Ar Valentinai švenčia Valentino dieną?

Ar Valentinai švenčia Valentino dieną?

Vasario 14-ąją savo vardo dieną švenčia Valentinai. Pakalbinti keli klaipėdiečiai, turintys šį vardą, sako, kad ši šventė suteikia progą pasidžiaugti, skirti dėmesio savo artimiausiems, tad ir jos komercinė pusė nėra taip jau blogai. 

Klaipėdoje dirbantis architektas Valentinas Lucenko prisiminė, kad ši šventė pradėjo populiarėti jam besimokant pradinėse klasėse.

"Susiklostė, kad turiu tokį vardą, esu už tai dėkingas tėvams. Turiu kaimynę Valentiną, bet vaikystėje nebuvo pažįstamų tokiu vardu. Artimųjų rate Valentinų irgi nėra. Atsimenu, kai buvau pradinėse klasėse, ši šventė pradėjo populiarėti, dalindavomės širdutėmis. Ta diena niekada nepraeina be šventinės nuotaikos", - sakė V. Lucenko.

Dabar vardadienį V. Lucenko švenčia su šeima, nueina į restoraną. "Vis tiek tai yra meilės diena, tai švenčiame", - sakė architektas.

Jo nuomone, kiekviena šventė dabar yra su komercijos prieskoniu - siūloma pirkti įvairias prekes, vykti į keliones ir panašiai, tad nereikėtų išskirti vien tik Valentino dienos kaip per daug sukomercintos.

Klaipėdos miesto garbės pilietis Valentinas Greičiūnas vasario mėnesį švenčia net tris šventes: vasario 12-ąją - gimimo dieną, vasario 14-ąją - vardo dieną, o vasario 16-ąją - Valstybės atkūrimo dieną.

"Taip susidaro švenčių grandinėlė - ir asmeninių, ir valstybinių. Vienu kartu pažymime visas šventes, juk kas antrą dieną nešvęsi, - juokavo V. Greičiūnas. - Tėveliai tokį vardą pasirinko ir jis man vėliau, kai aš jau buvau sąmoningas, patiko. Ilgą laiką jis buvo toks, kaip ir kiti vardai, bet iš kažkur į Lietuvą atkeliavo tradicija, kad Valentino diena pasidarė meilės diena, tai dar labiau tas vardas išpopuliarėjo."

Jo nuomone, prieš Valentino dieną suaktyvėja prekybininkai, kurie sujudina ir žmones. Taigi, verslas turi naudos, o žmonės sveikina, išreiškia jausmus vieni kitiems.

VšĮ "Klaipėdos sporto projektai" vadovas Valentinas Rumiancevas sakė, kad šiandien laukia darbinga diena, tad kaip nors ypatingai vardadienio švęsti nebus laiko.

"Kai dabar pats darbymetis, nelabai yra laiko švęsti, tiesiog pagalvoji, kad tokia diena, ir tiek. Planuojam su draugais trumpai susibėgti puodeliui kavos per pietų pertrauką", - šypsojosi V. Rumiancevas.

Jis prisiminė, kad mokykloje ir universitete vasario 14-ąją sulaukdavo nemažai dovanojamų širdelių ir sveikinimų.

"Aš manau, kad tokių švenčių, kurios suteikia teigiamų emocijų, gali būti ir daugiau. Tai juk nėra nedarbo diena, niekas nesitrukdo. Jeigu žmonės sugeba tokia proga nusišypsoti, kažką nudžiuginti, pralinksminti, tai tokių švenčių tikrai nebus per daug, jeigu tik žmonės šypsosi. Tai Lietuvoje retas atvejis", - mintimis dalijosi V. Rumiancevas.

Nuo 1915 iki 2018 m. Valentino vardas Lietuvoje buvo suteiktas 4 827 žmonėms. Gyventojų registro duomenimis, daugiausia kartų - 509 - šis vardas buvo suteiktas 1956-1958 metais

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder