Jaunoji klaipėdietė pamilo Italiją jos nė nemačiusi

Jaunoji klaipėdietė pamilo Italiją jos nė nemačiusi

19-metė klaipėdietė Austėja Melešiūtė besimokydama mokykloje ilgai dvejojo, ar studijuoti italų kalbą, juolab kad nebuvo apsilankiusi ir pačioje Italijoje. Tačiau likimas lėmė, kad klaipėdietė nėrė į italistikos ir romanų kalbos studijas. Dabar Austėja sako trokštanti pažinti ir kitą italų kultūros subtilybę, ne ką mažiau svarbesnę nei pati kalba.

Spagečiai, mada ir dizainas, tūkstantmečius skaičiuojanti architektūra, karštas italų temperamentas - štai kas daugeliui pirmiausia šauna į galvą pagalvojus apie Italiją. Kai kurie prisimena ir garsųjį kelių dalių "Krikštatėvio" filmą, kuriame vaizduojamas iš Italijos kilusių mafiozų gyvenimas.

Regis, šalies, iš kurios kilo mafija, įvaizdis turėtų paslapčia žavėti jaunuolius. Tačiau šie mafija nebesižavi. Štai ir Austėja studijuoti italų kalbą pasirinko dėl kitų priežasčių. Mergina pripažįsta, kad kitų šalių kalbų studijos yra net populiaresnės.

Tačiau šiuo metu Kaune gyvenanti mergina Vytauto Didžiojo universitete (VDU) mėgina perprasti šią pietų Europoje esančią valstybę.

Ar patiko mokytis mokykloje?

Mokykloje man patiko ir sekėsi kalbos, taip pat - geografija, biologija, menai, psichologija. Kiek sunkiau sekėsi tikslieji mokslai.

Pasirinkote studijuoti italų kalbą. Ar gali papasakoti, kas lėmė tokį pasirinkimą?

Taip, pasirinkau studijuoti italų kalbą, kuri išties nėra ypač populiari tarp lingvistikos studentų: daugelis dažniau renkasi anglų, vokiečių, Azijos šalių kalbų studijas.

Neslėpsiu - pasirinkimas buvo nelengvas. Tačiau jau paskutiniais mokyklos metais aš žinojau, kad norėčiau studijuoti kokią nors kalbą. Nuo pat mažens mane domino įvairios kalbos, patiko ir sekėsi jas mokytis.

Sprendimą studijuoti būtent italų kalbą priėmiau pati, tačiau patarimų dėl studijų krypties ir kalbos pasirinkimo klausiau ir savo gimnazijos mokytojų, kurios palaikė mane ir mano pasirinkimą.

Ar ketinate apsilankyti pačioje Italijoje?

Italijoje nesu buvusi, tačiau tikrai planuoju ten apsilankyti. Tikiuosi artimiau susipažinti su šios šalies kultūra, papročiais, pagilinti italų kalbos žinias bei paragauti tikrų itališkų patiekalų. Taip pat man labai patinka stebėti žmones ir jų elgseną, todėl apsilankymas Italijoje padėtų išmokti ir kitą - neverbalinę italų kalbą, kuri yra be galo svarbi šioje kultūroje.

Ar italų kalba yra lengvai išmokstama? Kokias kalbas dar mėgstate ir mokate?

Ar lengvai išmokstama? Ir taip, ir ne. Turėdamas pakankamai motyvacijos ir užsispyrimo bet kokią kalbą anksčiau ar vėliau išmoksti. Studijuojant italų kalbą pirmieji metai, ypač - pirmasis pusmetis, buvo tikrai labai sunkūs. Tačiau pasakiau sau, kad negaliu pasiduoti, kad man tiesiog reikia daugiau praktikos.

Pati italų kalba, mano nuomone, tikrai nėra labai sunkiai išmokstama. Daug sunkiau yra nepasiduoti ir išeiti iš savo komforto zonos.

Mokykloje, kaip ir daugelis, mokiausi anglų ir rusų kalbų, taip pat mano universitetas suteikia galimybę studentams mokytis bet kokių užsienio kalbų iš siūlomų 30 modernių ir klasikinių, tad aš turiu galimybę gilinti anglų ir rusų kalbų žinias, o dėl patogios studijų programos galiu susipažinti su lotynų, sanskrito, graikų kalbomis ir jas lyginti su savo gimtąja lietuvių kalba.

Kokias paskaitas tenka lankyti?

VDU įdiegta moderni, Harvardo universiteto modeliu grįsta studijų koncepcija. Iš kitų Lietuvos universitetų VDU išsiskiria laisve rinktis ir dėliotis savo studijas individualiai. Be trijų privalomų studijų dalykų, aš renkuosi kalbas, kurias noriu mokytis, taip pat galima rinktis dalykus iš menų, humanitarinių, socialinių ir tiksliųjų mokslų pogrupių. Toks studijų modelis suteikia visapusišką išsilavinimą jaunam žmogui. Tad man tenka lankyti įvairias paskaitas, kurias pati renkuosi pagal savo norus.

Kiek dar yra šias studijas pasirinkusių žmonių?

Pirmų metų pradžioje mūsų buvo apie 21, šiuo metu grupėje yra 12 žmonių. Dalis bendrakursių pasirinko keisti studijų kryptį po pirmojo pusmečio arba po pirmųjų metų.

Kokios yra ateities perspektyvos baigus italistikos ir romanų kalbų studijas?

Ateities perspektyvos po šių studijų yra pagal kiekvieno individualius pomėgius. Galėsime tapti mokytojais, vertėjais, gidais, dirbti tarptautinėse kompanijose, kurios vysto savo veiklą Italijos regione. Italistikos ir romanų kalbų programa paruošia studentą, kuris ne tik moka kalbą, tačiau išmano ir šalių kultūrą bei literatūrą, todėl perspektyvos yra tikrai nemažos.

Esate klaipėdietė, tačiau gyvenate Kaune. Ar galite papasakoti apie pragyvenimą laikinojoje sostinėje? Kaip sekasi studentams su pinigais? Ar labai sunku?

Ir gyvenu, ir studijuoju Kaune. Studentui čia pragyventi tikrai nėra taip sunku, kaip gali atrodyti, tiesiog reikia susidėlioti savo prioritetus ir pasiskaičiuoti, kiek pinigų ir kokioms išlaidoms prireiks. Pripratus prie naujos mokymosi sistemos galima ir nesunkiai darbą rasti.

Ką galėtumėte pasakyti apie švietimo sistemos situaciją mūsų šalyje?

Mano žinomis, Lietuva yra viena stipriausių šalių Europoje pagal savo švietimo sistemą. Skiriama daug dėmesio užklasinėms veikloms. Tiesa, manau, kad galėtų būti skiriama daugiau dėmesio ir kultūrai, menui. Deja, bet neišvengta ir trūkumų. Štai Lietuvos didmiesčių mokyklos yra perpildytos, tuo metu rajonų mokyklose yra jaučiamas mokinių stygius, taip pat trūksta mokytojų. Dar vienas iš minusų yra tas, kad kai kurie mokytojai nekelia savo kvalifikacijos, o tai stabdo mokymosi procesą ir naujų žinių pasiekimą tiek patiems mokytojams, tiek mokiniams.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder