Vydūno paminklui Klaipėdoje - labdaros renginys

Vydūno paminklui Klaipėdoje - labdaros renginys

Numatoma, jog 2018-ieji bus skirti paminėti 150-ąsias Vydūno gimimo metines. Šia iškilia proga Klaipėdos miesto savivaldybės, „VšĮ ,,Mažosios Lietuvos kultūros“, Vydūno draugijos iniciatyva Klaipėdos miesto skvere tarp Bokštų ir Puodžių gatvių bus pastatytas pirmasis monumentalus paminklas Lietuvoje, skirtas žymiajam Mažosios Lietuvos kultūros veikėjui Vydūnui (Vilhelmui Storostai). Siekiant galutinio prajekto įgyvendinimo, šio mėnesio 25 d. vyks labdaros renginys. 

Didysis lietuvių humanistas, rašytojas, filosofas, publicistas, kultūros veikėjas Vydūnas (1868–1953), aktyviai veikęs ne tik Mažojoje Lietuvoje, bet ir toli už jos ribų, nenuginčijamai padarė didelę įtaką lietuvių kultūrai. Aukščiausia vertybe laikęs žmoniškumą, Vydūnas savo veikla siekė ugdyti sąmoningų ir laisvų žmonių tautą, kuri būtų iš esmės, o ne „paviršiaus dalykuose laisva“. Vydūno idėjos nestokoja aktualumo ir šiomis dienomis. Kuriant paminklo koncepciją buvo siekiama, kad jis atspindėtų šios Lietuvai svarbios asmenybės subtilumą, dvasingumą, nepretenduojant į grandiozines, masyvias formas, tačiau tuo pačiu deramai išreikštų didžiojo Lietuvos mąstytojo reikšmingumą mūsų tautai.

Po ilgai vykusių derybų su Klaipėdos miesto savivaldybe, buvo nutarta, jog tinkamiausia vieta memorialiniam Vydūno paminklui – uostamiesčio centre esąs skveras tarp Bokštų ir Puodžių gatvių. Tai istorinė miesto viešoji erdvė, pastaruosius 50 metų naudojama kaip rekreacinė erdvė bė memorialinių akcentų. Iki šiol buvęs bevardis skveras bus pavadintas Vydūno garbei, o jame bus pastatyta „Versmės“ kompozicija su bronzine basakojo Vydūno skulptūra ant 5 metrų skersmens pjedestalo ir aplink trykštančiu fontanu. Praėjusių metų rudenį atvirą architektūrinį projekto konkursą laimėjo Olesis Sidarukas, Petras Džervus ir Borisas Krylovas.

Siekiant suteikti galimybę kiekvienam palaikančiam Vydūno įamžinimo idėją ir norinčiam finansiškai prisidėti prie paminklo pastatymo, balandžio 25 dieną 18:30 val. Klaipėdos dramos teatre, didžiojoje salėje, vyks labdaros renginys. Renginį sudarys dvi dalys: pirmoje Apeirono teatras žiūrovams pristatys teatralizuotus skaitymus pagal Vydūno raštus ir biografiją. Skaitymai parengti bendradarbiaujant su Klaipėdos Vydūno gimnazijos mokiniais ir vaikų choru (vadovas – Arvydas Girdzijauskas). Taip pat žiūrovai turės galimybę matyti šokėjos Lauros Geraščenko pasirodymą ir girdėti Dailės Docienės arfa atliekamus kūrinius. Antroje renginio dalyje – kamerinio orkestro „Niko“ koncertas.

Pasak vieno iš renginio iniciatorių Rimanto Cibausko, Vydūnas ilgą laiką nepelnytai buvo paliktas beveik visiškoje užmarštyje, tačiau tiek jo atminimas, tiek jo kūryba, tiek jo vertybės buvo aktualios tada, yra aktualios dabar ir bus, tikėtina, aktualios amžinai. Šiandienos fone, kai išgyvename tam tikrą tautiškumo krizę, ypač svarbios tampa jo idėjos, susijusios su vieningos tautos koncepcija – tautos, kurią neatsiejamai jungia kūno, proto, kraujo, dvasios ir, svarbiausia, kalbos ryšiai. Būtent šie ryšiai nulemia tautos vienybę, o jiems pradėjus silpti, nyksta ir tauta. Todėl apie tai svarbu kalbėti.

Įėjimas į renginį nemokamas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder