Vytautas Grubliauskas apdovanotas retu Japonijos ordinu

Vytautas Grubliauskas apdovanotas retu Japonijos ordinu

2018 m. lapkričio 3 d. Japonijos vyriausybė paskelbė, kad Klaipėdos miesto savivaldybės merui Vytautui Grubliauskui bus įteiktas „Tekančios saulės ordinas su aukso spinduliais ir rozete” (angl. The Order of the Rising Sun, Gold Rays with Rosette) už nuopelnus kuriant draugiškus santykius tarp Japonijos ir Lietuvos ypač kultūros bei gynybos srityse.

2011 m. balandžio mėnesį tapęs Klaipėdos miesto savivaldybės meru Vytautas Grubliauskas  ėmėsi padėti tais pačiais metais nuo Didžiojo Rytų Japonijos žemės drebėjimo nukentėjusiam miestui partneriui Kudži (Ivatės pref.) renkant pinigines aukas bei kita parama.  2014 m. rugsėjį su oficialiu vizitu V. Grubliauskui lankantis Japonijoje, kartu su Lietuvos Respublikos ambasada buvo surengta fotografijų paroda, skirta paminėti Japonijos ir Lietuvos diplomatinių santykių 20-metį ir atsikūrimą po Didžiojo Rytų Japonijos žemės drebėjimo. Vizito metu dalyvavo susitikimuose su Japonijoje gyvenančiais lietuviais ir Kudži miesto atstovais. Lankydamasis  Kudži mieste,  V. Grubliauskas  apžiūrėjo žemės drebėjimo ir cunamio nuniokotas vietoves bei išreiškė paramą ir palaikymą nukentėjusiems taip sustiprindamas Kudži ir Klaipėdos miestų ryšius. Be ryšių su Kudži miestu puoselėjimo, V. Grubliauskas taip pat prisidėjo prie  draugiškų santykių kūrimo tarp Japonijos ir Lietuvos Klaipėdoje priimant Japonijos vyriausybės vykdytos tarptautinės jaunimo mainų programos dalyvius, kviečiant japonų džiazo ir kt. atlikėjus į Klaipėdoje organizuojamus renginius, sodinant sakurų medelius ir  sakurų sodą ir t.t.

 

2016 m. rugpjūčio mėn. Lietuvoje lankantis Japonijos savigynos jūrų pajėgų pratybų eskadrai, bendradarbiaujant su Lietuvos Respublikos Prezidentūra, Krašto apsaugos ministerija bei Užsienio reikalų ministerija, V. Grubliauskas kaip Klaipėdos meras ženkliai prisidėjo sėkmingai priimant pirmuosius Lietuvos istorijoje Japonijos pratybų eskadros laivus. Kartu su Lietuvos Karinėmis jūrų pajėgomis organizavo eskadros pasitikimo į Klaipėdos uostą ceremoniją, suteikė ceremonijos renginio  vietą bei parėmė informacijos apie renginį sklaidą  – dėl to daugybė Lietuvos žmonių atvyko pasveikinti eskadros. Laivų sutikimo garbei organizuotame priėmime, kuriame dalyvavo LR Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, tuometinis LR Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, Prezidentė Dalia Grybauskaitė svečius sveikino video žinute, V. Grubliausko kaip buvusio profesionalaus trimitininko  iniciatyva buvo surengtas bendras muzikinis pasirodymas su eskadros orkestru. Tokiu būdu V. Grubliauskas itin prisidėjo prie sėkmingo Japonijos savigynos jūrų pajėgų pratybų eskadros vizito, kuris labai sustiprino Japonijos ir  Lietuvos ryšius bei turėjo didžiulę įtaką ne vien tik gynybos ir saugumo, bet ir kitose tarpvalstybinių santykių srityse.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder