Vydūno sode užkasta simbolinė kapsulė

Vydūno sode užkasta simbolinė kapsulė

Skvere tarp Bokštų ir Puodžių gatvių kuriamame Vydūno sode, vietoje, kur iškils paminklas didžiam lietuvių filosofui, vakar buvo užkasta simbolinė kapsulė ateities kartoms.

Į kapsulę įdėtas raštas su Vydūno citata "Žmogus gimsta šiam pasauliui, jeib žmogumi taptų, jeib jo žmoniškumas stiprėtų ir didėtų ir jis juo apšviestų, skaidrintų ir grožintų visą gamtą, visą pasaulį" ir ceremonijos dalyvių priesaka: "Mes, žemiau pasirašiusieji, statome šį paminklą Vydūnui, didžiam lietuvių tautos dvasios gaivintojui ir žadintojui, puoselėdami jo idėjas, perduodami ateičiai priesaką mylėti ir branginti Lietuvą ir lietuviškumą per mūsų kalbą, kultūrą ir žmogiškumą."

Vydūno paminklas su fontanu, kuris bus pagrindis skvero akcentas, turėtų iškilti kitų metų pavasarį. Paminklo Vydūnui autoriai yra skulptorius Arūnas Sakalauskas bei jo kolegos iš Ukrainos Olesis Sydorukas ir Borisas Krylovas. Ceremonijoje dalyvavęs A. Sakalauskas sakė, kad paminklas jau nulietas, o į Klaipėdą jį ketinama atgabenti po Naujųjų.

Paminklo pastatymu besirūpinančios VšĮ "Mažosios Lietuvos kultūra" direktorius, Vydūno gimnazijos vadovas Arvydas Girdzijauskas pasidžiaugė, kad jau surinkta apie 99 proc. lėšų jam įrengti, ir padėkojo šios iniciatyvos rėmėjams: UAB "Mūsų laikas", Klaipėdos savivaldybei, Klaipėdos valstybiniam jūrų uostui, Kultūros ministerijai ir kitiems.

Vienas iš pagrindinių rėmėjų UAB "Mūsų laikas" vadovas Rimantas Cibauskas pažymėjo, kad šio projekto įgyvendinimas užtruko penkerius metus, buvo organizuotas ne vienas konkursas ir pasidžiaugė, kad skirtingai nei daugelis pastaruoju metu tvarkomų aikščių ir statomų paminklų Vydūno paminklas ir sodas nesulaukė pasipriešinimo ir kritikos, tik palaikymo ir paramos.

Klaipėdos miesto biudžeto lėšomis yra tvarkomas skveras. Darbus atliekanti bendrovė "VVARFF" iškirto čia augusius senus medžius. Vietoj jų būsimo Vydūno sodo centre pasodintas didelis ąžuolas ir kiti medeliai. Įstrižai skvero jau suformuoti pagrindiniai takai, gėlynų zonos, pasodinti kai kurie augalai, įrengtas pjedestalas paminklui. Dar neįrengtos aikštės dangos, suolai, apšvietimas ir kitos detalės.

Išsamiau apie kuriamą Vydūno sodą ir paminklą skaitykite šeštadienį, "Vakarų ekspreso" priede "Mažoji Lietuva".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder