VRK panaikino Viačeslavo Titovo mandatą

VRK panaikino Viačeslavo Titovo mandatą

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį jo paties prašymu nutraukė priesaiką sulaužiusio Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nario Viačeslavo Titovo įgaliojimus.

Už tai, kad jo prašymas būtų patenkintas, balsavo devyni komisijos nariai, vienas susilaikė. 

Sprendimas priimtas prieš ketvirtadienį Klaipėdos savivaldybėje planuotą balsavimą dėl V. Titovo mandato panaikinimo.

Atsistatydinimo prašymą V. Titovas VRK įteikė antradienį prieš pat posėdį, klausimas nebuvo įtrauktas į viešai skelbiamą darbotvarkę.

Už V. Titovo prašymo patenkinimą balsavo visi posėdyje dalyvavę VRK nariai, išskyrus susilaikiusią „valstiečių“ deleguotą Jonę Valčiukienę. Konservatorius Vilius Semeška nedalyvavo balsavime, argumentuodamas, kad klausimas neteisėtai įtrauktas į darbotvarkę.

Komisijos narys V. Semeška prieš balsavimą siūlė prašymą svarstyti kitame posėdyje, nes nebuvo parengtas sprendimo projektas, apie šio klausimo svarstymą neinformuota visuomenė.

„Prieš 24 valandas turi būti paruoštas sprendimas ir duotas ne tik nariams, bet ir visuomenei susipažinti, nes mūsų veikla grindžiama viešumu. Visuomenė ir žiniasklaida negalėjo žinoti, kad šiandien p. V. Titovas skubos tvarka nori pasitraukti iš tarybos, ir mes būtinai turime nutraukti jo įgaliojimus, todėl manyčiau, kad nėra skubos. Bus paruoštas sprendimas, VRK nariai galės su juo susipažinti ir balsuoti antradienį“, – sakė V. Semeška.

Komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė bei jos pavaduotojas Vincentas Vobolevičius teigė, kad atidėdama klausimą VRK įsiveltų į politikavimą.

„Aš nežinau, ar VRK reikėtų veltis į politikavimus, mes, kaip institucija, gavome tokį atsistatydinimo pareiškimą, mes galime ir išspręsti tuos klausimus“, – sakė VRK pirmininkė.

V. Vobolevičius pažymėjo, kad teisinės pasekmės, tiek V. Titovo mandatą panaikinus VRK pagal jo prašymą, tiek savivaldybės sprendimu, yra tokios pačios.

„Turinio prasme efektas bus tas pats, V. Titovas nebus tarybos nariu, ar dabar VRK atsistatydins, ar bus atstatydintas ketvirtadienį. Pagal įstatymo raidę, mes gavome jo prašymą ir turime jį patenkinti. Jei mes jo specialiai nepatenkinsime, kad ketvirtadienį jis būtų pavedžiotas po karštas anglis, mes atrodysime kaip tyčia politikuojanti institucija“, – kalbėjo V. Vobolevičius.

V. Titovas antradienį BNS savo sprendimo atsisakyti mandato nekomentavo, tvirtino apie jį kalbėsiąs trečiadienį.

Pirmadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė, kad Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Lietuvos rusų sąjungos atstovas V. Titovas sulaužė priesaiką, kai apkaltino partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą nekaltų civilių žudymu.

Dėl V. Titovo mandato panaikinimo Klaipėdos savivaldybė planavo spręsti ketvirtadienį.

Tam, kad taryba pritartų teismo sprendimui ir kad V. Titovas netektų tarybos nario įgaliojimų, būtų reikėję mažiausiai 19 politikų balsų iš 31.

V. Titovas į Klaipėdos miesto tarybą buvo išrinktas pagal Rusų sąjungos sąrašą. Kituose savivaldybių tarybų rinkimuose 2019 metų kovo mėnesį V. Titovas ketina dalyvauti su visuomeniniu rinkimų komitetu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder