Violončelės atkeliavo ir į Senąjį turgų

Violončelės atkeliavo ir į Senąjį turgų

Šeštadienis – paskutinė tarptautinio Klaipėdos violončelės festivalio konkurso, trukusio visą savaitę Klaipėdoje, diena. Violončelės garsus buvo galima išgirsti ir netikėtose vietose – viešbučiuose, kavinėse, bibliotekoje ar koplyčioje.

Žinojau, kad šeštadienį violončelininkai koncertuos Senajame turguje. Žmonių daug, juk turgaus diena. Kaip surasti tą vietą, kurioje bus koncertuojama? Pamačiau vyrą, ant nugaros besinešantį violončelės futliarą, ir sekiau iš paskos. O jis, pasirodo, užsienietis, užėjo į halę tiesiog nusipirkti gerti, ir vis dėlto buvo violončelės festivalio dalyvis.

Scena buvo įrengta ant sustumtų prekystalių. Ne tik violončelininkai grojo kūrinį, vyko performansas. Tarp prekystalių grakščiai judėjo Klaipėdos senjorai, bandydami muziką perteikti judesiu, dailininkas Simas Žaltauskas gyvai tapė dviejų metrų aukščio ir dviejų metrų pločio turgaus „portretą“. Vieni žmonės klausėsi, kiti klausydamiesi apsipirkinėjo. Nieko apie šį festivalį negirdėjusiems atsirado galinčių paaiškinti, kad tai - ne rinkimų šou, kad vyksta festivalis.

„Tai mūsų draugystės su Klaipėdos senjorais programa. Norime turgaus erdvėje sujungti violončelę su šiuolaikišku senjorų judesiu. Patys nežinome, kas bus, improvizuosime“, - sakė violončelininkas Mindaugas Bačkus, vienas iš dvylikos koncertavusių turguje violončelininkų iš keturių šalių, prieš prasidedant pirmajam performansui. Vėliau sekė ir antrasis, ir trečiasis.

Performanso idėjos autoriai – Agnija Šeiko ir M. Bačkus. Dalyvavo Šeiko šokio teatro neprofesionalių šokėjų bendruomenės atstovai. Po pirmojo pasirodymo žiūrovai negailėjo plojimų.

„Vakar mačiau repeticiją, o šiandien specialiai atėjau. Man labai patinka“, - sakė klaipėdietė Neringa, susijusi su vizualiaisiais menais.

„Seku tą tarptautinį festivalį. Buvau ir atidaryme. Man labai patinka. Žinoma, ne viską mačiau. Tokia puiki socialinė programa su tokia brangia muzika. Mindaugas daro stebuklus. Violončelių atliekamas kūrinys toks gurmaniškas, liūdnokas, tarsi perspėjantis apie kokį nors pavojų. Galbūt susirinkusieji norėtų šiltesnio kūrinio. Dar noriu ir 12 val. pažiūrėti renginį, kuriame bus vaikų“, - sakė klaipėdietė medikė Julija ir pridūrė, kad turguje puikiai suderino savo asmeninius poreikius (parodė pirkinių maišelį) su emocijomis.

Šeštadienis, pasak M. Bačkaus, labai sociali festivalio diena. Vidurdienį Klaipėdos koncertų salėje vyko Suzuki violončelių orkestro koncertas, buvo atliekami kūriniai vaikų ir tėvų violončelių orkestrui.

Vyks ir labai specifinis koncertas Klaipėdos pilies muziejaus Friedricho poternoje. Violončelininkas Aleksandras Ramas iš Rusijos - „Vien tik Brittenas“. Vakare uždarymo koncertas - labai iškilminga programa. M. Bačkus džiaugėsi, kad klaipėdiečiai galės išgirsti Petro Geniušo, Vytauto Sondeckio ir Vilhelmo Čepinskio trio. Naktinis festivalio atsisveikinimas - Klaipėdos dramos teatre: koncertuos Klaipėdos kamerinis orkestras (vadovas - M. Bačkus) su pasaulio džiazo legenda Stefanu Braunu. Taigi vakare bus džiazuojama.

„Mes antrą kartą organizavome violončelės festivalį. Vyko daugiau kaip 60 įvairių koncertų, akcijų ir konkursų. Mano didžiausias įspūdis - mes sugebėjome tai padaryti Klaipėdoje. Tam reikia labai daug ryžto ir meilės muzikai. Juk galima pasamdyti įvairius kolektyvus iš pasaulio, bet mes visa tai darome patys, o patiems daryti visada sunkiau, tačiau vėliau būna kur kas daugiau laimės ir džiaugsmo. Vieniems žmonėms tai - stebuklas, kitiems - visai ne. Aš už tai, kad žmonės apskritai tikėtų kokiais nors stebuklais, ir tada jie nutinka“, - sakė M. Bačkus.

Festivalio organizatorės Koncertų salės kolektyvas stengėsi Klaipėdą šią savaitę paversti violončelės miestu, ir jam tai pavyko.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder