Vydūno paminklo ir sodo kūrimo ypatumai

Vydūno paminklo ir sodo kūrimo ypatumai

Mus užklupo kažkoks keistas laikotarpis - grupelės žmonių vos ne kasdien rengia piketus dėl persenusių ar menkaverčių miesto medžių kirtimo ir naujų sodinimo. Pasirodo, yra žmonių, kurie meldžiasi ar apsikabinę vos besilaikančią tuopą verkia...

Kažkokia anomalija - ar mes mieste gyvename, ar kažkur miške? Juk nepaliekamos gatvės, parkai ar skverai be želdinių.

Vietoj senų, peraugusių, ligotų medžių, kuriuos būtina pašalinti, sodinami nauji. Medis, kaip žmogus, nėra amžinas. Jis užauga, pasensta ar būna sužalojamas, galiausiai ateina laikas jį keisti nauju.

Tai ko taip virkauti, aimanuoti dėl tų medžių - gyvenimas yra toks, ir jis kitoks nebus, vieni išeina, kiti ateina... Raudokime dėl žmogaus, o jaunas medelis užaugs.

Klaipėdoje, skvere tarp Puodžių ir Bokštų gatvių, 2018 metais iškils filosofą, rašytoją, istoriką, visuomenės ir kultūros veikėją, garbės daktarą Vydūną įamžinanti skulptūra, o bevardis skveras bus pertvarkytas į Vydūno sodą.

Ką nors tvarkant, ypač senus skverus, neišvengiamai iškyla būtinybė senuosius želdinius pakeisti naujais, suplanuoti patį skverą, sutvarkyti dangas.

Visi tie projekte numatyti darbai medžių sargams, kai kuriems kolegoms architektams kelia abejonių ar net nepasitenkinimą.

Noras tas netikras baimes, nepasitenkinimą išsklaidyti (tik ar įmanoma pakeisti žmogaus įsikaltas fobijas?) ir nuraminti aistras dėl šio puikaus projekto paskatino kiek plačiau pakalbėti apie būsimus darbus.

Prieš keletą metų susirinkę Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyriaus aktyvistai sumanė, kad mieste reikia pastatyti paminklą filosofui, rašytojui, lietuvybės šiame krašte puoselėtojui Vydūnui.

Tam Klaipėdoje buvo įkurta Vydūno paminklo sukūrimo ir jo pastatymo komisija, kurios pirmininkas - veiklus visuomenininkas, verslininkas ir politikas Rimantas Cibauskas.

Prie komisijos buvo įkurta viešoji įstaiga "Mažosios Lietuvos kultūra", jos direktorius - vydūnietis, Vydūno gimnazijos direktorius daktaras Arvydas Girdzijauskas. Reikėjo nemažų pastangų, kol buvo gauta iš Klaipėdos miesto savivaldybės dabartinė vieta paminklui statyti.

Buvo suruoštas viešas konkursas Vydūno paminklui sukurti ir skverui įrengti. Jame buvo pateikta daugiau nei dešimt projektų, kuriuos rengė architektai ir skulptoriai.

Sudaryta konkursinių darbų vertinimo komisija iš architektų, dailininkų, menotyrininkų ir visuomenės atstovų, kitaip tariant, kompetentinga komisija. Būtent jos narių balsų dauguma buvo išrinktas dabartinis projektas - "Versmė".

Skulptūros autoriai yra jungtinė grupė, kurią sudaro Ukrainos skulptoriai Olesis Sydorukas ir Borisas Krylovas bei Klaipėdos skulptorius, Vilniaus dailės akademijos profesorius, Nacionalinės ir kitų premijų laureatas Arūnas Sakalauskas. Konkursinio projekto architektas - Petras Džervus.

Po konkurso praėjus tam tikram laikui, buvo pradėtas ruošti detalusis Vydūno paminklo ir skvero tarp Puodžių ir Bokštų gatvių techninis darbo projektas.

Detaliojo projekto rengimo autorius ir vadovas - Rinaldas Regesas ir Ko. Buvo įvykdyti visi reikalavimai, numatyti techninių projektų rengimo įstatuose.

Visko čia neminėsiu, nes užimtų daug vietos ir laiko, bet svarbiausius momentus išvardysiu.

Imantis skvero tvarkymo buvo būtina atlikti visus požeminius, geodezinius ir kitus inžinerinius tyrinėjimus. Nors ši teritorija tvarkoma iš esmės, tačiau esamos žemės paviršiaus altitudės liko nekeistos. Paprasčiau sakant, esamas skvero paviršius išliks nepakitęs.

Didelis dėmesys buvo skirtas skvere augantiems želdynams ir medžiams. Želdynų būklės įvertinimą atliko Klaipėdos universiteto Botanikos sodo vyr. moksl. darbuotoja, želdynų ekspertė doc. dr. Rita Nekrošienė.

 

Ekspertė pateikė išvadas dėl medžių ir numatė, kuriuos iš jų dėl blogos būklės reikia šalinti - tokių aptikta 25 vienetai. Medžių, kurių būklė iš dalies gera, yra 15.

Tačiau kai kurių iš jų kamienai yra pasvirę, per aukštai yra laja, iškilusios šaknys ar medis auga ant šaligatvio.

Dalį šių medžių taip pat tenka šalinti. Mokslininkė pažymėjo ir 4 žuvusius (nudžiūvusius) medžius. Tai gal ir mokslininke nepasitikėsime ir viską paliksime taip, kaip yra? Manau, kad ir nespecialistui aišku, jog tuos medžius reikia šalinti, siekiant skverą pertvarkyti į Vydūno sodą. Tyrimai atlikti profesionaliai.

Mokslininkės išvadose parašyta, kad būtina pertvarkyti šį želdyną, pašalinant nudžiūvusius, blogos būklės ir netinkamoje vietoje augančius medžius.

Piketuotojai, senų medžių sergėtojai ir kiti globėjai, labai prašome, nebūkite tokie beatodairiškai užsispyrę, leiskite skvere darbuotis pjovėjams, kasėjams ir kitiems darbininkams. Neverkite ir neaimanuokite.

Viskas yra daroma laikantis įstatymų, teisės aktų ir atliktų išsamių profesionalių šio skvero paviršiaus ir požeminių tyrimų.

Detaliajame Vydūno sodo projekte yra numatyta sutvarkyti visą skvero teritoriją. Bus pasodintas vienas ąžuolas, 23 obelys 'Mokum' ir 3 japoninės magnolijos. Sodo teritorijoje bus pasodinta ir krūmų: 43 beržalapės lanksvos, 112 blizgantieji kauleniai, 101 raukšlėtalapis erškėtis 'Pink Roadrunner', 91 'White Roadrunner', 22 Mejerio alyvos 'Palibin' ir 40 šluotelinių hortenzijų 'Wim`s Red'.

O kur dar daugiametės įvairių rūšių svogūninės gėlės! Dabartinė pilka, bevardė skvero teritorija po rekonstrukcijos medžių, krūmų ir gėlių žaluma, lapija bei spalvomis žavės kiekvieno čia ateinčio žmogaus akį bei sielą. Sode numatyti įdomūs takų, želdinių ir gėlynų išdėstymai, mažosios architektūros formos, suoliukai, apšvietimas, šiukšliadėžės, žaidimo vietos ir erdvės vaikams, taip pat numatyta 200 vietų erdvė įvairiems viešiems renginiams.

Žinoma, Vydūno sodo pagrindinis akcentas bus bronzinis Vydūno paminklas. Jo aukštis - 2,7 m.

Vydūno paminklas statomas ant gaubtos formos paaukštinimo - fontano, kurio skersmuo - 6,5 m, aukštis - 0,82 m.

Fontanas bus aptaisytas šlifuoto šviesiai pilko granito plokštėmis. Vanduo iš centrinės fontano dalies tekės visu jo paviršiumi. Nutekėjęs vanduo bus surenkamas fontano apačioje. Aplink fontaną pietryčių kryptimi yra suprojektuota pailgo kiaušinio silueto plokštuma - grindinys, išklotas deginto granito plokštėmis. Ši plokštuma užbaigiama nedideliu ne viso apskritimo formos Mąstytojo suolu.

Žmogus, sėdėdamas ir žiūrėdamas į Vydūno skulptūrą, galės mąstyti apie būtį, egzistenciją, žmogaus pašaukimą ar tiesiog gėrėtis medžių ir gėlių spalvomis, jų kvapais.

Tokie apskritimai su suolais, tik kiek didesni, dar bus du. Vienas ilgas puslankio formos suolas su atkalte bus iš rytų pusės. Kiaušinio silueto plokštumoje - grindinyje bus iškalti Vydūno "Visatos ir žmogaus sąrangos" reikšminiai terminai.

Už Mąstytojo suolo yra numatyta vieta žmonėms, įstaigoms, prisidėjusioms prie šio paminklo ir Vydūno sodo sukūrimo bei šio sumanymo įgyvendinimo, įamžinti. Taip pat numatyta galimybė prie paminklo įrengti vadinamąjį greito atsakymo kodą (QR code).

Pėsčiųjų takai bei pėsčiųjų salelės suprojektuotos taip, kad jos sklandžiai susilietų su paminklo bendra kompozicija ir sykiu atliktų savo tiesioginę žmogui judėti skirtą funkciją.

Takų dangos suprojektuotos iš deginto paviršiaus pilko granito trinkelių (10x10 cm ir 10x20 cm).

Palei visą skvero perimetrą bus įrengti betoniniai bordiūrai. Kartu atnaujinta šaligatvių danga prie Bokštų gatvės ir skersgatvio, jungiančio Bokštų ir Puodžių gatves.

Vydūno skulptūrai apšviesti numatyti dviejų tipų šviestuvai ir prožektoriai.

Suoliukai suprojektuoti lenkti - su atrama ir be atramos. Suprojektuotos šiukšliadėžių vietos, stovai dviračiams, lietaus vandens surinkimo sistema, atliekų konteineriai.

Taigi, mieste turėsime naują, šiuolaikinę, modernią ir patogią bei spalvingą aikštę - sodą su Vydūno skulptūra ir fontanu.

Šalia būsimojo Vydūno sodo yra dvi mokyklos, tad manau, kad mokiniai ilgesnių pertraukų metu lankys sodą. Šalia yra ir ligoninė, kurios pacientai pagal išgales taip pat ateis į šią vietą.

Tikiuosi, kad ekskursijų vadovai į savo maršrutus taip pat įrašys Vydūno paminklą, ves prie jo ekskursijas. Atvykę žmonės iš kitų šalių sužinos, kas tas Vydūnas buvo, kuo jis nusipelnęs.

Na, ir tai bus patogi vieta jaunimui skirti pasimatymus, ruošti įvairius renginius su muzika, su vaidinimais, performansus...

Gal kam ir kitaip viskas atrodo. Juk kiekvienas matome ir suvokiame aplinką bei reiškinius skirtingai.

Ypač daug gali matyti kolegos architektai. Kolegos yra kolegos, bet šiuo atveju mes turime būtent tokio meninio-architektūrinio sprendimo aikštę - Vydūno sodą.

Mane labiausiai jaudina jo išsaugojimas, priežiūra. Juk vandalų niekur netrūksta. O čia bus labai daug gražių gėlių, krūmų, obelų, magnolijų... Kaip išvengti jų žalojimo, mindymo, rovimo bei kitų vandališkų dalykų?

Todėl būtina sode įrengti stebėjimo kameras ir, žinoma, neapsieisime be policijos globos.

Leiskime šiai gražiai idėjai būti realizuotai natūroje ir piketais ar kitais aktais netrukdykime žmonėms dirbti. Norėtųsi vieno - kad visi darbai būsimame Vydūno sode būtų atlikti kokybiškai ir laiku.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder