Jurga Lago stiprybės mokosi iš savo kaimynės

Jurga Lago stiprybės mokosi iš savo kaimynės

Pasaulyje pripažinta juvelyrė ir grafikė Jurga Lago įsitikinusi, kad stipri moteris yra ta, kuri moka būti laiminga. „Gyvenime būna visko ir kartais jautiesi tiesiog skuduru, bet praeina kiek laiko ir problemos išsisprendžia, netikę žmonės pasitraukia, viskas susidėlioja į savo vietas“, – sako menininkė.

DELFI kalbasi su Jurga apie tai, kuo ypatingos moterys Lietuvoje ir kodėl 86 metų kaimynę Liuciją ji vadina ypatinga.

Kas, Jūsų manymu, yra stipri moteris?

– Moteris yra pirmiausia moteris – visais laikais, visur ir visada.

Šiandien jai keliami ypač dideli reikalavimai – ji turi atitikti daugybę klišių, yra spaudžiama grožio industrijos, visokių senovinių ir naujų šablonų, iš kurių vienas yra ir „stipri moteris.

Lietuvoje, kur moterų yra mažiau nei vyrų, mes pačios kartais varome save į kampą – esame išdidžios, savarankiškos, atsakingos, gražios, niekam nesiskundžiame…

Stipri moteris mano manymu yra ta, kuri NEBIJO. Kuri nebijo keistis, pripažinti klydusi, siekti to, kas jai atrodo svarbu, kuri nebijo pažinti savęs ir nori būti laiminga.

Sunkiausia šiandien, kartais atrodo, yra tiesiog ramiai įsiklausyti į save ir nepasiduoti visuomenės spaudimui – vos pradėjusi gyvenimą mergaitė jau turi kovoti. Mūsų mokyklos skatina konkurenciją ir kovą, būtinai lydimą pagalbininkų iš šalies – grožio industrija pradeda savo darbą labai anksti, mergaitės turi siekti atitikti tam tikrą šabloną, vėliau – studijos. Nebežinau, ar šiandien merginoms lengviau, nes kai aš mokiausi VDA, man grafikos katedroje niekada nedėstė nė viena moteris, o vaikinas jau pats savaime buvo vertybė. Taip ir transliavo visa aplinka – iš bobos menininkė nesigauna…

Paskui moteriai reikia stiprybės nuspręsti paaukoti kelis metus karjeros, kad būtum su vaikais, paskui reikia stiprybės, kad grįžtum į darbo rinką, vėliau – kad joje išsilaikytum. Toliau seka nesibaigianti kova už jaunystę, atidžiai kurstoma žiniasklaidos ir vėlgi grožio industrijos…

Moters gyvenimas šiandien yra kova. Stipri moteris yra ta, kuri sugeba būti laiminga – rasti savo mažą vietelę po saule ir būti savimi, nesijausti suvaržyta, nepasiduoti spaudimui ir tiesiog klausyti savęs ir sugebėti laiku sustoti ir išmintingai, moteriškai įsiklausyti į aplinką tam, kad tiksliai žinotų, kur ir su kuo eiti nereikia.

Laimė ir meilė sau yra išmintingųjų privilegija. Dažnai tai būna stiprios moterys. Todėl man stipri atrodo laiminga moteris – net išgyvenusi netektis, ligas ir išbandymus, ji mokės šypsotis ir žinos, kad visada po nakties ateina rytas.

– Ar turite stiprios moters, stipraus žmogaus idealą?

– Turiu. Mano kaimynė Liucija. Nenuilstanti, niekada nesustojanti ir visada besišypsanti gyvenimui 86 metų nuostabiausia moteris.

– Ar pati esate stipri?

– Taip. Esu stipri. Nes myliu gyvenimą, savo vaikus, darbą ir myliu save. Taip pat myliu savo draugus ir artimuosius, ko daugiau žmogui reikia?

Tik tas žodis „stiprybė“ skamba labai jau „stipriai“: gyvenime būna visko ir kartais jautiesi tiesiog skuduru, bet praeina kiek laiko ir problemos išsisprendžia, netikę žmonės pasitraukia, viskas susidėlioja į savo vietas.

Dažnai reikia tiesiog išlaukti, kartais imtis veiksmų… Kaip mano senučiukė kaimynė sako: kam nepatinku, tegul užsipila cukraus…

Žinau, kad visiems nepatiksiu, niekada neskaitau komentarų apie save, nesiklausau visokių kvailių ir leidžiu laiką su man malonia kompaniją, kuri dažnai būna knyga.

Be to, Lietuvoje mes stiprios moters niekada nevadiname „stipria moterimi“, nes tas reiškinys mūsuose turi kitą pavadinimą – „boba“ arba „boba su kiaušais“.

– Kokios, Jūsų manymu, turėtų būti stiprios moters taisyklės?

– Leisti sau būti silpna. Na, tiesiog būti savimi, nes nuo stipraus charakterio nepabėgsi, bet leisti sau būti tokia, kokia esi, su savo silpnybėmis yra labai gera. Net jei ta silpnybė yra būti boba. Tai, ko gero, tiesiog yra prabanga, kuri galbūt ateina su gyvenimo patirtimi.

Ir dar viena taisyklė: ramiai vertinti situaciją – net sudėtingiausiais gyvenimo momentais žinoti, kad viskas praeina ir keičiasi.

Moterys – stiprios ar silpnos – turi visa gyvenimą mokytis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder