvakarėse.

45 minutės

Tapote geriausia Europos masažuotoja. Kokiais kriterijais buvo vertinami dalyviai?

Čempionatą sudarė dvi rungtys. Pirmąją dieną reikėjo atlikti klasikinį masažą. Buvome vertinami pagal daugelį kriterijų. Prieš rungtį komisijos nariai dalyviams pasakė neabejojantys, jog čia susirinko geriausi, ir kad jie labiau vertins ne techninius judesius, bet tai, kaip klasikinis masažas pritaikomas konkrečiam žmogui. Taigi buvo atsižvelgiama į gebėjimą analizuoti konkretų atvejį, atpažinti problemą, tinkamai pasitikti bei išlydėti klientą, nusiteikimą ir kitus subtilius dalykus.

Antroji diena buvo skirta saviraiškai, t. y. laisvajai programai.Per 45 minutes reikėjo pademonstruoti savo SPA koncepciją.

Komisiją sužavėjote originalumu?

Tikriausiai ir tuo... Čia irgi buvo keletas kriterijų, ne tik originalumas. Pasirodymas negalėjo būti tik šou. Idėja turėjo būti tinkama pritaikyti praktikoje, kasdienybėje.

Kas vertino?

Komisiją sudarė šeši biomedicinos srities atstovai - iš Izraelio, Sankt Peterburgo, Latvijos, Estijos ir dvi lietuvės.

Kuo kiti dalyviai nustebino jus?

Tiesą sakant, nebuvo kada dairytis... Buvau susikaupusi, nesiblaškiau.

Kokios mintys, jausmai kilo, ką jums reiškia ši pergalė?

Aš dar nelabai supratau, kas čia įvyko, - juokiasi. - Euforijos nejaučiu, labiau gal padidėjusią atsakomybę. Tai įpareigoja. Nenorėčiau nuvilti žmonių, kurie mane skatino dalyvauti, palaikė ir įvertino.

Negalite nuvilti ir klientų, kurie ieškos tituluotos masažuotojos... Kaip manote, nusidrieks eilės pas čempionę?

Na, aš eilių nesudarinėju, tuo užsiima Palangos viešbutis, kuriame dirbu ir kuris mane delegavo kaip savo atstovę į čempionatą. Čia ir be manęs yra dar 16 puikių masažuotojų-kosmetologių.

Šiemet baigiate universitetą, tapsite diplomuota kineziterapeute. Ką veiksite toliau?

Dirbsiu toliau Palangoje.

Svajonių įkurti savo masažo kabinetą neturite?

Kuris iš mūsų neturi svajonių? - šypsosi. - Bet dar anksti apie tai kalbėti... Šiuo metu džiaugiuosi savo darbu, kuris man yra ne tik darbas, bet ir malonumas.

Išbandymas svajone

Kineziterapija - plati sritis, kodėl susikoncentravote būtent į masažą?

Masažuotoja tapau prieš penkerius metus, dar prieš studijas Klaipėdos universitete. Tai buvo keistas atsitiktinumas, nuo kurio viskas ir prasidėjo...

Kai vaikai ūgtelėjo, norėjau dirbti. Kreipiausi dėl administratoriaus darbo į vieną Klaipėdos sveikatinimo centrą. Ten išgirdau, kad administratoriaus jiems nereikia, tačiau reikia masažuotojo. Sakau - šito, deja, aš nemoku. Man atsakė - nieko, išmokysim, - juokiasi. - Išsiuntė į kursus savaitgaliui, o pirmadienį pradėjau dirbti.

Masažuoti galima išmokti per savaitgalį?

Išmokau masažo judesius kaip eilėraštį - mintinai. Iš pradžių taip ir dirbau. Bet netrukus supratau, kad nuolat kartoju tą patį ketureilį. Pajutau, kad noriu daugiau - noriu išmokti poemą. Lankiau įvairius kursus, seminarus, bet vis buvo maža. Trūko gilesnių žinių apie žmogaus anatomiją, visapusiško supratimo apie medicininę reabilitaciją. Tuomet nusprendžiau studijuoti kineziterapiją.

O iki tol, kaip supratau, buvote baigusi įmonių administravimą?

Ne, iki tol buvau mokiusis choreografijos.

Choreografijos?

Paini istorija... - šypsosi. - Aš anksti susilaukiau sūnaus, iškart po vidurinės. Vėliau teko išvykti padirbėti Airijoje. Ten gimė dukrelė. Po dvejų metų, praleistų Dubline, grįžau namo su vaikais ir su didele svajone, o tiksliau - turėdama konkretų planą, ką darysiu toliau. Nusprendžiau būti šokėja. Įstojau į Klaipėdos universitetą, Menų fakultetą, mokytis sportinių šokių specialybės.

Vadinasi, prieš tai šokote?

Niekada nebuvau šokusi.

Ir įstojote?

Intensyviai ruošiausi stojamiesiems. Samdžiau mokytoją, profesionalą, kad padėtų pasirengti. Du mėnesius kasdien atlaikydavau po dvi treniruotes. Ir įstojau į mokamą vietą. Bet po dvejų metų pasitraukiau. Buvo pernelyg sunku.

Ar jūsų kurse buvo dar tokių - gyvenime nešokusių?

Be manęs, buvo vienas vaikinas ne iš "Žuvėdros". Ir dar 10 žuvėdriečių.

Kitaip tariant, visi jūsų bendrakursiai mokėsi šokti nuo šešerių metų. Kaip jautėtės tarp jų?

Sunkiai. Ir fiziškai, ir morališkai.

Didelis skirtumas?

Neįveikiamas. Negalėjau jų pasivyti. Galbūt per mažai stengiausi, nežinau... Dar auginau du mažus vaikus. Buvo per sunku.

O kodėl jūs nusprendėte pasirinkti tokį iššūkį?

Mano sesuo, pusseserė - šokėjos, ir aš nuo paauglystės labai norėjau būti šokėja. Tiesiog nusprendžiau įgyvendinti svajonę. Norėjau gyvenime daryti tai, ką mėgstu...

Kokio amžiaus dabar jūsų vaikai?

Dukrelei devyneri, sūnui - šešiolika metų.

Ką jūs sakote jiems apie profesijos pasirinkimą, ką patariate?

Aš nemanau, kad kalbos ir patarimai labai padeda. Auksinė taisyklė: savame krašte pranašu nebūsi. Labai ir nesistengiu... Manau, vaikai mokosi iš to, ką mato, o ne ką girdi. Iš pavyzdžio. Pastaruosius ketverius metus mes visi trys ruošėme pamokas, jie - savo, aš - savo. Matydami, kad ir mama mokosi, patys pasidaro išvadas.

Visai nereguliuojate jiems gyvenimo?

Visai nereguliuoti - irgi negerai. Kartais reikia, kaip sakoma, pakvėpuoti į nugarą.

Pavyzdžiui, kada?

Na... pavyzdžiui, sūnus nuo mažens lankė Rytų kovos menų treniruotes. Matydavau gerą poveikį: kad ir pavargęs, bet susikaupęs, ramus. Vienu metu sugalvojo pakeisti sporto šaką. Aš neprieštaravau. Bet skirtumas buvo akivaizdus: grįždavo po treniruotės išsiderinęs, suirzęs, tapo išsiblaškęs. Visiškai kitas rezultatas. Tada pasakiau: skambink buvusiam treneriui ir pasakyk, kad grįžti. Jis manęs paklausė, ir dabar abu tuo džiaugiamės.

O kur linksta dukrelė?

Mokosi E. Balsio menų gimnazijoje, fortepijono klasėje. Neseniai pradėjo lankyti šokių studiją "Intrus" - taip įsitraukė...

Nori šokti - kaip mama?

Galbūt... - šypsosi. - Laikas parodys.

Niekada nebus pakankamai

Ar tuos dvejus metus, kai studijavote sportinius šokius, laikote prarastais?

Tikrai ne. Išsilavinimas nėra tik specialybės įgijimas, amato išmokimas. Tai kur kas daugiau. Šis etapas apvertė aukštyn kojomis mano požiūrį į gyvenimą. Parodė, kas gali būti kitaip, nei aš maniau, nei aš iki tol mačiau... Kitokia aplinka, kitokie žmonės, kitokios vertybės. Tai buvo visai kita kokybė. Tie dveji metai buvo intensyviausia mano, kaip asmenybės, evoliucija. Jie mane ištraukė į kitą erdvę, į aukštesnę pakopą.

Nutraukėte studijas, tačiau nusivylimui nepasidavėte.

Metus nieko nedariau, ilsėjausi. Po to, kaip minėjau, pasidarė nuobodu. Ir nusprendžiau ieškoti administratorės darbo...

Turbūt tai nebuvo jūsų svajonių darbas.

Nuo kažko reikėjo pradėti.

Aukštojo mokslo diplomą gausite būdama brandaus amžiaus.

Taip, man greitai sukaks 34 metai.

Ar dabar jau pakanka žinių?

Ne. Su diplomo gavimu mokymasis tikrai nesibaigia. Tai apskritai nesibaigiantis procesas. Niekada nemokėsi, nežinosi pakankamai. Laikas eina, žinios sensta, atsiranda vis naujų, - ir tu pats nuolat turi atsinaujinti. Universitetas paruošia, ir stipriai paruošia, bet vis tiek pats turi mokytis papildomai. Aš greta kineziterapijos studijų atskirai dar mokiausi masažo Kaune.

Kiek kineziterapeutų šiemet išleidžia universitetas?

Beveik pusę šimto - 49.

Ar tarp masažuotojų - didelė konkurencija?

Labai didelė. Jų išties yra daug. Bet, mano nuomone, kokybės dažnai trūksta.

Ir pati lankotės masažo procedūrose?

Taip, be abejonės. Ir dėl profesinio intereso, ir dėl geresnės savijautos. Renkuosi pagal poreikį: kartais norisi nusiraminti, atsipalaiduoti, kartais - atvirkščiai: kad suaktyvintų energiją...

Dieviškas kūnas

Ko reikia geram masažuotojui? Stiprių rankų?

Tai ne svarbiausias kriterijus. Be to, masažuojama visa kūno jėga, ne tik rankų. Masažų esama įvairių - klasikinis, sportinis, atpalaiduojamasis ir t. t. Technika, kaip minėjau, yra tik dalis proceso. Masažuotojas pirmiausiai turi atpažinti, ko žmogui reikia, pajusti tai. Mes įpratę prie poliklinikų masažų, po kurių dažniausiai jauti tik skausmą. Nemanau, jog tai geras ženklas.

Man priimtinas holistinis požiūris į sveikatinimą, todėl nuo pat pradžių labiausiai domėjausi ajurvediniu masažu, apimančiu daug subtilių dalykų. SPA procedūrą pasirinkusio žmogaus savijauta turi būti veikiama per visus penkis pojūčius. Masažas prasideda nuo pirmo įspūdžio: ką įėjęs klientas mato. Svarbu ir ką jis užuodžia, kokius garsus girdi... Todėl šiuolaikiniuose SPA centruose daug dėmesio skiriama aplinkos estetikai, aromaterapijai, garso terapijai... Svarbus ir masažuotojo nusiteikimas, nes prisilietimais mes perduodame informaciją.

Prieš procedūrą masažuotojas turi pamedituoti, susikaupti, nurimti - kad neperduotų nereikalingos "informacijos" klientui. Seanso metu negalima galvoti apie save, turi susitelkti į tą, kurį masažuoji. Žmogus iškart pajaučia, jei masažuotojas blogai nusiteikęs arba kai jis mintyse "kepa kotletus".

Ajurvedos masažas - tai visa filosofija. Tai sakralus požiūris į žmogų, į jo kūną, kuris laikomas dievo kūriniu.

Apie bendravimą masažo metu. Kai kurie masažuotojai jaučia tokį poreikį, o gal ir pareigą.

To daryti tikrai nerekomenduojama. SPA salonuose netgi negalima. Nebent pats klientas aktyviai to siekia. Paklausti apie sveikatą, pavyzdžiui, kraujo spaudimą, buvusias fizines traumas, reikėtų prieš masažą, o po to jau netrukdyti žmogui atsipalaiduoti ir ilsėtis. Bet žmonės skirtingi, kai kurie ateina būtent pabendrauti - tik kitokioje, ramioje, malonioje, aplinkoje.

Raktas

Kokia tema rašėte diplominį darbą?

Apie kineziterapijos ir garso terapijos poveikį miego kokybei ir depresiškumui.

Pravertė čempionate?

Taip. Panaudojau skambančiuosius Tibeto indus. Garso terapijos specialiai mokiausi Vilniuje. Mano SPA koncepcija masažo čempionate buvo įvairių masažo technikų derinys su ajurvedos procedūra, vadinama "Širogaros palaima", kai pilamas šiltas aliejus į "trečiąją akį"...

Jus traukia Rytų kultūros.

Taip. Indija, Tibetas, budizmas, ajurveda... Tai man labai artima.

Buvote Azijos šalyse, Indijoje?

Deja, ne. Bet svajoju apie tokią patirtį.

Manote, ten slypi atsakymai į svarbiausius klausimus?

Gal ne atsakymai... Raktas į savęs pažinimą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder