Vladas Vitkauskas: "Kelionės į kalnus išmokė atpažinti tai, kas tikra"

Vladas Vitkauskas: "Kelionės į kalnus išmokė atpažinti tai, kas tikra"

"Kalnų viršūnės - tai pasaulio užkampiai, tik aukščiausi, o pasaulio centras kiekvienas esame pats sau. Gyvenimo viršukalnės daug svarbesnės ir dažnai daug aukštesnės, sunkiau pasiekiamos nei kalnų", - sakė keliautojas, alpinistas Vladas Vitkauskas, kuris pirmasis iš Baltijos šalių įkopė į Everesto viršūnę ir iškėlė Lietuvos trispalvę visų žemynų aukščiausių kalnų viršūnėse.

Vladas Vitkauskas šeštadienį viešėjo Klaipėdoje. Susitikimas su keliautoju vyko sausakimšoje Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos centrinio skyriaus erdvėje. Miestiečiai nepabūgo net stovėti, kad iš pirmų lūpų išgirstų pasakojimus apie keliones į aukščiausias pasaulio viršukalnes, pamatytų Lietuvos vėliavą, kuri jose plevėsavo, bei nuostabius kalnų vaizdus, kuriuos V. Vitkauskas pristato ir fotografijos albumuose, parodose, konkursuose, videofilmuose.

"Sudaroma statistika, kurioje fiksuojama, kurios valstybės keliautojai įkopė į daugiausiai viršūnių. Pirmąsias 13 šio sąrašo pozicijų užima amerikiečiai ir kitų galingiausių pasaulio valstybių atstovai. Užkopti į kalnus nereikia nei daug išminties, nei išskirtinių gebėjimų, tik maišo pinigų. Šiais laikais keliautojai į kalnus su lagaminais atvyksta", - pasakojo V. Vitkauskas, kurio pavardė šiame sąraše įrašyta 24-uoju numeriu.

SUSIDOMĖJIMAS. Miestiečiai nepabūgo net stovėti, kad iš pirmų lūpų išgirstų pasakojimus apie keliones į aukščiausias pasaulio viršukalnes, pamatytų Lietuvos vėliavą, kuri jose plevėsavo, bei nuostabius kalnų vaizdus, kuriuos Vladas Vitkauskas užfiksavo.

"Galima sakyti, jog šiame sąraše Lietuva yra tarp ekonomiškai galingiausių valstybių", - ironizavo alpinistas, kuriam ne kartą teko skolintis pinigų, kad išvyktų į didžiausius žygius. Daugelį viršūnių V. Vitkauskas pasiekė vienas, ne kartą pakeliui į viršūnę jam teko matyti žūstančius bendražygius ir pačiam stoti į akistatą su mirtimi.

"Svarbu ne skaičiai ir ne įkopimas į viršūnę, bet nusileidimas nuo jos, grįžimas ir suvokimas, kokia buvo to žygio prasmė. Mane kelionės į kalnus išmokė atpažinti tai, kas tikra, pažinti save", - kalbėjo alpinistas, kuris kadaise dėl silpnos sveikatos net į kariuomenę nebuvo paimtas.

"Sveikatą atradau kalnuose. Kai pirmą kartą su turistų būreliu išvykau į Tian Šanio kalnus pajutau, kad kalnuose jaučiuosi geriau ir ėmiau ieškoti būdų, kaip pagerinti sveikatą grįžęs: ėmiau vegetariškai maitintis, grūdintis. Nebūčiau įkopęs į Everestą, jeigu nebūčiau sukaupęs 10 metu kalnų kelionių patirties. Šiam žygiui ruošiausi metus. Kiekvieną dieną darydamas tai, kas priklauso, taip, kaip galiu geriausiai. Viskas priklauso nuo mūsų, nuo mūsų pasirinkimo. Jeigu norime gyventi, jeigu norime kažką nuveikti, jeigu mums svarbu, kaip jaučiasi žmonės šalia mūsų - privalome prisiimti asmeninę atsakomybę už savo pasirinkimus", - dalijosi patirtimi alpinistas.

Informacija

1993 m. gegužės 10 d. V. Vitkauskas pirmasis iš Baltijos valstybių įkopė į Everesto viršūnę. Įkopė ir pirmasis pasaulyje iškėlė tą pačią Luetuvos trispalvę visų žemynų aukščiausių kalnų viršūnėse: Everesto (8848 m) - Eurazijoje; Makinlio (6194 m, 1994 m.) - Šiaurės Amerikoje, Aliaskoje; Vinsono (4897 m, 1994 m.) - Antarktidoje; Kilimandžaro (5895 m, 1995 m.) - Afrikoje; Kosciuškos (2228 m, 1995 m.) - Australijoje; Akonkagvos (6959 m, 1996 m.) - Pietų Amerikoje; Elbruso (5642 m, 1993 m.) ir Monblano (4807 m, 1995 m.) - Kaukazo bei Alpių kalnuose. Į Everesto, Makinlio, Akonkagvos viršūnes kopė vienas. Organizavo pirmąsias lietuvių ekspedicines keliones į Makinlio, Kilimandžaro, Monblano viršūnes.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder